Balansventilatiesysteem in zelfs de kleinste ruimtes

Balansventilatiesysteem in zelfs de kleinste ruimtes

Tijdens de VSK Beurs 2024 heeft de Orcon HRC OptiAir, een nieuw balansventilatiesysteem van Orcon, de juryprijs gewonnen in de categorie Gezond & Comfort. De Orcon HRC OptiAir werd erkend vanwege haar innovatieve ontwerp, praktische toepasbaarheid en toewijding aan duurzaamheid.

Daarbij kan deze zowel onder (of tussen) een plafond gehangen worden, alsmede aan de wand of boven een vloer (bijvoorbeeld boven een vliering) bevestigd worden. Hiermee wordt de toepassingsrange nog verder vergroot en kan men zelfs in de kleinste ruimtes een balansventilatiesysteem toepassen.

Goede ventilatie bij ruimtegebrek

De uitdagingen in de huidige woningbouwsector draaien grotendeels om verduurzaming. Een belangrijk aspect hiervan is het upgraden van bestaande woningen, waaronder het verbeteren van de isolatie.

Dit brengt echter een extra uitdaging met zich mee: goede ventilatie. Dit is cruciaal voor een gezond binnenklimaat, aangezien dit de ophoping van CO₂, vocht en andere schadelijke stoffen voorkomt, wat gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Compacte oplossingen nodig

In veel bestaande woningen is er vaak sprake van natuurlijke of mechanische ventilatie, deze hebben het nadeel dat ze warme binnenlucht naar buiten afvoeren, iets wat het liefst vermeden wordt in het kader van duurzaamheid. Ventilatie met warmte-, en koudeterugwinning is hierin de enige geschikte oplossing.

De uitdaging die dit met zich meebrengt is echter dat ruimtegebrek het vaak onmogelijk maakt om een balansventilatiesysteem te plaatsen. Hier komt de Orcon HRC OptiAir om de hoek kijken als een unieke oplossing: een uiterst compact en flexibel balansventilatiesysteem.

Flexibele toepassing

Het compacte en flexibele balansventilatiesysteem Orcon HRC OptiAir biedt een scala aan indrukwekkende prestaties, waaronder een hoog thermisch rendement, een laag geluidsniveau en een hoog energielabel.

Dankzij het compacte formaat en de veelzijdige installatiemogelijkheden (plafond-, wand- of vloermontage) kan de OptiAir worden geplaatst in krappe inbouwruimtes in bestaande woningen of in nieuwbouwappartementen, waar traditionele WTW-systemen niet zouden passen.

Dit biedt woningen de mogelijkheid om over te stappen naar vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning, zelfs in situaties met beperkte ruimte.

Eenvoudige Installatie en Onderhoud

De Orcon HRC OptiAir staat niet alleen bekend om haar indrukwekkende prestaties, maar ook om haar eenvoudige installatie en onderhoud. Met een gewicht van slechts 23 kilogram is het systeem eenvoudig te tillen en te installeren door één persoon.

Bovendien zijn alle belangrijke onderdelen gemakkelijk bereikbaar voor reiniging of vervanging, zonder dat het systeem van het plafond gehaald hoeft te worden.

Extra Comfort en Gemak

De HRC OptiAir is eenvoudig uit te breiden met de Orcon Smartzone regeling en de gehele reeks Orcon RF-bedieningen en -sensoren. Deze zorgen doormiddel van draadloze (vraag)sturing voor nog meer comfort, gemak en een hoger energielabel (CO2-sensoren).

Oordeel van de vakjury

De jury van de VSK Awards 2024 prees de Orcon HRC OptiAir vanwege haar innovatieve ontwerp, oplossingsgerichtheid en duurzaamheid. Het systeem werd geroemd voor de vergroting van de toepassingsmogelijkheden voor balansventilatie met warmteterugwinning, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat en energiebesparing.

"De Orcon HRC OptiAir is een veelbelovende oplossing voor het duurzaam ventileren van woningen, zelfs in situaties met beperkte ruimte," aldus Sander Bruis, Technisch Directeur van Groupe Atlantic Nederland. "We zijn vereerd dat het systeem is erkend door de jury van de VSK Awards 2024 en we zijn trots op de bijdrage die we leveren aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat."

Maatschappelijk verantwoord product

Daarnaast waardeert de jury de lokale productie van de Orcon HRC OptiAir in Nederland, waarbij het systeem wordt gemaakt van recyclebaar materiaal en wordt geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit benadrukt de toewijding van Orcon aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sander Bruis, Technisch Directeur van Groupe Atlantic Nederland, benadrukt het belang van lokale productie: ‘’Door onze productie dicht bij de afzetmarkt te houden, kunnen we snel inspelen op de behoeften van onze klanten en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verkleinen. We zijn trots op het feit dat we met de Orcon HRC OptiAir een bijdrage kunnen leveren aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat, terwijl we tegelijkertijd kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’’

Met de erkenning van de VSK Award 2024 voor innovatie en duurzaamheid heeft de Orcon HRC OptiAir haar positie als toonaangevende ventilatie-oplossing verder verstevigd. Voor meer informatie over de Orcon HRC OptiAir en andere producten

Dit artikel is gesponsord door Groupe Atlantic Nederland.

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Wat gebeurt er als mechanische ventilatie in bestaande woningen niet meer goed functioneert? De regels daarover zijn boterzacht. Bij ingrijpende...

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te...

De stilste dempers van Nederland

De stilste dempers van Nederland

Ventilatiesystemen zijn essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar brengen vaak geluidsoverlast met zich mee. Panflex biedt hiervoor een...

NIBE S735: ventilatielucht/water warmtepomp zonder buitenunit

NIBE S735: ventilatielucht/water warmtepomp zonder buitenunit

Met ventilatielucht als bron is er bij de NIBE S735 ventilatielucht/water warmtepomp geen buitenunit of grondboring nodig.

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

Duco lanceert een totaalaanbod voor ventilatie met hun nieuwste DucoFlex luchtkanalensysteem, waarmee het bedrijf een complete oplossing biedt voor...

Vijf oplossingen voor de renovatiemarkt

Vijf oplossingen voor de renovatiemarkt

Excellente lucht moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom heeft Brink Climate Systems bij renovatie- of verduurzamingsprojecten voor alle type...

Zo kun je verder besparen met aircoheaters en ventilatieoplossingen

Zo kun je verder besparen met aircoheaters en ventilatieoplossingen

Installateurs, aannemers en woningcorporaties kunnen bij Groupe Atlantic Nederland terecht voor totaaloplossingen om woningen en utiliteitsgebouwen...

WOLF en Solid Air samen naar school met schoolconcept 'Wij willen ventiLEREN'

WOLF en Solid Air samen naar school

Om goed te kunnen leren is schone lucht op school van levensbelang. Met die gedachte slaan WOLF en Solid Air de handen ineen in het project ‘Wij...