Boiler of batterij - copyright Gawalo

Welke (water)batterij voor wie?

Energie opslaan in warm (tap)water wint aan populariteit. Maar wat is wijsheid? Naast de chemische batterij waarmee elektriciteit kan worden opgeslagen, is de thermische batterij in opkomst: warmte opgeslagen in een boiler- of buffervat. Welke toepassing is geschikt voor welke situatie? Deel 2 van een overzicht in twee delen.

Boiler als batterij - copyright Gawalo

De boiler als batterij

In de zoektocht naar energieopslag, het beter benutten van de eigen opwek en het vermijden van terugleverkosten stort de particuliere markt zich massaal op de thuisaccu. Naast de chemische batterij waarmee elektriciteit kan worden opgeslagen, is de thermische batterij in opkomst: warmte opgeslagen in een boiler- of buffervat. Welke toepassing is geschikt voor welke situatie? Deel 1 van een overzicht in twee delen.

GES Smart boiler in de keuken - foto Itho Daalderop

Hoe duurzaam is een elektrische boiler?

In 2021 koos Itho Daalderop ervoor, geen cv-ketels meer te maken en te leveren. Het bedrijf zette vol in op het ontwikkelen van warmtepompen. Daarnaast behield het zijn productlijnen in woningventilatie en warmtapwatervoorziening.

Perslucht: veiliger en efficiënter energieopslag dan waterstof

Perslucht: veiliger en efficiënter energieopslag dan waterstof

Groningen krijgt een van de grootste persluchtbatterijen ter wereld. Een 320 MW compressed air energy storage (CAES) in de zoutcavernes van Zuidwending kan de hele provincie 3,5 dag van energie voorzien. Ook op kleinere schaal is perslucht een interessant alternatief voor chemische batterijen. De eenvoudige techniek kan zonder schaarse grondstoffen en gaat heel lang mee.

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Ovum monoblock warmtepomp en buffervat - foto: Ovum Wärmepumpen

Overstroom zelf verbruiken met warmtepomp

Een groeiend aantal energieleveranciers brengt terugleverkosten voor zonne-energie in rekening. Ondanks het handhaven van de salderingsregeling maakt dat zonnestroom van eigen pv-panelen zelf verbruiken steeds aantrekkelijker. En daarbij kunnen warmtepompen helpen.

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

De NEStore warmtebatterij slaat elektriciteit heel efficiënt op als warmte in een gesloten buffervat. Maar hoe werkt het toestel precies? Deel twee van een tweedelig verhaal.

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij die zonnestroom opslaat in heet water. Eerste deel van een verhaal in twee delen.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Duurzame warmteopslag op grote schaal

Wie het heeft over de energietransitie, denkt vaak aan duurzame opwek uit zon en wind, elektrificatie en opslag van energie in batterijen. Maar alleen met elektrificatie kom je er niet. Ook het verduurzamen van de warmtevoorziening en warmteopslag zijn belangrijk.

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik - beeld: Shutterstock

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Toch wordt het zelf gebruiken van de zelfopgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Maar hoe gebruik je de opgewekte energie effectief? Of hoe sla je die energie op, om op een later moment te kunnen gebruiken?