Beste praktijk- en leerlingenbegeleiders 2020

Engin Kuruahmet (Engie Infra & Mobility) uit Zaandam, Kornee van Terheijden (Van Terheijden Groep) uit Bergen op Zoom en Martijn Blaauwbroek (IW Noord-Holland) uit Haarlem mogen zich de beste leerlingenbegeleiders van 2020 noemen.

Het drietal is door een vakjury tot winnaars benoemd in de categorieën Grootbedrijf (Kuruahmet), MKB (Van Terheijden) en Opleidingsbedrijf (Blaauwbroek).

Drie TopCoaches 2020

Kuruahmet, Van Terheijden en Blaauwbroek zijn, samen met ruim 700 andere kandidaten, voorgedragen door leerlingen, collega’s en werkgevers. Na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken heeft een vakjury 21 finalisten gekozen. Op 4 november 2020 zijn uit deze selectie de drie winnaars gekozen. De winnaars kregen elk een trofeebeker en een prijsbedrag van 2500 euro dat ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.

Vakjury TopCoach 2020

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestond uit vijf juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Die leden waren topsporter Dennis van der Geest, Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen, Claudia Reiner als vice-voorzitter van Wij Techniek, Gerrit Veneboer van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn, die vorig jaar de brancheoverkoepelende titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam had gezet

Maatwerk en zelfontplooiing

Volgens de jury doen de winnaars duidelijk meer dan leerlingen alleen maar goed vakmanschap bijbrengen. De winnaars deden volgens het juryrapport ook veel aan ‘maatwerk’ en ‘zelfontplooiing’. Ze besteden veel aandacht aan de persoonlijke vorming van hun leerlingen. De aspirant-monteurs leren, behalve technische vaardigheden, ook hoe ze als mens en collega goed kunnen functioneren in professionele samenwerkingsverbanden. De thema’s zelfvertrouwen, zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling komen in alle drie de beoordelingsrapporten aan bod.

Belang van goede opleiders

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. “De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Elke leerling die de coaches over de streep helpen, is voor de sector een aanwinst.”

Dit vind je misschien ook interessant