Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw Style CNC Machines

Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw Style CNC Machines

Style CNC Machines is in mei 2020 verhuisd naar een nieuw pand. Op de nieuwe locatie in Bunschoten-Spakenburg is een aardgasloze nieuwbouw verrezen van 6000 vierkante meter. Compleet met assemblagehal, kantoor en showroom. Het volledige gebouw wordt energiezuinig verwarmd met zes lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric.

"We zijn uit onze jas gegroeid. De oude locatie was te klein. Daarom hebben we ervoor gekozen om een heel nieuw pand neer te zetten." Aan het woord is Anton Lammers, manager operations bij StyleCNC Machines. "Op de nieuwe locatie gaan we tussen de 150 en 200 draai- en freesmachines per jaarassembleren. Daarnaast is er nog een showroom van 300 vierkante meter met zes machines waar we aan klanten laten zien wat we kunnen. En op het kantoor werken de mensen die voor ons de verkoop, service en ondersteuning doen."  

Bouwteam

De nieuwbouw was een flinke klus, vertelt Lammers. "We hebben geen uitvraag gedaan, maar met een bouwteam gewerkt. We hebben het teamgevraagd om een goed en energiezuinig gebouw neer te zetten."

Dat wordt bevestigd door directeur Bert Koelewijn van I-techniek b.v. "Samen met het bouwteam hebben we een plan kunnen maken. We hebben daarbij veel vrijheid gekregen om binnen budget zelf de installatiekeuze te bepalenDoorgaans is er minder ruimte om met creatieve oplossingen te komen doordat een lage inschrijving leidend is."

Gasloos

Lammers vertelt dat de installatie met lucht-waterwarmtepompenvan Mitsubishi Electric door I-techniekis geadviseerd. "Vooraf hebben we meerdere opties bekeken, maar dit was, als je kijkt naar kosten, verbruik en mogelijke subsidies, de beste gasloze optie." Dat het gebouwgasloos moest worden, betekende voor I-techniekeen extra uitdaging, vertelt Koelewijn.

"Het vergde ook een extra investering van de opdrachtgever. Toen dat akkoord was, hebben we snel een plan gemaakt met Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric voor Nederland, voor het ontwerp van de mooiste installatie. We werken vaak met het bedrijf, omdat ze op dit vlak goede producten leveren en goed kunnen meedenken en adviseren over de juiste installatiekeuze."

Energiezuinig

Commercieel manager Ardon van Holst van Alklima/Mitsubishi Electric vertelt dat lucht-/waterwarmtepompen al veel worden toegepast in de woningbouw maar ooksteeds vaker in kantoren en bedrijfshallen. "We leveren met onze warmtepompen energie om met vloerverwarming de hal, de showroom en het kantoor te verwarmen. Voor StyleCNC Machines hebben we zes hydroboxen in cascade geplaatst, met een totaal vermogen van 140 kW."

"De Zubadan-technologie in de buiten-units maakt het mogelijk dat dit vermogen tot een buitentemperatuur van -250C kan worden geleverd. Door de geavanceerde capaciteitssturing van Mitsubishi Electric kunnen we precies de hoeveelheid energie leveren die op dat moment nodig is." Door de opstelling kan de installatie op een veel lager vermogen draaien dan als die uit één unit zou bestaan, licht Van Holst toe. "Door de toepassing van de cascaderegelingwerken ze intern samen en kun je energiezuiniger werken." 

Duurzamer

Koelewijn vertelt dat de installatie in het pand van Style CNC Machines volledig geoptimaliseerd is voor de toepassing in deze situatie. "Door de units op deze manier te installeren is de bedrijfszekerheid gegarandeerd. En doordat we zes units gebruiken is de belasting per unit lager en gaan ze dus langer mee. Het is ook duurzamer, omdat je in kleine stapjes kunt bijschakelen met de verschillende units."

Het gebruik van warmtepompen voor grote bedrijfslocaties is niet nieuw, legt Koelewijn uit. "Maar meestal wordt gebruik gemaakt van een hele grote warmtepomp, maar die zijn minder energiezuinig en verfijnd en er zijn  voor dergelijke grote warmtepompen beperktere subsidiemogelijkheden beschikbaar."

Comfort

Lammers vertelt dat het comfort van het personeel erg belangrijk is voor Style CNC Machines. "In de assemblagehal werken ongeveer 14 mensen. We hebben er met behulp van dakkoepels voor gezorgd dat er voldoende licht binnen komt. Daarnaast hebben we in het hele pand vloerverwarming, ook in de assemblagehal."

Dergelijk comfort kom je niet vaak tegen in een industriële ruimte, benadrukt Koelewijn. "Ook in de assemblagehal waren de comforteisen hoog. Daardoor is het echt een representatieve ruimte waar het voor de werknemers aangenaam is."De keuze voor vloerverwarming in de assemblagehal ligt volgens Van Holst voor de hand. "Naast het comfort dat de opdrachtgever wenstis eenvloerverwarmingssysteem dat wordt gevoed door een warmtepomp veel energiezuiniger en duurzamer dan traditionele gasgestookte oplossingen.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen met overname van Installatietechniek Hartog

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Dit bedrijf, met een historie...

Preworxs: "Klanten leveren onderdelen bij ons aan, en wij maken daar een samengesteld product van."

Inclusie: goed voorbeeld doet goed volgen

Onderzoeken wijzen uit dat een divers personeelsbestand de bedrijfsprestaties verbetert. Een mix van mannen en vrouwen, jong en oud, mindervaliden,...

De duurzame dozen van Itho Daalderop

Duurzame dozen van Itho Daalderop

De nieuwe plasticvrije verpakkingen voor Close-in en CVE van Itho Daalderop zijn een belangrijke stap op weg naar verduurzaming.

Gawalo maart 2024

Gawalo maart 2024

In deze editie o.a. Overstappen naar installatie warmtepompen p. 08 Hybride warmtepompen voeren de boventoon op VSK p. 14 E en W met elkaar verbinden...

Wat doet kalibratie met je meetinstrumenten?

Wat doet kalibratie met je meetinstrumenten?

Als je een meetinstrument laat kalibreren, is de verwachting vaak dat het instrument meteen ook wordt gecontroleerd, onderhouden en indien nodig...