Kalibratie van meetinstrumenten nu ook op locatie

Kalibratie van meetinstrumenten nu ook op locatie

Meetinstrumenten voor oplevering, onderhoud en controle van technische installaties moeten regelmatig worden gekalibreerd. Met een recent kalibratiecertificaat kan de nauwkeurigheid van de meetwaarden worden aangetoond. Om het instrument in goede conditie te houden, is vaak ook periodiek onderhoud noodzakelijk. Met de mobiele service van Euro-Index kan dat nu zelfs bij u voor de deur, en helemaal conform ISO 9001.

Vrijwel alle technici die werkzaam zijn in de installatiebranche maken regelmatig gebruik van meetinstrumenten voor oplevering, onderhoud en controle van technische installaties. Vooral als de meetwaarden worden gebruikt voor rapportage aan de opdrachtgever, is het belangrijk dat het instrument is voorzien van een recent kalibratiecertificaat. Daarmee kan de nauwkeurigheid van de meetwaarden worden aangetoond.

In veel gevallen waarbij sprake is van aansprakelijkheid en/of certificering, schrijven normen en regelgeving het gebruik van gekalibreerde meetinstrumenten zelfs voor. Om het instrument in goede conditie te houden is naast kalibratie vaak ook periodiek onderhoud noodzakelijk. Dit geldt zeker voor meetinstrumenten met onderdelen die aan slijtage of vervuiling onderhevig zijn, zoals een rookgasanalyser of gasdetector met pompjes en filters.

Geautoriseerd door de fabrikant

Euro-Index is een geautoriseerd servicecentrum voor alle meetinstrumenten die het vertegenwoordigt. Dit betekent dat de instrumenten worden onderhouden, gekalibreerd en indien nodig gerepareerd door technici die zijn opgeleid door de fabrikant. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruikgemaakt van originele onderdelen, waarmee de garantie en certificering van de toestellen intact blijft.

De technici beschikken over de juiste documentatie, software en gereedschappen om de behandeling op juiste wijze uit te voeren. Onderhoud en reparatie door niet-geautoriseerde partijen heeft vaak tot gevolg dat de certificering en fabrieksgarantie van een instrument vervalt.

Kwaliteit

Zowel het laboratorium van Euro-Index Nederland als dat in de Belgische vestiging in Zaventem zijn ISO 9001 gecertificeerd. Het laboratorium van de Nederlandse vestiging beschikt tevens over een RvA-accreditatie. Test- en meetinstrumenten die binnen de scope vallen van deze RvA-accreditatie (K105) kunnen worden voorzien van een RvA-kalibratiecertificaat. Dit certificaat voldoet aan de eisen uit de NEN-EN-ISO/IEC 17025 en is internationaal geaccepteerd. Meer informatie over deze accreditatie en de complete bijlage K 105 vindt u op euro-index.nl/nl/kwaliteit.

Laboratorium op wielen

De Mobiele Service

Naast de vaste laboratoria in de vestigingen heeft Euro-Index recentelijk ook een laboratorium op wielen geïntroduceerd met de naam Mobiele Service. Ook deze Mobiele Service is volledig ISO 9001 gecertificeerd zodat alle service- en kalibratiediensten nu ook, onder gelijkwaardige condities, naar u toe kunnen komen. De laboratoria zijn daarmee verlengd tot bij u aan de deur.

Het bedrijf wilde geen enkele concessie doen, wat bijna altijd het geval is bij het kalibreren op locatie. Zij wilden niet alleen kunnen ‘kalibreren’ op locatie, wat overigens in veel gevallen slechts ‘controleren’ blijkt. Nee, dit moet geheel conform ISO 9001, net als in beide laboratoria.

Vraag uw kalibratiedienst op locatie ook naar het onderhouds- en reparatiecertificaat”

Primeur

Daarnaast wilden zij ook direct al het geautoriseerd onderhoud en repareren conform ISO 9001 kunnen uitvoeren op locatie. Vooral dit laatste had veel voeten in de aarde, maar is uniek en heeft de primeur! Vraag uw kalibratiedienst op locatie dus ook eens naar het onderhouds-/reparatiecertificaat, naast het reguliere kalibratiecertificaat. In de meeste gevallen zijn er geen preventief onderhoud of reparaties verricht en zijn er geen omgevingscondities op te vinden, laat staan een verwijzing dat alles onder een ISO 9001 certificatie is uitgevoerd.

Besparing op logistiek

Het belangrijkste voordeel van een mobiel laboratorium is de besparing op logistiek doordat het laboratorium naar de mensen toe kan komen. De instrumenten hoeven niet opgestuurd en teruggestuurd te worden, waardoor ze direct weer inzetbaar zijn. Uiteraard biedt de Mobiele Service een paar goed ingerichte werkplekken, die zijn voorzien van kalibratoren van een hoge kwaliteit. Deze kalibratoren zijn minimaal drie keer nauwkeuriger dan het instrument dat ermee wordt gekalibreerd. Eventueel gebruikte testgassen zijn uiteraard ook gecertificeerd.

Daarnaast is het klimaat in de bus zeer belangrijk. Een uitgebreide klimaatinstallatie, in combinatie met goede isolatie, zorgt ervoor dat de temperatuur in het mobiele laboratorium onder vrijwel alle omstandigheden binnen de door de fabrikanten gestelde grenzen blijft voor het uitvoeren van betrouwbare kalibraties.

ESD-veilig werken

Net als in beide vaste laboratoria zijn er in de Mobiele Service bus diverse maatregelen getroffen om ESD-veilig te kunnen werken. Een elektrostatische ontlading kan een gevaar vormen voor elektronische componenten en printplaten, maar de kans hierop is met de genomen maatregelen vrijwel nihil.

Technici kunnen alle informatie over de instrumenten en procedures, evenals de kalibratiehistorie van de meetinstrumenten direct opvragen, door een constante verbinding met de server in onze hoofdvestiging. Zo kunnen de meeste meetinstrumenten op locatie voorzien worden van een complete KWS-behandeling, inclusief preventief onderhoud, reparatie (indien nodig), voorkalibratie, justage en nakalibratie.

Beperkte voorraad

Euro-Index maakt gebruik van originele onderdelen bij onderhoud en reparatie. De vaste laboratoria beschikken natuurlijk over magazijnen met een ruime voorraad, maar bij de Mobiele Service is de ruimte hiervoor beperkt. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van de Mobiele Service van te voren aan te geven welke instrumenten dienen te worden behandeld en hoeveel, zodat de voorraad die wordt meegenomen hierop is afgestemd.

Kijk voor meer informatie op www.kalibraties.nl.

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen 

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat lijkt niet veel, maar de in...

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Volgens het rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving', dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op 13 mei jl. publiceerde, is de...

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Gawalo mei 2024

Gawalo mei 2024

In deze editie o.a. De vraag naar warmtepompen stagneert p. 08 Lucht-waterwarmtepompen zonder buitendeel p. 10 Milieu-impact p. 20 Sneller...

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Zestig jaar Warmteservice

Zestig jaar Warmteservice

Specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen Warmteservice viert dit jaar haar 60-jarig bestaan....