Afgiftesystemen: overzichtsartikel

Afgiftesystemen: overzichtsartikel
Heating icons created by surang - Flaticon

In dit artikel bieden we een overzicht van een aantal artikelen die gaan over afgiftesystemen. Van de dubbelrol van afgiftesystemen, klimaatplafonds, watervoerende wandverwarming tot het waterzijdig inregelen van vloerverwarming.

In dit overzichtsartikel over afgiftesystemen

Ventilatie-warmtepomp en goede luchtdichting zijn voldoende

Lucht als afgiftemedium is in Nederlandse woningen niet heel gebruikelijk. Maar in deze bijzondere woning is de warme lucht van de ventilatie-warmtepomp voldoende voor een aangenaam binnenklimaat. Hoe dat werkt, leest u in dit artikel.

LT-verwarming cruciaal voor verduurzaming

Bij gebouwverduurzaming moeten gebouwen warm gehouden kunnen worden met een lage afgiftetemperatuur. Dat was de insteel van het congres 'Klaar voor lager', georganiseerd door TKI. Lage temperatuurverwarming is er in meerdere smaken. Lees er alles over in dit artikel.

Watervoerende wandverwarming

Zoals een watervoerende vloerverwarming wordt aangelegd, zo kan met een rails of mat ook wandverwarming worden aangelegd. Maar er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde buizen. In dit artikel wordt gekeken naar een aantal beschikbare systemen.

Wat zijn klimaatplafonds?

Klimaatplafonds gebruikte men vroeger vooral om te koelen. Ze werden dan ook wel koelplafonds genoemd. Maar een klimaatplafond leent zich bij uitstek ook voor lage temperatuurverwarming. Een klimaatplafond kan deels open, door perforaties in platen of opgebouwd uit lamellen, of gesloten zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen

Watervoerende vloerverwarming aanleggen, dat is toch gewoon vloer frezen, leidingen erin leggen, ene kant aansluiten op aanvoer, andere kant op retour, afsmeren en klaar? Nou… nee. Voor een goed werkende vloerverwarming is meer nodig. Reinoud Vooijs geeft uitleg in dit artikel.

Geef afgiftesystemen een dubbelrol

Afgiftesystemen zijn cruciaal in het verspreiden van warmte. Als het aan het TKI Urban Energy (onderdeel van de Topsector Energie) ligt, is lage temperatuur het basisstreven voor woningrenovatie en LT-ready de nieuwe norm voor alle woningen. Zijn de traditionele afgiftesystemen daarmee nog wel bruikbaar, of moet het allemaal anders? Meer hierover lees je in dit artikel.

‘Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling’

Vloerkoeling is met een opmars bezig. Dit komt doordat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig verwarmd worden met behulp van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Dat betekent dat het tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwwoningen mogelijk is om te koelen zonder airco. Volgens vloerverwarmingsexpert Paul Frijters is vloerkoeling zelfs de beste optie. Hij noemt het de meest behaaglijke vorm van koeling. Lees meer in dit artikel.

Energie besparen: het inregelen van installaties en andere optimalisatietips

“Gemiddeld levert het goed inregelen van de installatie ongeveer tien tot twintig procent op”, stelt John Visser, gespecialiseerd in CV-optimalisatie. “Maar wil je echt de warmtehuishouding in woningen optimaliseren, dan is goed inregelen slechts één aspect.” In dit artikel leest u meer over het inregelen van cv-installaties en andere optimalisatietips.

Beeld: Heating icons created by surang - Flaticon

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Gawalo februari 2024

Gawalo februari 2024

In deze editie o.a. De stand van zaken romdom de Gasketelwet p. 08 Warmtepompbuitenunit in dak p. 18 Inregelen hybride warmtepomp p. 20...

WTW's nooit meer een sta in de weg? 

WTW's nooit meer een sta in de weg?

Itho Daalderop introduceert op de VSK een nieuwe range HRU's die op talloze manieren geïnstalleerd kunnen worden. Aan de wand, in een knieschot of...

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm biedt sinds kort de Qwikshift Hybrid Heater: een hybride verwarmingsoplossing om de verwarmingsinstallatie van een bedrijfspand te...

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

"Een betere leefomgeving, daar doen we het voor." Met een uniek standontwerp laat Remeha zien dat verduurzaming verder gaat dan alleen de producten.

Foto: Shutterstock

Grond met een verdacht luchtje

Bij graafwerkzaamheden kom je af en toe bijzondere dingen tegen. Soms leuke, maar af en toe ook linke. Bodemverontreiniging is in sommige gevallen...

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Nederland bevindt zich in een aantal grote transitiefases en staat voor de uitdaging om duurzamer te worden. Niet alleen vanwege de...

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Canalit introduceert zijn nieuwe witte aircokanalen in het formaat 140x90 mm. Deze innovatie speelt in op de groeiende vraag van de warmtepompsector.

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Remeha heeft dit jaar op de stand een eigen Remeha Theater, dagelijks gevuld met inhoudelijke presentaties.