Meer waar voor uw geld met modulair meetinstrument

Meer waar voor uw geld met modulair meetinstrument

In strikte zin betekent meten het bepalen van de grootte of omvang van iets aan de hand van waarneming, waarbij we dit uitdrukken in een getalswaarde en een eenheid. We meten dus elke dag, want als je kijkt hoe laat het is of hoe snel je rijdt in je auto, ben je in feite aan het meten. Maar wat is dan modulair meten?

In de installatie- en bouwwereld zijn we bekend met de term modulair bouwen. Met prefabmodules wordt een gebouw in elkaar gezet. Daarin wordt vervolgens met stekerbaar materiaal een elektrische installatie aangebracht. Met een paar soorten modules kun je diverse soorten gebouwen maken met verschillende doeleinden. Met modulair bouwen is het ook veel eenvoudiger om het doel van het gebouw op een later tijdstip te wijzigen. Snel, flexibel en kostenbesparend.

Dit gaat ook op voor modulair meten. Er is sprake van een soort basis waarop diverse meetmodules worden toegepast. Dit is een ander concept dan een traditioneel draagbaar meetinstrument.

Meetinstrumenten

Draagbare meetinstrumenten worden veelvuldig toegepast door technici in allerlei bedrijfstakken. Door metingen te verrichten, kunnen technici de werking van een technische installatie beoordelen en een besluit of maatregelen nemen op basis van relevante en actuele informatie. Veel draagbare meetinstrumenten zijn enkelvoudig. Ze meten bijvoorbeeld temperatuur, spanning, weerstand, druk of een gasconcentratie. Als er diverse zaken moeten worden gemeten dan heb je vaak een reeks instrumenten nodig.

Er zijn natuurlijk ook meervoudige meetinstrumenten. Deze bevatten een veelvoud aan sensoren en geven diverse meetwaarden gelijktijdig weer. Vaak wordt ook het een en ander berekend uit de meetwaarden met formules en constanten, zoals bijvoorbeeld bij een rookgasanalyser.

Enkele voorbeelden van toepassingen, waaronder meting van tapwatertemperatuur, water- en luchtkwaliteit en luchtsnelheid.

CAPBs

Een modulaire meetoplossing wordt geboden door Blauwe Lijn CAPBs. In deze lijn is een uitgebreide collectie meetmodules beschikbaar met zowel enkele als meerdere sensoren. Deze meetmodules dragen de naam ‘sens’ en zijn verkrijgbaar voor meting van onder andere gasdruk, vloeistofdruk, temperatuur, gas(lek)detectie, waterkwaliteit en binnenklimaat. De sens-meetmodules passen op een tweetal handgrepen.

De device-handgreep is onlangs geïntroduceerd en bestaat uit een ergonomisch vormgegeven behuizing met een kleurendisplay en drie toetsen voor bediening. Zowel aan de boven- als de onderzijde heeft deze handgreep een aansluiting voor een sens-meetmodule. Afhankelijk van het soort meting kan het handiger zijn om de meetmodule met sensor(en) aan de boven- of onderzijde te hebben en doordat je kan kiezen is het display altijd goed af te lezen.

Lees de meetwaarden op afstand af en genereer een meetrapport via de app. ”

Aflezen via app

Aan de andere zijde van de handgreep, waar de meetmodule niet zit, sluit je de interfacemodule aan. Deze zorgt voor communicatie. Naast de device-handgreep kan ook worden gekozen voor de modulehandgreep. Deze slanke handgreep biedt slecht één knop en een status-led. Het is dus niet mogelijk om de meetwaarden direct van het instrument af te lezen, maar daar staat tegenover dat dit wel mogelijk is met een tablet of smartphone met de gratis EuroSoft live app.

Doordat de modulehandgreep communiceert via Bluetooth Low Energy (BLE) kan je de meetwaarden op afstand aflezen, loggen en vervolgens via de app een meetrapport genereren. Dat kun je dan delen met collega’s of de opdrachtgever via mail en social media. De BLE-connectie kan ook worden gebruikt om de modulehandgreep te verbinden met een Blauwe Lijn meetinstrument zoals bijvoorbeeld een drukmeter of rookgasanalyser. Zo is het mogelijk om een ander Blauwe Lijn instrument van aanvullende meetfuncties te voorzien via CAPBs. Het instrument genereert een meetrapport met gegevens van de eigen sensoren en berekeningen en vult deze aan met de meetwaarden van de CAPBs die je hebt verbonden.

Handzaam

Als je gebruik maakt van een modulair meetsysteem, is het niet langer nodig om een veelvoud aan meetinstrumenten mee te nemen op locatie. Eén of twee handgrepen, een selectie meetmodules en enkele accessoires passen gemakkelijk in één handzame koffer. Daarnaast heeft een modulair meetsysteem ook economische voordelen. Je hoeft niet voor elk type meting een apart meetinstrument aan te schaffen met een eigen display, bediening, communicatie en accu. Een meetset met twee drukmeters met een verschillend meetbereik, een temperatuurmeter en een gaslekzoeker is een modulair meetsysteem dat veel voordeliger is dan met afzonderlijke meetinstrumenten.

Klaar voor de toekomst

Juist door het modulaire aspect kan gemakkelijk worden ingespeeld op nieuwe behoeften die ontstaan door aangescherpte regelgeving of nieuwe technieken. De functionaliteit van de device-handgreep kan net als bij andere Blauwe Lijn instrumenten worden aangepast door gratis updates te downloaden en te installeren. De app wordt voortdurend actueel gehouden. Ook het aantal en de diversiteit van de sens-meetmodules heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Er zullen de komende tijd nog heel wat nieuwe modules worden geïntroduceerd.

Dit artikel is gesponsord door Euro-Index

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Als installatiebedrijf kun je klanten die recht hebben op subsidie ondersteunen; als service of tegen vergoeding. Bijvoorbeeld met de hulp van...

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024: Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie - Netcongestie uitgelegd - Warmtebatterij met water voor zonne-energie - Inclusie -...

De 'erkende' installateur

De 'erkende' installateur

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. Tegelijkertijd zijn er ook diverse erkenningsregelingen....

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is begin 2024 verscherpt. Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er...

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen 

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat lijkt niet veel, maar de in...

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Volgens het rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving', dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op 13 mei jl. publiceerde, is de...

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Gawalo mei 2024

Gawalo mei 2024

In deze editie o.a. De vraag naar warmtepompen stagneert p. 08 Lucht-waterwarmtepompen zonder buitendeel p. 10 Milieu-impact p. 20 Sneller...