Afgiftesystemen: overzichtsartikel

Afgiftesystemen: overzichtsartikel
Heating icons created by surang - Flaticon

In dit artikel bieden we een overzicht van een aantal artikelen die gaan over afgiftesystemen. Van de dubbelrol van afgiftesystemen, klimaatplafonds, watervoerende wandverwarming tot het waterzijdig inregelen van vloerverwarming.

In dit overzichtsartikel over afgiftesystemen

Ventilatie-warmtepomp en goede luchtdichting zijn voldoende

Lucht als afgiftemedium is in Nederlandse woningen niet heel gebruikelijk. Maar in deze bijzondere woning is de warme lucht van de ventilatie-warmtepomp voldoende voor een aangenaam binnenklimaat. Hoe dat werkt, leest u in dit artikel.

LT-verwarming cruciaal voor verduurzaming

Bij gebouwverduurzaming moeten gebouwen warm gehouden kunnen worden met een lage afgiftetemperatuur. Dat was de insteel van het congres 'Klaar voor lager', georganiseerd door TKI. Lage temperatuurverwarming is er in meerdere smaken. Lees er alles over in dit artikel.

Watervoerende wandverwarming

Zoals een watervoerende vloerverwarming wordt aangelegd, zo kan met een rails of mat ook wandverwarming worden aangelegd. Maar er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde buizen. In dit artikel wordt gekeken naar een aantal beschikbare systemen.

Wat zijn klimaatplafonds?

Klimaatplafonds gebruikte men vroeger vooral om te koelen. Ze werden dan ook wel koelplafonds genoemd. Maar een klimaatplafond leent zich bij uitstek ook voor lage temperatuurverwarming. Een klimaatplafond kan deels open, door perforaties in platen of opgebouwd uit lamellen, of gesloten zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen

Watervoerende vloerverwarming aanleggen, dat is toch gewoon vloer frezen, leidingen erin leggen, ene kant aansluiten op aanvoer, andere kant op retour, afsmeren en klaar? Nou… nee. Voor een goed werkende vloerverwarming is meer nodig. Reinoud Vooijs geeft uitleg in dit artikel.

Geef afgiftesystemen een dubbelrol

Afgiftesystemen zijn cruciaal in het verspreiden van warmte. Als het aan het TKI Urban Energy (onderdeel van de Topsector Energie) ligt, is lage temperatuur het basisstreven voor woningrenovatie en LT-ready de nieuwe norm voor alle woningen. Zijn de traditionele afgiftesystemen daarmee nog wel bruikbaar, of moet het allemaal anders? Meer hierover lees je in dit artikel.

‘Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling’

Vloerkoeling is met een opmars bezig. Dit komt doordat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig verwarmd worden met behulp van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Dat betekent dat het tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwwoningen mogelijk is om te koelen zonder airco. Volgens vloerverwarmingsexpert Paul Frijters is vloerkoeling zelfs de beste optie. Hij noemt het de meest behaaglijke vorm van koeling. Lees meer in dit artikel.

Energie besparen: het inregelen van installaties en andere optimalisatietips

“Gemiddeld levert het goed inregelen van de installatie ongeveer tien tot twintig procent op”, stelt John Visser, gespecialiseerd in CV-optimalisatie. “Maar wil je echt de warmtehuishouding in woningen optimaliseren, dan is goed inregelen slechts één aspect.” In dit artikel leest u meer over het inregelen van cv-installaties en andere optimalisatietips.

Beeld: Heating icons created by surang - Flaticon

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Rexel Carbon Tracker toont CO2-impact producten

Inzicht in CO2-uitstoot van producten met Carbon Tracker

Rexel introduceert de Carbon Tracker. Deze tool moet klanten inzicht geven in de CO2-impact van producten.

ISSO directeur Rob van Bergen (links) en operationeel directeur Michel Verkerk (rechts) - foto: ISSO

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen zwaait 1 september af als directeur van kennisinstituut ISSO. Operationeel directeur Michel Verkerk neemt zijn taken over.

Veiligheid door slimme rookdetectie in appartementencomplexen

Veiligheid door slimme rookdetectie in appartementencomplexen

Waarom communiceren rookdetectoren in appartementengebouwen niet met elkaar? Die vraag stelden de oprichters van sfty zichzelf. Het zou toch logisch...

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Overweeg ondersteuning bij aanvraag subsidies voor klanten

Als installatiebedrijf kun je klanten die recht hebben op subsidie ondersteunen; als service of tegen vergoeding. Bijvoorbeeld met de hulp van...

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024

Gawalo juni 2024: Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie - Netcongestie uitgelegd - Warmtebatterij met water voor zonne-energie - Inclusie -...

De 'erkende' installateur

De 'erkende' installateur

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. Tegelijkertijd zijn er ook diverse erkenningsregelingen....

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

EPBD IV: nog strengere eisen energieprestatie

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is begin 2024 verscherpt. Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er...

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen 

Minder verpakkingen in installatiesector door Brancheplan Verpakkingen

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat lijkt niet veel, maar de in...