Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw Style CNC Machines

Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw Style CNC Machines

Style CNC Machines is in mei 2020 verhuisd naar een nieuw pand. Op de nieuwe locatie in Bunschoten-Spakenburg is een aardgasloze nieuwbouw verrezen van 6000 vierkante meter. Compleet met assemblagehal, kantoor en showroom. Het volledige gebouw wordt energiezuinig verwarmd met zes lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric.

"We zijn uit onze jas gegroeid. De oude locatie was te klein. Daarom hebben we ervoor gekozen om een heel nieuw pand neer te zetten." Aan het woord is Anton Lammers, manager operations bij Style CNC Machines. "Op de nieuwe locatie gaan we tussen de 150 en 200 draai- en freesmachines per jaar assembleren. Daarnaast is er nog een showroom van 300 vierkante meter met zes machines waar we aan klanten laten zien wat we kunnen. En op het kantoor werken de mensen die voor ons de verkoop, service en ondersteuning doen."

Bouwteam

De nieuwbouw was een flinke klus, vertelt Lammers. "We hebben geen uitvraag gedaan, maar met een bouwteam gewerkt. We hebben het team gevraagd om een goed en energiezuinig gebouw neer te zetten."

Dat wordt bevestigd door directeur Bert Koelewijn van I-techniek b.v. "Samen met het bouwteam hebben we een plan kunnen maken. We hebben daarbij veel vrijheid gekregen om binnen budget zelf de installatiekeuze te bepalen. Doorgaans is er minder ruimte om met creatieve oplossingen te komen doordat een lage inschrijving leidend is."

Gasloos

Lammers vertelt dat de installatie met lucht-waterwarmtepompen van Mitsubishi Electric door I-techniek is geadviseerd. "Vooraf hebben we meerdere opties bekeken, maar dit was, als je kijkt naar kosten, verbruik en mogelijke subsidies, de beste gasloze optie." Dat het gebouw gasloos moest worden, betekende voor I-techniek een extra uitdaging, vertelt Koelewijn.

"Het vergde ook een extra investering van de opdrachtgever. Toen dat akkoord was, hebben we snel een plan gemaakt met Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric voor Nederland, voor het ontwerp van de mooiste installatie. We werken vaak met het bedrijf, omdat ze op dit vlak goede producten leveren en goed kunnen meedenken en adviseren over de juiste installatiekeuze."

Energiezuinig

Commercieel manager Ardon van Holst van Alklima/Mitsubishi Electric vertelt dat lucht-/water warmtepompen al veel worden toegepast in de woningbouw maar ook steeds vaker in kantoren en bedrijfshallen. "We leveren met onze warmtepompen energie om met vloerverwarming de hal, de showroom en het kantoor te verwarmen. Voor Style CNC Machines hebben we zes hydroboxen in cascade geplaatst, met een totaal vermogen van 140 kW."

"De Zubadan-technologie in de buiten-units maakt het mogelijk dat dit vermogen tot een buitentemperatuur van -250C kan worden geleverd. Door de geavanceerde capaciteitssturing van Mitsubishi Electric kunnen we precies de hoeveelheid energie leveren die op dat moment nodig is." Door de opstelling kan de installatie op een veel lager vermogen draaien dan als die uit één unit zou bestaan, licht Van Holst toe. "Door de toepassing van de cascaderegeling werken ze intern samen en kun je energiezuiniger werken."

Duurzamer

Koelewijn vertelt dat de installatie in het pand van Style CNC Machines volledig geoptimaliseerd is voor de toepassing in deze situatie. "Door de units op deze manier te installeren is de bedrijfszekerheid gegarandeerd. En doordat we zes units gebruiken is de belasting per unit lager en gaan ze dus langer mee. Het is ook duurzamer, omdat je in kleine stapjes kunt bijschakelen met de verschillende units."

Het gebruik van warmtepompen voor grote bedrijfslocaties is niet nieuw, legt Koelewijn uit. "Maar meestal wordt gebruik gemaakt van een hele grote warmtepomp, maar die zijn minder energiezuinig en verfijnd en er zijn voor dergelijke grote warmtepompen beperktere subsidiemogelijkheden beschikbaar."

Comfort

Lammers vertelt dat het comfort van het personeel erg belangrijk is voor Style CNC Machines. "In de assemblagehal werken ongeveer 14 mensen. We hebben er met behulp van dakkoepels voor gezorgd dat er voldoende licht binnen komt. Daarnaast hebben we in het hele pand vloerverwarming, ook in de assemblagehal."

Dergelijk comfort kom je niet vaak tegen in een industriële ruimte, benadrukt Koelewijn. "Ook in de assemblagehal waren de comforteisen hoog. Daardoor is het echt een representatieve ruimte waar het voor de werknemers aangenaam is." De keuze voor vloerverwarming in de assemblagehal ligt volgens Van Holst voor de hand. "Naast het comfort dat de opdrachtgever wenst, is een vloerverwarmingssysteem dat wordt gevoed door een warmtepomp veel energiezuiniger en duurzamer dan traditionele gasgestookte oplossingen."

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Gawalo februari 2024

Gawalo februari 2024

In deze editie o.a. De stand van zaken romdom de Gasketelwet p. 08 Warmtepompbuitenunit in dak p. 18 Inregelen hybride warmtepomp p. 20...

WTW's nooit meer een sta in de weg? 

WTW's nooit meer een sta in de weg?

Itho Daalderop introduceert op de VSK een nieuwe range HRU's die op talloze manieren geïnstalleerd kunnen worden. Aan de wand, in een knieschot of...

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm biedt sinds kort de Qwikshift Hybrid Heater: een hybride verwarmingsoplossing om de verwarmingsinstallatie van een bedrijfspand te...

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

"Een betere leefomgeving, daar doen we het voor." Met een uniek standontwerp laat Remeha zien dat verduurzaming verder gaat dan alleen de producten.

Foto: Shutterstock

Grond met een verdacht luchtje

Bij graafwerkzaamheden kom je af en toe bijzondere dingen tegen. Soms leuke, maar af en toe ook linke. Bodemverontreiniging is in sommige gevallen...

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Nederland bevindt zich in een aantal grote transitiefases en staat voor de uitdaging om duurzamer te worden. Niet alleen vanwege de...

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Canalit introduceert zijn nieuwe witte aircokanalen in het formaat 140x90 mm. Deze innovatie speelt in op de groeiende vraag van de warmtepompsector.

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Remeha heeft dit jaar op de stand een eigen Remeha Theater, dagelijks gevuld met inhoudelijke presentaties.