Margo van Voskuilen
Hoofdredacteur Gawalo
Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Hoofdredacteur Gawalo
Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.
Per 12 september 2025 wordt de Data-act van kracht - dat geeft ons nog maar weinig tijd om ons voor te bereiden op deze nieuwe wetgeving. Voor dit drieluik over deze Europese dataverordening sprak Gawalo met vertegenwoordigers uit wetenschap, woningcorporaties en werktuigkundige installaties, over wat de kansen en bedreigingen van de Data-act zijn.
Een belangrijk deel van de in Nederland aangeschafte warmtepompen zijn lucht/lucht-warmtepompen. Een deel daarvan kan alleen maar koelen, maar een groeiend deel kan zowel koelen als verwarmen. Dit laatste type airco wordt vaak aangeschaft als aardgasvrije (bij-)verwarming. Is dat een goed idee?
Zowel bij E- als W-installaties kan sprake zijn van VP en VOP. Daarbij staat VP voor Vakbekwaam Persoon en VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon. Ook in de BRL 6000-25 en BRL K25000 worden VP en VOP genoemd. Maar wat betekenen VP en VOP nou echt?
In Nieuwegein bij het kantoor van Geberit Nederland is een nieuwe showroom geopend. Geberit had al een technische showroom, voor alle leiding- en afvoertechniek. De nieuwe showroom is gericht op de zichtzijde van sanitaire ruimtes.
De pilot in Wagenborgen, gemeente Eemsdelta, is momenteel het grootste daadwerkelijk uitgevoerde project met waterstofverwarming in woningen in Europa. Deze pilot maakt deel uit van de vier pilotprojecten in Nederland waar woningen worden verwarmd met waterstof. Sinds april 2024 zijn alle 33 woningen in Wagenborgen omgezet naar waterstofverwarming.
De letters PVT in PVT-panelen staan voor PhotoVoltaisch Thermisch. PVT-panelen combineren de pv-technologie die we kennen van zonnepanelen, met een thermische wisselaar.
Een projectontwikkelaar die vertelt dat hij alleen maar gezonde, comfortabele woningen wil ontwikkelen. "Dat heb ik meer gehoord", dacht ik, een beetje cynisch. Totdat ik Willem Koppen sprak, ontwikkelaar van NeroZero woningen. Nu hoop ik, dat ik het vaker ga horen.
Warmtepompen, omvormers en zelfs moderne hr-ketels worden steeds slimmer en produceren steeds meer data. Het apparaat is eigendom van de gebruiker, maar wie mag de data gebruiken die het apparaat genereert? In de huidige situatie beschikt vooral de fabrikant over deze data.
Scale-up Cooll kondigt met trots een doorontwikkeling van hun gaswarmtepomp aan, die werkt op 100% waterstof. Eerder kwam Cooll in het nieuws met hun gasgestookte warmtepomp, die (aard)gas veel efficiënter verbruikt dan een HR-ketel.
Het demonstratieproject 'Hybride warmtepompen' beslaat volgens de omschrijving 2 jaar en 200 woningen. Volgens de berichten in de landelijke dagbladen is het project een doorslaand succes. De besparing op aardgas is met gemiddeld 75 % veel hoger dan van tevoren ingeschat. Dat klinkt goed, maar is het allemaal goed nieuws?