Regelmatig verschijnen in de media berichten van legionellabesmettingen. Zo meldde NOS op 18 november dat er in Schijndel iemand is overleden door een legionella-uitbraak. Meer dan tien anderen zijn ziek geworden waarvan de meesten een ziekenhuisbehandeling nodig hadden. Deze uitbraak is helaas geen alleenstaand geval. Hoog tijd om alle ins en outs nog een keer op een rij te zetten.
In dit overzichtsartikel over legionella:
- Wat is Legionella Pneumophila?
- Legionella voorkomen: waar gaat het fout?
- BRL6010 - Aangescherpte eisen voor legionellapreventie-adviseurs
- Vernieuwde BRL 6010: ervaringen legionella-adviseur
- Legionella en de effectiviteit van thermisch beheer
- Legionella: belangrijke wijzigingen nieuwe Drinkwaterrichtlijn op komst
Wat is Legionella Pneumophila?
Er zijn meerdere soorten Legionella, maar Legionella Pneumophila serotype 1is het gevaarlijkst voor de mens. Het is een bacterie die een aantal voorwaarden nodig heeft om uit te kunnen groeien tot voor de mens gevaarlijke hoeveelheden. Het gaat om langdurig stilstaand water (>1 week), een groeitemperatuur tussen de 25-50 graden Celsius, de aanwezigheid van zuurstofrijk water en voldoende voedingsbodem.
Legionella voorkomen: waar gaat het fout?
Je hoeft in principe slechts aan drie zaken te voldoen om legionella te voorkomen: Zorg dat koud water voldoende koud blijft, dat warm water voldoende warm blijft en zorg voor voldoende verversing. Als je dat voor elkaar hebt, krijgt legionella geen kans.
Hans Kruijt, inspecteur op de afdeling inspectie van drinkwaterbedrijf Oasen over legionellapreventie komt tijdens audits bij prioritaire instellingen en controles bij bedrijven regelmatig situaties tegen waar het nog beter kan. Hij geeft vijf voorbeelden van gemaakte fouten die hij regelmatig tegenkomt.
BRL6010 – Aangescherpte eisen voor legionellapreventie-adviseurs
De beoordelingsrichtlijn voor Legionellapreventie (BRL6010) is herzien. De nieuwe BRL is per 1 januari 2021 ingegaan. Het moet voor opdrachtgevers leiden tot betere risicoanalyses en transparantere beheersplannen van legionella-adviseurs met een bewijs van vakbekwaamheid. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Vernieuwde BRL 6010: ervaringen legionella-adviseur
De herziene versie van BRL6010 stelt nieuwe eisen aan legionellapreventie-adviseurs. Bestaande en nieuwe certificaathouders hebben tot 1 juli 2022 de tijd om aan die nieuwe eisen te voldoen. Wat betekent dit concreet voor de legionella-adviseur? Danny Schoonrok, legionellapreventie-adviseur bij Van Hoften Installatietechniek legt uit.
Legionella en de effectiviteit van thermisch beheer
De huidige legionellawetgeving is voor een groot deel gebaseerd op de inzichten die in 2000 zijn verzameld, na een grote legionella-uitbraak in Bovenkarpsel. Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder en is wereldwijd meer onderzoek uitgevoerd. In opdracht van het ministerie stelde adviesorganisatiebureau Berenschot met ondersteuning van KWR Water Research Institute een adviesrapport op. In dit rapport was onder meer de effectiviteit van thermisch beheer onderwerp van gesprek.
Legionella: belangrijke wijzigingen nieuwe Drinkwaterrichtlijn op komst
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onderzoek laten uitvoeren met betrekking tot de regelgeving legionellapreventie in leidingwater. Minister Visser informeert in een kamerbrief de Kamer over de conclusies, haar beleidsreactie en de acties die nog zullen volgen. Er zullen naar verwachting belangrijke wijzigingen in de nieuwe Drinkwaterrichtlijn worden opgenomen.