Guus van Dijk: "Ik vind het spannend dat ik de hele energietransitie als professional ga meemaken"

Guus van Dijk behaalde in juli zijn Bachelor of Engineering, na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Guus deed als afstudeeropdracht onderzoek naar de mogelijkheden van waterstof voor de installatietechniek.
Foto: NFP Fotografie

In de reeks “Podium Gawalo” komen installatieprofessionals aan het woord omdat ze iets bijzonders hebben gedaan of een opmerkelijke keuze hebben gemaakt.

In deze aflevering is dat Guus van Dijk. Hij  behaalde in juli zijn Bachelor of Engineering, na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Guus deed als afstudeeropdracht onderzoek naar de mogelijkheden van waterstof voor de installatietechniek.

Tekst: Marion de Graaff, Beeld: NFP Fotografie

Waarom koos je voor Werktuigbouwkunde?

Omdat dat een mooie brede, technische opleiding is. Met Werktuigbouwkunde kom je overal, en krijg je met allerlei verschillende vakgebieden te maken. Vooral in het laatste jaar, waarin ik de minor Sustainable Urban Engineering deed, heb ik echt een passie ontwikkeld voor duurzame energietechnieken. Vandaar dat mijn afstudeeronderzoek in de installatietechniek zo uitdagend en innovatief voor mij was.

Waar ging je afstudeeropdracht over?

Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van waterstof voor de installatietechniek. Deze opdracht heb ik uitgevoerd voor Kropman Installatietechniek. Nederland is bezig met een energietransitie en zij waren benieuwd hoe en wanneer waterstof een rol zou kunnen spelen in de installatiebranche dus dat heb ik uitgezocht. Het eindcijfer voor mijn scriptie? Een 7.9!

Wat kwam er uit jouw onderzoek naar voren?

Dat is niet 1-2-3 te zeggen, want er zijn veel variabelen die een rol spelen. Het mooie van waterstof is dat het zonder vervuiling kan worden geproduceerd en voor hogetemperatuurverwarming kan worden gebruikt. Dat maakt het heel geschikt voor toepassingen in de industrie, waar voor bepaalde processen met zeer hoge temperaturen wordt gewerkt.
Voor de verwarming van bestaande woningen is waterstof eventueel wel geschikt, maar dan zijn er wel aanpassingen nodig. Voor nieuwbouw is het op dit moment geen optie. Bij goed geïsoleerde huizen zijn lagetemperatuuroplossingen zoals vloerverwarming en een warmtepomp op dit moment veel voordeliger.

Hoe zie jij de toekomst van waterstof voor de installatiebranche?

Ik denk zeker dat waterstof op termijn een grote rol gaat spelen in de energietransitie, naast andere technieken. In bestaande bouw kan het interessant zijn. Er worden nu al pilots gedraaid waarbij huizenblokken, of zelfs hele woonwijken, met waterstof verwarmd worden. In de toekomst zal waterstof als bijmenging met aardgas en als pure waterstof grootschalig worden ingezet in de installatiebranche.

Je staat aan het begin van je loopbaan, hoe kijk je daar tegenaan?

Ik vind het een spannend idee dat ik de hele energietransitie bewust, als professional, ga meemaken. Nu ben ik 22, en straks in 2050 – als we klimaatneutraal moeten zijn, ben ik 52. Hoe zal de wereld er dan uitzien? In dertig jaar kan er veel gebeuren, ik ben er enorm nieuwsgierig naar!

Je hebt je hbo-diploma op zak, en wat nu?

Doorstuderen was een optie, maar ik ben ervan overtuigd dat je ook leert door andere ervaringen op te doen. Bijvoorbeeld door te reizen, of te werken. Ik wilde graag een paar maanden naar Azië na mijn afstuderen, maar dat kan door Corona niet. Ik ga nu vol voor plan B: werken. Ik ben op zoek naar een baan bij een innovatief bedrijf dat zich met vernieuwende en duurzame energietechnieken bezighoudt, en waar ik de kans krijg om me verder te ontwikkelen. Wie dit leest en iets weet, mag me benaderen: guusvd10@gmail.com.

