Gesponsord

Zonnepanelen via een verwarmingsinstallateur?

Zonnepanelen via een verwarmingsinstallateur?

Pv-installaties zijn een enorme groeimarkt in Nederland. Steeds meer bedrijven bieden zonnepanelen aan, waaronder ook installateurs die zich voorheen vrijwel uitsluitend met vervanging en onderhoud van cv-installaties bezig hielden. Er is dus een nieuwe markt aan het ontstaan voor verwarmingsinstallateurs. En dat is helemaal niet zo gek, want er zijn raakvlakken genoeg.

In tegenstelling tot de meeste elektrotechnische installatiebedrijven hebben verwarmingsinstallateurs ervaring met het werken op en met een dak. Niet alleen door het aanbrengen en onderhouden van rookgasafvoeren, maar in veel gevallen ook met zonneboilers. Hierdoor is er al kennis van montage op dakconstructies, ervaring met het maken van lekdichte doorvoeren en het gebruik van valbeveiliging.

Montage van panelen

De keuze van het type en het aantal panelen hangt af van de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever. Er dient te worden berekend wat de beste plaats is voor de panelen, waarbij rekening wordt gehouden met de hellingshoek, externe schaduwen en de kompasrichting. De panelen worden vervolgens gemonteerd, waarbij de montagematerialen afhankelijk zijn van het soort dakbedekking en constructie.

Normen en regelgeving

Het doel van een PV-installatie is het genereren van elektrische energie. Dat betekent uiteraard dat het systeem moet worden aangesloten op de bestaande elektrische installatie. Om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen, dienen de geldende normen en regelgeving in acht te worden genomen.

Het is belangrijk om de juiste installatiematerialen toe te passen en een goede meting te doen.”

Denk hierbij aan de NEN1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties) en de NEN-EN-IEC 62446:2009 (eisen voor testen en inspecteren van pv-installaties). Er zijn al verzekeringsmaatschappijen die een inspectie conform SCIOS scope 12 voorschrijven. Het is daarom belangrijk om de juiste installatiematerialen toe te passen en bij het inbedrijfstellen een goede meting te doen.

Hierbij wordt niet alleen de elektrische veiligheid van de installatie beproefd, maar er wordt tevens een nulmeting gedaan. Deze nulmeting is belangrijk om direct aan te tonen dat de installatie de berekende opbrengst levert. Daarnaast dienen de meetwaarden van de nulmeting om de degradatie van de installatie bij toekomstig periodiek onderhoud te kunnen vaststellen.

Elektrotechniek

Bij het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen moeten niet alleen de juiste materialen, bedrading en connectoren worden gebruikt, maar deze moeten ook op deskundige wijze worden toegepast. Toen er enige tijd geleden meerdere keren brand was uitgebroken onder zonnepanelen bleken onjuiste connectoren te zijn gebruikt.

Het verbinden van de zonnepanelen dient zeer zorgvuldig te gebeuren, waarbij de bedrading ook op de goede manier door kabelgoten wordt geleid. Connectoren mogen niet in water blijven liggen en alles moet op de juiste manier worden gebundeld. Het systeem dient ook goed te worden geaard. De monteur moet zich goed bewust zijn van de gevaren. Een paneel in de volle zon produceert een behoorlijk vermogen, ook tijdens het aansluiten.

Meten is weten, en rapporteren

Zoals eerder al opgemerkt is meten belangrijk bij het opleveren van technische installaties. Zelfs als uitsluitend gecertificeerde installatiematerialen zijn toegepast, kunnen er kleine fouten zijn gemaakt bij de aanleg. Door de PV-installatie goed door te meten komen dit soort fouten snel aan het licht en kunnen ze direct worden verholpen.

Bij het meten zijn zaken als de aardingsweerstand, isolatieweerstand, de openklemspanning en de kortsluitstroom belangrijk. Het is tevens mogelijk om een IV check uit te voeren, waarmee bepaald kan worden of panelen (nog) voldoen aan de opgegeven specificaties. Hierbij wordt met een referentie cel onder dezelfde hoek als de panelen, de huidige stralingsintensiteit van de zon gemeten, terwijl gelijktijdig de geproduceerde elektrische energie wordt gemeten.

Dit wordt vervolgens vertaald naar STC (Standaard Test Condities), waarna de opbrengst gemakkelijk kan worden vergeleken met hetgeen er in de technische specificaties van de gebruikte panelen staat. U kunt de gemeten en berekende waarden vervolgens opslaan en een meetrapport genereren. Dit meetrapport dient als nulmeting én bewijs van een goed werkende en veilige installatie aan uw klant of opdrachtgever.

Onderhoud

Vrijwel alle technische installaties hebben periodiek onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Een PV-installatie is hierop geen uitzondering. De panelen kunnen vervuilen waardoor ze minder energie zullen opbrengen, maar er is tevens sprake van “normale” degradatie.

Door bij het periodiek onderhoud het rendement van een paneel of meerdere panelen te meten in functie van de zonnekracht op dat moment, kan de mate van degradatie worden vastgesteld. Hier is het uiteraard wel belangrijk dat een vergelijk kan worden gemaakt met het rapport dat bij oplevering was gemaakt (de nulmeting).

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen kan een mooie aanvulling zijn op de werkzaamheden van elke installateur. Ook in de jaren daarna is het een bron van inkomsten door het periodieke onderhoud. Om in te stappen in deze markt dient u echter wel te beschikken over voldoende elektrotechnische kennis. Daarnaast is een investering in één of meer meetinstrumenten een must om aan te tonen dat de installatie elektrisch veilig is en voldoet aan de regelgeving.

