Meest gemaakte fouten met CLV-systemen en RGA
Het gaat regelmatig mis met CLV-systemen en rookgasafvoerkanalen. Inspecteur Bart Houtappels zette voor Gawalo de top 10 van aandachtspunten op een rijtje.
Het gaat regelmatig mis met CLV-systemen en rookgasafvoerkanalen. Inspecteur Bart Houtappels zette voor Gawalo de top 10 van aandachtspunten op een rijtje.
Er zijn veel bedrijven die inspectie van CLV en rookgaskanalen aanbieden. "Veel van die bedrijven hebben helemaal geen verstand van zaken", vertelt Erik Hafkamp van QMMS Consultancy.
Hangt er alleen een cv-ketel: niets aan de hand. Een all-electric warmtepomp: dikke prima. Maar bij hybride installaties gaat het onderbrengen van onderhoud nog wel eens mis. Nu wijst ook de TlokB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw) daarop, in het jaarverslag 2024. Wat is er aan de hand?
Wie aan collectieve rookgasvoorzieningen werkt, waarop gasverbrandingsinstallaties tot 100 kW zijn aangesloten, zou volgens het CO-stelsel gecertificeerd moeten zijn. Ook bedrijven, die zich alleen met de inspectie van rookgaskanalen bezighouden, zouden dus CO-gecertificeerd moeten zijn. Daar zit echter een obstakel in de BRL's. De K25000 noemt de CLV-inspectie helemaal niet, volgens BRL 6000-25 is tenminste één ander deelgebied nodig om gecertificeerd te kunnen raken.
Het inspecteren van CLV-systemen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Gawalo sprak erover met Bart Houtappels, eigenaar/directeur van BAHO Advies en Inspecties.
Zowel bij E- als W-installaties kan sprake zijn van VP en VOP. Daarbij staat VP voor Vakbekwaam Persoon en VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon. Ook in de BRL 6000-25 en BRL K25000 worden VP en VOP genoemd. Maar wat betekenen VP en VOP nou echt?
Het ISSO kleintje Gas is vernieuwd en nu beschikbaar, zowel op papier, als digitaal via BouwZo. Het kleintje biedt monteurs en installateurs ondersteuning bij montage, onderhoud en in bedrijf stellen van gasverbrandingsinstallaties.
Een voor velen vast herkenbare situatie: je komt bij een 'jonge' cv-ketel, maar daar zit geen CO-vrij sticker op. Wie 'm opgehangen heeft - dat blijft vaag. Een kennis van een vriend van de buurman, misschien. Of, nog erger, je kent diegene wel! Wat doe je dan, als CO-gecertificeerd vakman? Gawalo vroeg het Bart van der Kruk van Kiwa en Peter Deckers van Maintenanz.
Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.
Bij de behandeling van de Gasketelwet in 2019 is met de Tweede Kamer afgesproken dat 3 jaar na publicatie het CO-stelsel geëvalueerd zou worden. Door het later ingaan van de verplichting tot certificering, op 1 april 2023, is de evaluatie uitgesteld. Maar, zo concludeert de KWINK Groep die het onderzoek uitvoerde, dat is nog te vroeg voor harde conclusies over hoe goed het CO-stelsel werkt. Het rapport is op 19 november door minister Mona Keijzer aangeboden aan de Tweede Kamer.