Air Excelleren begint aan de tekentafel

Air Excelleren begint aan de tekentafel

Op de tekentafel wordt de winst gemaakt. Achter het scherm worden de beslissingen genomen die het hele bouwproces beïnvloeden. Keuzes voor ontwerp, materialen, ventilatiesystemen en kosten, alles passeert de revue. En al vindt de verwerking pas later plaats: door in de voorfase al voor te sorteren op de bouwpraktijk, geef je de collega’s ruimte om te Air Excelleren!

Excelleren doe je als team; als een groep vakmensen die van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en samen tot de beste oplossingen komen. Dat gaat zeker op voor ventilatiesystemen. Ondanks dat ventilatie traditioneel wordt gezien als een ‘installateursdiscipline’ is juist de keuze voor een ventilatiesysteem een keuze die aannemers en installateurs gezamenlijk moeten maken.

Een ventilatiesysteem is veel meer dan een ventilatiebox. Het is een heel stelsel van aan- en afvoerkanalen, verdeelkasten en ventielen. Voor een optimaal werkend ventilatiesysteem is meer nodig dan een box met ventilator en sensoren. Voorkomen moet worden dat het systeem teveel weerstand heeft – bijvoorbeeld door te lange lengtes, te kleine diameters van kanalen en onnodig veel bochten – waardoor debieten niet gehaald kunnen worden en het systeem onnodig geluid produceert. Voor een goed werkend ventilatiesysteem is bouwkundige ruimte nodig, anders worden de gezondheid en leefkwaliteit van bewoners aangetast. Om dat te waarborgen moet het hele (bouw)team Air Excelleren!

Air Excelleren begint aan de tekentafel

Een gezonde omgeving met Air Excellent

Met het Air Excellent luchtverdeelsysteem kun je in iedere woning een gezond binnenklimaat realiseren. Bij nieuwbouw en renovatie. Air Excellent is geschikt voor zowel mechanische afvoersystemen (systeem C) als balansventilatiesystemen. De flexibele kanalen zijn eenvoudig te verwerken, ook in kleine ruimtes en schachten. De ronde en halfronde kanalen bieden bovendien veel ontwerpvrijheid. De verschillende kanalen kunnen eenvoudig gecombineerd worden met handige verloopstukken. De afdichtingsringen voorkomen luchtlekkage.

Air Excellent kanalen zijn aan de buitenzijde geribbeld zodat ze vormvast zijn en tegelijk flexibel en eenvoudig te installeren. Aan de binnenzijde zijn de kanalen glad, antistatisch en antibacterieel. Vuil kan zich niet afzetten tegen de binnenwanden.

Compleet met slimme dakdoorvoer

Wie aan ventilatie denkt, denkt in de regel aan het binnenklimaat. Maar juist de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht is de sleutel tot een gezond huis. Daarom is aandacht voor de dakdoorvoer zo belangrijk. Want deze garandeert luchtuitwisseling én door vakkundige montage blijven de isolatiewaarden van daken behouden.

Het dak is bouwkundig het domein van de aannemer, maar voor de activiteiten door en op het dak is de installateur verantwoordelijk. En het is er druk. Niet alleen door de energieopwekkers, ook de ventilatielucht betreedt via het dak de woning. De dakdoorvoeren Ventus en Valetis lijken dan misschien een detail in en veel grotere bouwopgave; het is wel een belangrijk detail.

Voor de ventilatie dakdoorvoeren is slechts een minimale dakdoorbreking nodig. Na het bepalen van de juiste positie en het aftekenen, zaag je met de reciprozaag een ronde haakse sparing uit het dak. Daarin plaats je de dakdoorvoer. Met een Luchtdicht Dakdoorvoermanchet tegen het dakbeschot wordt de binnenzijde vervolgens luchtdicht afgewerkt. Daarna kunnen aan de binnenzijde de leidingen direct langs het dakbeschot worden gemonteerd.

Air Excelleren begint aan de tekentafel

Werken met een luchtverdeelkast

Een luchtverdeelkast heeft veel voordelen. Het vereenvoudigt het ontwerp, de ventilatie per ruimte is eenvoudiger in te regelen én er is minder ruimte nodig voor ventilatieleidingen. Bovendien – voor de bewoners belangrijk – wordt spraakoverdracht tussen kamers voorkomen.

