Mechanisch, elektronisch... wat is het beste toilet?

Mechanisch, elektronisch... wat is het beste toilet?

Design is een belangrijke overweging bij de keuze van het juiste toilet voor de openbare ruimte. Maar ook de bediening is daarbij van belang: mechanisch of elektronisch, minimalistisch of met karakter, ingebouwd of verzonken... Welke keuze is juist?

Toiletsystemen zonder reservoir en met directe spoeling, zijn specifiek ontworpen om te voldoen aan sanitaire ruimtes met hoge bezoekfrequentie. Het robuuste ontwerp vermindert het risico op lekken. Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping, en kan er dus geen bacteriegroei optreden.

Een ander aandachtspunt is de kracht van de spoeling. Bij een systeem met directe spoeling wordt de druk van het waternet gebruikt. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor één enkele spoeling volstaat.

Met de ontwikkeling van elektronica komen ook innovaties op het gebied van spoelingen. Intelligente spoelingen zijn in staat om de hoeveelheid spoelwater te bepalen naar gelang de tijd die de gebruiker op het toilet doorbrengt. Deze elektronische kranen treden automatisch in werking na het verlaten van de detectiezone.

Kanttekeningen bij spoelbakken

De belangrijkste bedenking bij toiletten met reservoir is hun gevoeligheid voor kalk en onzuiverheden. De ophoping ervan tast de afdichting van het spoelsysteem aan. Afhankelijk van de kwaliteit en de hardheid van het water kan er al een lek optreden na enkele maanden, of zelfs enkele weken, na de installatie van het toilet.

In tegenstelling tot een wastafelkraan, waarbij een lek onmiddellijk gedetecteerd wordt, is een lek in een toilet verraderlijk. Druppelend water langs het porselein is zeer moeilijk te detecteren. Hierdoor is het toilet met spoelbak vaak de eerste sanitaire post waar waterverspilling optreedt: een onopgemerkt stromen van water kan leiden tot een verlies van maximaal 220 m³/jaar, of 440 euro per jaar per toilet (aan 2,00 €/m³ voor koud water in Nederland).

Bacteriën

Toiletten met spoelbak die meerdere dagen niet gebruikt worden, vormen een risico. Stilstaand water bij kamertemperatuur zorgt voor bacteriegroei. Bij het spoelen van het toilet kunnen deze bacteriën verspreid worden in de lucht. De reservoirs kunnen niet overal tegen: het mechanisme is samengesteld uit kunststof onderdelen en ziet af bij intensief gebruik en wanneer er ruw mee wordt omgegaan.

Ook het onderhoud van een groot aantal toiletten blijkt moeizaam. De interventie voor een lek in een inbouwreservoir kan tot tientallen minuten duren. Het demonteren van en de toegang tot het mechanisme is moeilijk op deze modellen. Bovendien is het vervangen van een reservoir op een voorwandsysteem onmogelijk zonder de muur open te breken.

Aangepaste producten

Het mechanisme en de bediening van de toiletkranen met directe spoeling van Delabie zijn schokwerend en vandaalbestendig. Ze hebben een levensduur van minstens 500.000 handelingen. Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van Delabie, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk.

Het mechanisme en het systeem zijn onmiddellijk toegankelijk zonder demonteren van de kraan. Delabie biedt een uitgebreid assortiment toiletkranen met directe spoeling aan, zelfsluitend of elektronisch.

Dit artikel is gesponsord door Delabie.