Aan de bak als loodgieter
Bij Kees Academy krijgen studenten twaalf weken lang een praktische introductie in het loodgietersvak. De lessen worden gegeven door de bevlogen Amsterdamse loodgieter Kelvin Linger.
Bij Kees Academy krijgen studenten twaalf weken lang een praktische introductie in het loodgietersvak. De lessen worden gegeven door de bevlogen Amsterdamse loodgieter Kelvin Linger.
In Nieuwegein bij het kantoor van Geberit Nederland is een nieuwe showroom geopend. Geberit had al een technische showroom, voor alle leiding- en afvoertechniek. De nieuwe showroom is gericht op de zichtzijde van sanitaire ruimtes.
Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.
Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.
In Denemarken wordt alle drinkwater uit grondwater gewonnen, met uitzondering van een kleine ontziltingsinstallatie bij Christiansø. Daardoor zou het drinkwater goedkoper moeten zijn dan drinkwater uit gezuiverd oppervlaktewater, maar niets blijkt minder waar.
In Duitsland hanteert men twee berekeningswijzen voor de kosten van drinkwater. Een kaal tarief voor alleen de waterlevering, en een integraal tarief waarbij ook de kosten voor afvoeren en zuiveren meegenomen zijn. Ook in België is dat standaard.
In Kopenhagen viel in 2011 binnen twee uur tijd meer dan 150 mm regen. De schade die daardoor ontstond was bijna 1 miljard euro. Sindsdien is deze 'Kopenhagenbui' vaak als rekenvoorbeeld gebruikt bij studies over wateroverlast.
De NEN 3215 voor gebouwriolering omschrijft aan welke eisen de afvoer van hemelwater en huishoudelijk afvalwater moet voldoen. Het Bouwbesluit verwijst hiervoor naar deze norm. De norm is op een aantal punten gewijzigd, verduidelijkt en geactualiseerd.
Het principe van douchewater warmteterugwinning is simpel: gebruik de restwarmte van het afvalwater om het koude leidingwater voor te verwarmen. Het afvalwater dat in het doucheputje verdwijnt is over het algemeen nog zo'n 35 graden Celsius. Leidingwater heeft meestal een temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. De restwarmte uit het afvalwater benutten om het douchewater voor te verwarmen kan dus een flinke besparing opleveren.
Water opvangen en vasthouden wordt steeds belangrijker. In hoeverre kunnen groene daken daaraan bijdragen? Groene daken barsten van de voordelen ten opzichte van met pannen belegde daken, of bitumendaken. Maar niet elke eigenschap legt evenveel gewicht in de schaal. In dit deel wordt de waterretentie van een extensief groendak onder de loep genomen.