De lucht wordt vanaf de ventilatie-unit via het hoofdkanaal naar de luchtverdeelkast geleid. De luchtverdeelkast zorgt zoals de naam al zegt voor de luchtverdeling door de luchtkanalen en naar verschillende ruimtes. Door deze individuele aftakkingen is er minder drukverlies dan bij traditionele systemen. Bovendien wordt de inregeling eenvoudiger. Dit gebeurt met restrictieringen die aan de binnenzijde van de luchtverdeelkast worden geplaatst.

Capaciteitsberekening

Zijn de ventilatiecapaciteit voor de woning en de diameters van de kanalen bepaald, dan bereken je met het Ubbink-rekenprogramma (www.aeconfigurator.nl) de weerstanden en inregelstanden van de restrictieringen. Met het rekenprogramma kun je ook het technische ontwerp optimaliseren. Online stel je bovendien een materiaal-uittrekstaat samen.

Wkb-Checklist: zekerheid na montage

Weet jij zeker dat er bij de montage niets over het hoofd is gezien? Voor het Air Excellent verdeelsysteem heeft Ubbink een Wkb-proof checklist ontwikkeld. Hiermee kan je zelf het werk controleren. Of nog beter: vink samen alle punten af! Een gerechtvaardigd vertrouwen is niet het alleenrecht van de kwaliteitsborger, je moet het als bouwer en installateur ook in elkaar hebben .De checklist vind je op: www.wkb-checklist.nl.

Air Excelleren begint aan de tekentafel

Advies/projectbegeleiding

Ubbink kan van de oriëntatie- tot en met uitvoeringsfase projecten begeleiden. We denken mee over het ontwerp en de totale installatie. Je krijgt van ons een advies met offerte en een complete weerstandsberekening van het ventilatiesysteem. We kijken ook mee naar het bestelproces en als je wilt begeleiden we de afspraken met de handel, zodat de levering logistiek aansluit bij jouw project en zo efficiënt mogelijk verloopt.

Tot slot begeleiden we de installatie van het Air Excellent systeem op je projectlocatie zelf. Zo ben je zeker van de beste oplossing en een correcte installatie. Dat werkt overigens allemaal heel logisch: na één keer kent Air Excellent geen geheimen meer voor je. En als je toch even wilt sparren, dan is er altijd ons Ubbink Adviesteam: 0313 480 300.

Dit artikel is gesponsord door Ubbink.

Vijf oplossingen voor de renovatiemarkt

Vijf oplossingen voor de renovatiemarkt

Excellente lucht moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom heeft Brink Climate Systems bij renovatie- of verduurzamingsprojecten voor alle type...

Zo kun je verder besparen met aircoheaters en ventilatieoplossingen

Zo kun je verder besparen met aircoheaters en ventilatieoplossingen

Installateurs, aannemers en woningcorporaties kunnen bij Groupe Atlantic Nederland terecht voor totaaloplossingen om woningen en utiliteitsgebouwen...

WOLF en Solid Air samen naar school met schoolconcept 'Wij willen ventiLEREN'

WOLF en Solid Air samen naar school

Om goed te kunnen leren is schone lucht op school van levensbelang. Met die gedachte slaan WOLF en Solid Air de handen ineen in het project ‘Wij...

ComfoVar Aero situatie voorbeeld

Veel vraag naar compacte ventilatie

Zehnder ontwikkelde een nieuw ventilatiesysteem voor de gestapelde bouw. Want daar bleek behoefte aan een compacte oplossing voor een beperkte...

Goede woonhuisventilatie is zo geregeld

Goede woonhuisventilatie is zo geregeld

In de woningbouw wordt het steeds belangrijker om een huis zo duurzaam en gezond mogelijk in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het...

Wat zegt ppm CO2 over luchtkwaliteit?

Wat zegt ppm CO2 over luchtkwaliteit?

Wanneer het over CO₂ gaat, wordt vaak de eenheid ppm gebruikt. Voor ventilatiehoeveelheden gebruikt men vaak de kubieke meter of de kubieke decimeter...

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

De Gideonschool in Bovenkarspel heeft zeker niet het meest moderne schoolgebouw. Maar met de gloednieuwe CO2-monitoren in elk lokaal beschikken de...

Ventilatieroosters: overzichtsartikel

Ventilatieroosters: overzichtsartikel

Ventilatieroosters zorgen voor de toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht, gassen en dampen. In dit overzichtsartikelen zetten we...