Afgiftesystemen: overzichtsartikel

Afgiftesystemen: overzichtsartikel
Heating icons created by surang - Flaticon

In dit artikel bieden we een overzicht van een aantal artikelen die gaan over afgiftesystemen. Van de dubbelrol van afgiftesystemen, klimaatplafonds, watervoerende wandverwarming tot het waterzijdig inregelen van vloerverwarming.

In dit overzichtsartikel over afgiftesystemen

Ventilatie-warmtepomp en goede luchtdichting zijn voldoende

Lucht als afgiftemedium is in Nederlandse woningen niet heel gebruikelijk. Maar in deze bijzondere woning is de warme lucht van de ventilatie-warmtepomp voldoende voor een aangenaam binnenklimaat. Hoe dat werkt, leest u in dit artikel.

LT-verwarming cruciaal voor verduurzaming

Bij gebouwverduurzaming moeten gebouwen warm gehouden kunnen worden met een lage afgiftetemperatuur. Dat was de insteel van het congres 'Klaar voor lager', georganiseerd door TKI. Lage temperatuurverwarming is er in meerdere smaken. Lees er alles over in dit artikel.

Watervoerende wandverwarming

Zoals een watervoerende vloerverwarming wordt aangelegd, zo kan met een rails of mat ook wandverwarming worden aangelegd. Maar er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde buizen. In dit artikel wordt gekeken naar een aantal beschikbare systemen.

Wat zijn klimaatplafonds?

Klimaatplafonds gebruikte men vroeger vooral om te koelen. Ze werden dan ook wel koelplafonds genoemd. Maar een klimaatplafond leent zich bij uitstek ook voor lage temperatuurverwarming. Een klimaatplafond kan deels open, door perforaties in platen of opgebouwd uit lamellen, of gesloten zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen

Watervoerende vloerverwarming aanleggen, dat is toch gewoon vloer frezen, leidingen erin leggen, ene kant aansluiten op aanvoer, andere kant op retour, afsmeren en klaar? Nou… nee. Voor een goed werkende vloerverwarming is meer nodig. Reinoud Vooijs geeft uitleg in dit artikel.

Geef afgiftesystemen een dubbelrol

Afgiftesystemen zijn cruciaal in het verspreiden van warmte. Als het aan het TKI Urban Energy (onderdeel van de Topsector Energie) ligt, is lage temperatuur het basisstreven voor woningrenovatie en LT-ready de nieuwe norm voor alle woningen. Zijn de traditionele afgiftesystemen daarmee nog wel bruikbaar, of moet het allemaal anders? Meer hierover lees je in dit artikel.

‘Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling’

Vloerkoeling is met een opmars bezig. Dit komt doordat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig verwarmd worden met behulp van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Dat betekent dat het tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwwoningen mogelijk is om te koelen zonder airco. Volgens vloerverwarmingsexpert Paul Frijters is vloerkoeling zelfs de beste optie. Hij noemt het de meest behaaglijke vorm van koeling. Lees meer in dit artikel.

Energie besparen: het inregelen van installaties en andere optimalisatietips

“Gemiddeld levert het goed inregelen van de installatie ongeveer tien tot twintig procent op”, stelt John Visser, gespecialiseerd in CV-optimalisatie. “Maar wil je echt de warmtehuishouding in woningen optimaliseren, dan is goed inregelen slechts één aspect.” In dit artikel leest u meer over het inregelen van cv-installaties en andere optimalisatietips.

Beeld: Heating icons created by surang - Flaticon

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in...

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch heeft aangekondigd dat het de residentiële en licht commerciële HVAC-activiteiten van Johnson Controls en Hitachi overneemt. Deze overname is...

Elektrische infraroodstraler voor industrie

Elektrische infraroodstraler voor industrie

De eSchwank S-18000 is een elektrische infraroodstraler met een vermogen van 18 kW die een oplossing biedt voor het verwarmen van zeer hoge ruimtes.

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Is het flow of debiet? Horseshoe waterval bij Niagara Falls

Flow uitgelegd

Volgens het Binas boekje worden de termen debiet en flow vaak door elkaar gebruikt. Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een...

Slimme thermostaten: 'Nederland zet thermostaat lager'

Slimme thermostaten: 'Nederland zet thermostaat lager'

Onderzoek van tado°, leverancier van slimme thermostaten, wijst uit dat afgelopen stookseizoen slimme thermostaten van hun merk in Nederland weer een...

SCIOS scope 14 voor verwarmingsinstallaties > 70 kW

SCIOS scope 14 voor verwarmingsinstallaties > 70 kW

Sinds 10 maart 2024 moeten verwarmingssystemen met een vermogen van meer dan 70 kW gekeurd zijn volgens de SCIOS scope 14 keuring. De scope 14...

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.