Legionella: definitie, installatiefouten en laatste ontwikkelingen

Legionella: definitie, installatiefouten en laatste ontwikkelingen
Wat is Legionella Pneumophila?

Besmettingen met legionella komen in Nederland nog steeds vaak voor. Voorheen raakten ongeveer 300 à 400 mensen per jaar besmet met legionella. In 2021 was er een grote stijging, naar 658 gemelde gevallen, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM (2022). Wat is legionella precies? En wat zijn de laatste ontwikkelingen waar installateurs rekening mee moeten houden om deze bacterie geen kans te geven?

Regelmatig verschijnen in de media berichten van legionellabesmettingen. Zo meldde NOS op 13 juli dat er in twee types cv-ketels van Ferroli legionella geconstateerd is. Twee personen zijn overleden. Zeker elf anderen zijn ziek geworden waarvan de meesten een ziekenhuisbehandeling nodig hadden. Deze uitbraak is helaas geen alleenstaand geval. Hoog tijd om alle ins en outs nog een keer op een rij te zetten.

In dit overzichtsartikel over legionella

Tapwater verhitten naar 60 graden Celsius, is dat echt nodig

Ruim 25 procent van het gasverbruik gaat gemiddeld naar de verhitting van drinkwater naar minimaal 60 graden Celsius, om dit water veilig in de badkamers en keukens van appartementen- en wooncomplexen te kunnen gebruiken. Een verhitting naar 42 tot 45 graden Celsius kan echter al voldoende zijn en zorgt direct voor een flinke energiebesparing. Het vereist wel het gebruik van de juiste techniek. Lees verder in dit artikel.

RIVM: 'Ferroli cv-ketels mogelijk bron van legionellabesmettingen'

Opnieuw liggen cv-ketels van Ferroli onder vuur. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit brengen recent geplaatste hr-ketels in verband met diverse legionellabesmettingen in woningen. Installateurs en groothandels moeten geplaatste en opgeslagen ketels direct melden bij NVWA. Lees verder in dit artikel.

Rapport ISSO over koper versus kunststof

Koperen leidingen zijn veiliger, als het op bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen aankomt. Dat is in het kort de conclusie van een rapport dat ISSO onlangs publiceerde. De sleutel zit in het voorkomen van bacteriologische aangroei in leidingen en appendages. Maar hoe maken we de juiste keuzes?

Actieve koeling van leidingwater tegen legionella

Een nieuwe techniek in de strijd tegen ongewenste opwarming van drinkwaterleidingen in utiliteitsgebouwen. Een actief koelsysteem, soms gecombineerd met een circulatieleiding, zorgt dat het opgewarmde drinkwater in temperatuur wordt verlaagd. ISSO-publicatie 55 gaat uitgebreid in op deze nog vrij onbekende techniek. Een korte introductie.

NEN 7171-1: Steeds drukker onder de straat

Sinds de vorige versie van de NEN 7171-1 uit 2009 is het nog drukker geworden in de grond. Daarom heeft NEN het normontwerp geüpdatete en voor commentaar gepubliceerd. Om ervoor te zorgen dat die ingewikkelde infrastructuur goed blijft werken, zijn regels nodig. Een voorbeeld: Warmtenetten zouden drinkwaterleidingen ongewenst kunnen opwarmen. Een te hoge watertemperatuur zou kunnen leiden tot aangroei van legionella-bacterieën. Welke afstand is minimaal nodig tussen warmtenet en waterleiding, om te voorkomen dat de drinkwatertemperatuur stijgt? Lees verder in dit artikel.

Drinkwaterrichtlijn 2023 van kracht

Op 12 januari 2023 is een nieuwe wetgeving met betrekking tot de Drinkwaterrichtlijn in werking getreden. De Drinkwaterrichtlijn 2020 is herzien en omgezet in een nieuwe regelgeving. Met de nieuwe EU-drinkwaterrichtlijn stelt de Europese Commissie twee algemene doelen voorop. Ten eerste is ‘een hoog niveau van bescherming van het milieu en de menselijke gezondheid tegen de negatieve effecten van verontreinigd drinkwater’ nodig. Ten tweede moet rekening worden gehouden met de herziene versie van het eerste Europese burgerinitiatief ‘Right2Water’. Lees verder in dit artikel.

