Zo beïnvloedt de installatie de veiligheid van drinkwater

Zo beïnvloedt de installatie de veiligheid van drinkwater

De drinkwaterkwaliteit in Nederland is van een zeer hoog niveau. Het zijn de waterbedrijven van Nederland die deze kwaliteit elke dag weer garanderen tot aan de meter. Toch beginnen ná de meter pas de echte uitdagingen.

Op dit moment lijken nog weinig mensen zich hiervan bewust, schoon drinkwater is gewoon normaal. De nog altijd toenemende focus op gezondheid en het milieu kunnen hier echter verandering in brengen. Zo vormt legionella een steeds grotere bedreiging voor onze gezondheid. Omdat de drinkwaterleidingen in gebouwen steeds warmer worden, en omdat we meer tappunten in huis hebben dan vroeger.

Schoon drinkwater is net zo belangrijk voor de gezondheid als schone lucht, en steeds meer mensen zullen dit gaan beseffen. Hierdoor zal de behoefte aan systemen die veilig drinkwater garanderen ook toenemen. Wees zeker van je installatie en garandeer je klanten zuiver en betrouwbaar drinkwater.

Voorkomen door doorstromend aansluiten

Een hygiënisch ongunstige installatie kun je voorkomen door een doorstromende installatie aan te leggen. Wanneer je doorstromende muurplaten in serie aansluit, met aan het einde een regelmatig gebruikt tappunt zoals een toilet, stromen alle tappunten automatisch door zodra je het toilet doortrekt. Zo zorg je ervoor dat je een zelfreinigend effect creëert en minder water verbruikt. Zo komt er altijd vers water uit elk tappunt.

Verversing door drukverschil

Dit doorstromende effect kunnen we ook eenvoudig met een afgetakte ringleiding realiseren die door een drukverschil (venturi-werking) maximaal twee tappunten automatisch kan verversen. Dit drukverschil ontstaat door de snelheidsverhoging tussen twee kort na elkaar geplaatste T-stukken in de aanvoerleiding. Hierdoor wordt het water van de aangesloten ringleiding door het ontstane drukverschil regelmatig ververst.

Geen dode ruimtes

Het universele RAUTITAN leidingsysteem is uitermate geschikt voor drinkwatersystemen. De gegarandeerd dichte schuifhulsverbindingstechniek zonder O-ring zorgt voor een kiemvrije verbinding. RAUTITAN is wetenschappelijk beoordeeld als systeem zonder dode ruimtes. Daarnaast hebben hun muurplaten een zeer gunstige Zeta-waarde (weerstandswaarde). Hierdoor ontstaan in het leidingsysteem geen grote snelheidsverschillen wat weer een gunstig effect heeft op de biofilmvorming en aanwezige sediment. Zo zorg je voor een installatie die het ‘levensmiddel’ drinkwater veilig houdt en dat is essentieel!

Dit artikel is gesponsord door Rehau.