Gawalo
Gawalo
'Sanitaire installaties moeten voor iedereen toegankelijk zijn'

'Sanitaire installaties moeten voor iedereen toegankelijk zijn'

Sanitaire installaties moeten bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke toestand van de persoon. Thuis is dit meestal geen probleem. Maar geldt dat ook voor publieke ruimtes?

'Sanitaire installaties moeten voor iedereen toegankelijk zijn'

Een sanitaire installatie in een publiek of commercieel gebouw moet bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke toestand van de persoon. Of het nu gaat om een kind, tiener, zwangere dame, rolstoelgebruiker of afhankelijke oudere persoon, iedereen moet op een comfortabele en veilige manier douche of toilet kunnen gebruiken.

Toegankelijk voor iedereen

Veiligheid, hygiëne, ergonomie, bestendigheid tegen intensief gebruik en vandalisme… Al deze eigenschappen dienen in acht te worden genomen bij de productkeuze voor een publieke sanitaire ruimte. Ook design is een marktvereiste: edele materialen, hoogwaardige afwerkingen of originele kleuren en natuurlijke vormen worden allemaal in aanmerking genomen tijdens het beslissingsproces. Het opofferen van ergonomie en veiligheid is daarbij vanzelfsprekend uit den boze.

Bij de keuze van grepen en steunen zijn bijvoorbeeld de vorm en de diameter belangrijke eigenschappen. Een te hoekige of vierkante vorm is namelijk moeilijk te hanteren, en een diameter van 32 tot 35 millimeter is ook van belang. Wanneer deze kleiner of groter is, is de grip namelijk minder goed. De onderarmspieren worden ten koste van de schouderspieren belast, terwijl de krachten van de gebruiker gespaard dienen te blijven.

Geschikt voor elke configuratie

Voor Delabie is het belangrijk om te voldoen aan de hoogste normen wat betreft toegankelijkheid. Vanaf de ontwerpfase ondergaan producten meerdere tests op het gebied van weerstand, duurzaamheid, ergonomie, biodiversiteit van de gebruikte materialen en visuele contrastwaarden. Dit alles om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.

Met het toegankelijkheidsassortiment van Delabie voldoe je aan alle bovengenoemde criteria. Niet alleen met grepen en douchezitjes, maar ook met aangepaste kranen (bijvoorbeeld kranen met lange hendel of elektronische kranen) en uitvoeringen in roestvast staal. Het assortiment bevat opties voor elk type gebouw en interieur.

Naast de series in glanzend slijtvast Nylon (NylonClean) en in glanzend of mat gepolijst RVS (UltraPolish of UltraSatin), is ook het assortiment Be-Line beschikbaar. Dit laatste assortiment, in aluminium, brengt design en comfort samen. Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte antiroterende zijde passen de grepen perfect in de vorm van de hand. Zo kunnen ontwerpers van sanitaire ruimtes kiezen voor stijlvolle producten die bestand zijn tegen intensief gebruik en veiligheid en hygiëne garanderen.

Dit artikel is gesponsord door Delabie.