Dit artikel is gesponsord door Euro-Index

Ontdek de Megger MFT-X1 installatietesterGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Ontdek de Megger MFT-X1 installatietester

Tijdens de VSK kan je kennis maken met de nieuwe Megger MFT-X1 installatietester. Dit instrument is ontwikkeld voor het testen van laagspanningsinstallaties bij inbedrijfstelling, periodieke controle en het stellen van een gedetailleerde diagnose bij storingen.

Met deze gasmonitor detecteer je schadelijke gassen op tijdGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Met deze gasmonitor detecteer je schadelijke gassen op tijd

W-installateurs kunnen bij werkzaamheden in aanraking komen met atmosferische gevaren. Denk aan giftige gassen, zoals koolmonoxide en zwavelwaterstof, maar ook explosie- of brandgevaar door een gaslek en zelfs zuurstoftekort in een besloten ruimte. Een gasmonitor is essentieel om de gevaren op tijd te herkennen.

Meer waar voor uw geld met modulair meetinstrumentGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Meer waar voor uw geld met modulair meetinstrument

In strikte zin betekent meten het bepalen van de grootte of omvang van iets aan de hand van waarneming, waarbij we dit uitdrukken in een getalswaarde en een eenheid. We meten dus elke dag, want als je kijkt hoe laat het is of hoe snel je rijdt in je auto, ben je in feite aan het meten. Maar wat is dan modulair meten?

Mobiele Service met ISO 9001 certificering

Mobiele Service met ISO 9001 certificering

Naast de vaste kalibratielaboratoria in Capelle aan den IJssel en Zaventem beschikt Euro-Index sinds kort ook over een laboratorium op wielen met de naam Mobiele Service. De bedrijfsprocessen van Euro-Index zijn al sinds 1999 NEN-EN-ISO 9001 gecertificeerd, en nu is aan deze certificering ook de Mobiele Service toegevoegd.

Beeld: Esoxx/Shutterstock.com, bewerkt met Pixlr

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Met het vollopen van het elektriciteitsnet en de naderende afschaffing van de salderingsregeling speelt het beter benutten van de eigen opwek van zonne-energie een belangrijker rol. Daarvoor komen steeds meer hulpmiddelen in de handel. Weegt de aanschaf op tegen de besparingen? We duiken in de business case van de WaterAccu.

Opengewerkte pvt-warmtepomp Qube van HR energy, met links Robbert van Diemen en rechts Jeroen Prinsen - Foto: Elske Koopman

Nieuwe compacte en stille PVT-warmtepomp

De Qube is een nieuwe innovatieve plug-and-play PVT-warmtepomp op klein formaat. Jeroen Prinsen, Business Development Manager, en Robbert van Diemen, CEO van HR energy, zijn trots op hun nieuwste product dat volledig zelf ontworpen en ontwikkeld is in De Lier, Westland. "We hebben niet alleen de eindgebruiker, maar ook de installateurs meegenomen bij het ontwerp," zegt Van Diemen.

Solhyd waterstofpaneel - afbeelding: Solhyd

Waterstofpaneel maakt H2 uit zon en water

Solhyd produceert panelen die zonne-energie en waterdamp direct omzetten in waterstof. Het bedrijf haalde daarvoor vorig jaar investeringskapitaal op. "Wanneer we op grotere schaal kunnen gaan produceren, zal de kostprijs sterk dalen. Het is nu van belang om die productiecapaciteit omhoog te krijgen", vertelt Jan Rongé, medeoprichter van Solhyd.

Groei van PV vermogen vlakt af

Groei van PV vermogen vlakt af

Het in 2023 geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen was fors in Nederland, maar minder dan in 2022. Wereldwijd was er sprake van een flinke groei.

Flamco FlexTherm Eco thermische opslag - beeld: Flamco

Zon opslaan in zoutbatterij

Zelf opgewekte zonne-energie kán natuurlijk in een accu. Maar dergelijke apparaten zijn duur, en wat doe je vervolgens met die opgeslagen elektriciteit? Een deel daarvan komt natuurlijk terecht bij verlichting en de tv. Maar een belangrijk deel van ons energieverbruik gaat op aan verwarming en warm tapwater.

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik - beeld: Shutterstock

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Toch wordt het zelf gebruiken van de zelfopgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Maar hoe gebruik je de opgewekte energie effectief? Of hoe sla je die energie op, om op een later moment te kunnen gebruiken?

Wat doet kalibratie met je meetinstrumenten?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Wat doet kalibratie met je meetinstrumenten?

Als je een meetinstrument laat kalibreren, is de verwachting vaak dat het instrument meteen ook wordt gecontroleerd, onderhouden en indien nodig gerepareerd en/of bijgesteld (gejusteerd). Bij Euro-Index gebeurd het inderdaad op deze wijze, maar er zijn er grote verschillen tussen de geleverde diensten van kalibratielaboratoria.

Slimme Green Energy Smartboiler van Itho Daalderop op de VSK

Wat is een slim systeem of apparaat?

Installaties worden steeds slimmer, wordt vaak geroepen. Maar wat is 'slim' nu eigenlijk? En waarom worden slimme systemen steeds belangrijker? Pieter Lagerwerf, Innovation manager bij Itho Daalderop legt uit hoe het zit.