Wijzer met warm water

Wijzer met warm water

Vroeger, thuis, hadden wij een boiler. Die stond in een hoek van de berging enorm groot te zijn, naast de vrijstaande cv-ketel en het kleine rode expansievat. Die cv-ketel zorgde voor de verwarming, maar de boiler, daaruit kwam het warme water voor bad en douche. Als kind vond ik hem enorm. Een grote witte cilinder met afgeronde hoeken en een konijn erop.

De hoeveelheid warm tapwater die de boiler ons bezorgde: geen idee. Volgens mijn vader was de capaciteit beperkt. Stond ik onder de douche net lekker in het schuim, brulde hij al weer naar boven: “Is het water er nou nóg niet omheen?!”

Oliecrisis en milieubewustzijn

Toegegeven, de tijd van de autoloze zondagen lag nog niet zo ver achter ons. De campagne “Wees wijs met water” was alomtegenwoordig. Zure regen lag nog in het verschiet. Inmiddels zijn we heel wat milieukwesties verder en inzichten rijker. Nu moeten er écht stappen genomen worden. Om het gebruik van fossiele brandstoffen helemaal uit te bannen. Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. En om überhaupt een leefbare planeet te houden.

Weg met de cv-ketel, leve de boiler

Waar de cv-ketel langzaam op zijn retour is, begint de boiler aan een comeback. Niet langer het energie slurpende monster uit mijn jeugd. Deze boilers dienen als voorraadvat voor warm tapwater, opgewarmd door zonne-energie of warmtepomp. Maar ook als buffervat voor verwarmingswater, verwarmd wanneer energie gratis of goedkoop is, om te gebruiken wanneer er geen of alleen dure energie is.

Verschil en overeenkomst

De boiler uit mijn jeugd was een comforttoestel, om over grotere hoeveelheden warm tapwater te beschikken dan de cv-ketel kon leveren. De boilers van nu kunnen dat ook, maar hebben vaak een extra functie. Wat hetzelfde is gebleven, is de “beperkte” capaciteit. Op enig moment is de boiler toch leeg…

(Bijna) eindeloos doucheplezier

Met een HR-combiketel is langer douchen technisch geen probleem. Je schrikt je hooguit een hoedje van de energierekening. Of van de koude straal, wanneer een onnadenkende of zuinige huisgenoot in de keuken het warme water vol openzet. Inleveren op die eindeloze hoeveelheid warm stromend water is misschien wel de grootste tegenvaller van overstappen op een warmtepomp met boilervat. Gelukkig is ook daarvoor een oplossing: douche-wtw.

Niet met het badwater weggooien

Het warme water dat in de douche naar beneden komt is, wanneer het bij de afvoer komt, nog heel warm. Het benutten van die restwarmte is eigenlijk heel logisch. Ook bij een HR-cv-ketel, want het kan voor een aanzienlijke energiebesparing zorgen. Maar bij een installatie met een eindig voorraadvat zorgt douche-wtw ook voor comfortverhoging.

Lees meer over

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.