Installatiebranche blijft overeind in tweede coronagolf

De bouw kreeg in oktober 2020 een klap van de tweede coronagolf, zo blijkt uit de maandelijkse Bouwmonitor van Gawalo en USP. Voor de installatiebranche valt die klap nog heel erg mee.

Door de tweede coronagolf lijkt het herstel van de afgelopen maanden in de bouwsector niet door te zetten in oktober 2020. De bouw kampt met een lagere omzet en kleinere orderportefeuille ten opzichte van vorig jaar. Toch valt die klap in de installatiesector nog redelijk mee. Gemiddeld viel de omzet voor de installatiebranche in oktober 2020 maar 1,3% lager uit dan in oktober 2019.

Omzetontwikkeling oktober 2020

Totaalinstallateurs zien in oktober 2020 zelfs een omzetstijging van 2% ten opzichte van oktober 2019, terwijl E-en W-installateurs een lichte daling zien. Bij de E-installateurs gaat het om -4%, bij de W-installateurs om -1%.

Orderportefeuille installatiebedrijven

W-installateurs hebben in oktober wel een stijging in het orderboek. Hun orderportefeuille ging van gemiddeld 5,6 maanden in september 2020 naar gemiddeld 6,7 in oktober 2020. Voor de E-installateur daalde de orderportefeuille licht; van 5,2 maanden in september naar 5,1 maanden in oktober. De totaalinstallateur scoort ook hier het beste, met een stijging van 7,5 maanden in september naar 8,1 maanden in oktober.

Omzetverwachting november 2020

De omzetverwachtingen voor de installatiebranche voor november zijn dan ook minder negatief dan de van de andere partners in de bouwketen. Gemiddeld houdt de bouw rekening met een omzetdaling van -3,8 % ten opzichte van november 2019. De installatiebranche denkt dat dat beperkt blijft tot -1,1 %.

Negatieve invloed coronacrisis

De hele bouwketen lijkt in de maand oktober meer last te hebben van tegenvallers door de coronacrisis dan in september. Voor installatiebedrijven met een dalende omzet zit de pijn vooral in: minder projecten door de coronacrisis (78%), vertraging in projecten door levering van materiaal (28%) of door ziekteverzuim (7%).

Naast de coronacisis gooit ook de stikstof-problematiek roet in het eten. Installatiebedrijven signaleren ook minder projecten door de stikstofproblematiek (21%). Ze ondervinden in tegenstelling tot de bouwers nog geen hinder door de PFAS-problematiek.

Redenen omzetdaling

Ook wat betreft annulering of uitstel van projecten, zit het de installatiebranche nog redelijk mee in vergelijking met andere partijen in de bouw. Dat is te zien in onderstaande overzichten van geannuleerde en van uitgestelde projecten per marktpartij.


Onderzoeksverantwoording

Deze onderzoeksresultaten haalden we uit 1085 online enquêtes afgenomen tussen 25 oktober en 2 november. Onder de respondenten waren 172 installateurs.

Gerelateerde artikelen over de BouwMonitor:

BouwMonitor

De BouwMonitor is een onderzoek uitgevoerd door Vakmedianet en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek kijken we naar het sentiment rondom en/of de impact van het coronavirus op de bouw. Elke maand nodigen wij professionals uit de sector uit om deel te nemen aan dit onderzoek. De resultaten worden geanalyseerd door USP en de uitkomsten worden gedeeld via onder meer Installatie Journaal en Gawalo. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname.

Wil je deelnemen aan of meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Marloes Heijink via heijink@usp-mc.nl.

Dit vind je misschien ook interessant