Eerder in ‘Podium Gawalo’

Martijn Verspeek: “Met social media van klanten naar fans”
Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek in Valkenswaard is niet alleen ‘aanvoerder’ van zijn bedrijf maar ook succesvol verhalenverteller op social media over medewerker- en klantgerichtheid en marketing. Hoe bereikte hij de status van topinfluencer in de installatiebranche?

Sander Rohaan: Installateurs zijn altijd nodig
Sander Rohaan, projectleider bij Winkels Techniek, ziet niet alleen de bedreigingen maar ook de kansen van de coronacrisis en begeleidde al verschillende ‘Corona-projecten’.

Sander Damsma: “Ik vind dit vak gewoon geweldig”
Sander Damsma won de Skills Heroes kampioenschappen 2020 en werd daardoor voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’.

Stijn Tholhuijsen: uccesvolle energietransitie begint bij de mens
Stijn Tholhuijsen, ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed, was captain van het winnende team bij de eerste editie van de Techathon. Zijn team won met het plan ‘Goede Morgen: een procesaanpak voor wijkgerichte verduurzaming’.

Hans Andriessen: Stress in de bouw bespreekbaar maken
Hans Andriessen, oprichter van coachingpraktijk BouwMind, werkte ruim 25 jaar als loodgieter tot hij een zware burn-out kreeg. Nu wil hij stress bij bouwvakkers en installateurs uit de taboesfeer halen.

Patrick Schimmel: Van freelance monteur naar ‘directeur-geluksvogel’
Patrick Schimmel begon twee jaar geleden voor zichzelf met duurzame installaties als specialisme. Als directeur van Schimmel Techniek Duurzame Installaties heeft hij nu tien werknemers in dienst.

Jeroen Voswinkel: Alle handen tellen mee
Jeroen Voswinkel, operationeel directeur van Talent4Service in Eindhoven, leidt zijinstromers op tot toekomstige topmonteurs.

Joost Straat: Verwarmen en koelen zonder cv-installatie of warmtepomp
Joost Straat, verduurzamer bij adviesbureau INNAX in Veenendaal, liet voor zichzelf en zijn gezin een energiepositieve woning bouwen zonder cv-installatie of warmtepomp voor verwarming of koeling.

Mara Wustmans: ‘Installateurs, houd de waterstofontwikkeling in de gaten’
Mara Wustmans, adviseur gebouwinstallaties bij Royal Haskoning DHV, ontwierp een energieneutraal en zelfvoorzienend theater als afstudeeropdracht voor de opleiding HIT-W. De opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstof.

Stefan te Veluwe: Wij willen zelf de koers bepalen
Stefan te Veluwe is de kersverse manager van het Unica Innovation Center. Hij gaat samen met klanten de levensvatbaarheid van nieuwe concepten toetsen.

HendrikJan Groen: Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai
HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher in Eesveen legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan. Hij hing 28 infraroodpanelen op bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk.

Matthijs de Pater: Vooroplopen in de energietransitie
Matthijs de Pater nam in 2018 installatiebedrijf Steenbruggen over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam en koos daarbij voor “een nieuwe uitstraling met een sterke nadruk op duurzaamheid”.

Sandra van Assen: Van secretaresse naar servicemonteur
Sandra van Assen, servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid in Weert maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Ze was secretaresse en ging als zij-instromer het installateursvak in.

Wie verdient nog meer een plek in ‘Podium Gawalo’?

In deze rubriek komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bent u of kent u zo iemand? Tip dan de redactie via gawalo@vakmedianet.nl. Geef daarbij aan wie onze aandacht verdient en waarom.

Dit vind je misschien ook interessant