Wat is Legionella Pneumophila?

Er zijn meerdere soorten Legionella, maar Legionella Pneumophila serotype 1 is het gevaarlijkst voor de mens. Het is een bacterie die een aantal voorwaarden nodig heeft om uit te kunnen groeien tot voor de mens gevaarlijke hoeveelheden. Het gaat om langdurig stilstaand water (>1 week), een groeitemperatuur tussen de 25-50 graden Celsius, de aanwezigheid van zuurstofrijk water en voldoende voedingsbodem.

Legionella voorkomen: waar gaat het fout?

Je hoeft in principe slechts aan drie zaken te voldoen om legionella te voorkomen: Zorg dat koud water voldoende koud blijft, dat warm water voldoende warm blijft en zorg voor voldoende verversing. Als je dat voor elkaar hebt, krijgt legionella geen kans.

Hans Kruijt, inspecteur op de afdeling inspectie van drinkwaterbedrijf Oasen over legionellapreventie komt tijdens audits bij prioritaire instellingen en controles bij bedrijven regelmatig situaties tegen waar het nog beter kan. Hij geeft vijf voorbeelden van gemaakte fouten die hij regelmatig tegenkomt.

BRL6010 - Aangescherpte eisen voor legionellapreventie-adviseurs

De beoordelingsrichtlijn voor Legionellapreventie (BRL6010) is herzien. De nieuwe BRL is per 1 januari 2021 ingegaan. Het moet voor opdrachtgevers leiden tot betere risicoanalyses en transparantere beheersplannen van legionella-adviseurs met een bewijs van vakbekwaamheid. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Vernieuwde BRL 6010: ervaringen legionella-adviseur

De herziene versie van BRL6010 stelt nieuwe eisen aan legionellapreventie-adviseurs. Bestaande en nieuwe certificaathouders hebben tot 1 juli 2022 de tijd om aan die nieuwe eisen te voldoen. Wat betekent dit concreet voor de legionella-adviseur? Danny Schoonrok, legionellapreventie-adviseur bij Van Hoften Installatietechniek legt uit.

Legionella en de effectiviteit van thermisch beheer

De huidige legionellawetgeving is voor een groot deel gebaseerd op de inzichten die in 2000 zijn verzameld, na een grote legionella-uitbraak in Bovenkarspel. Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder en is wereldwijd meer onderzoek uitgevoerd. In opdracht van het ministerie stelde adviesorganisatiebureau Berenschot met ondersteuning van KWR Water Research Institute een adviesrapport op. In dit rapport was onder meer de effectiviteit van thermisch beheer onderwerp van gesprek.

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Beeld: Shutterstock

Recycling van grijs water komt thuis

In 2018 werden acht pilotwoningen voorzien van de hydraloop, een waterrecyclingsysteem dat douchewater opvangt en zuivert waardoor hergebruik...

Beeld: Shutterstock

Hybride aanpak drinkwater nodig

Schoon drinkwater uit de kraan is ook in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend. Watertekorten en verontreiniging van kraanwater zijn niet langer...

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een...

Beeld: Shutterstock

Installateur aansprakelijk voor verkeerde aansluiting warmtenet

Een installateur uit Genemuiden maakte een fout bij het aansluiten van het drinkwater in een nieuwbouwwoning. Hij is door het gerechtshof in hoger...

Pinguïn-tank met tapwater, Tuktuk, Sumatra - foto: Margo van Voskuilen

Water is niet altijd drinkwater

Het was een leuke vakantie, die rondreis Indonesië, maar ik heb zelden zoveel pinguïns gezien als op Sumatra. Tropenkolder? Klimaatverandering? Geen...

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Het drinkwaterverbruik ligt op 134 liter per dag per persoon. Dat moet in 2035 teruggebracht zijn naar 100 liter. Mogelijk in combinatie met nieuwe...

Geberit AquaClean Alba douche-wc

Een douche-wc voor iedereen

Geberit introduceerde onlangs de Alba douche-wc. Met dit instapmodel douche-wc wil het bedrijf hygiënische toiletten zonder wc-papier voor iedereen...

Easytop afsluiters en kogelkranen

Easytop afsluiters en kogelkranen

Er zijn drie nieuwe modellen voor de Easytop-afsluiters en -kogelkranen van Viega.