Terug naar school: het belang van schoon sanitair

Terug naar school: het belang van schoon sanitair

Het nieuwe schooljaar is van start. Scholieren en studenten moeten op een gezonde manier naar school kunnen tijdens deze coronapandemie. Zo moeten er voldoende mogelijkheden zijn om de handen regelmatig te wassen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze hygiënemaatregel niet het enige aandachtspunt is. Vies en stinkend sanitair op school kunnen namelijk verschillende problemen veroorzaken bij leerlingen.

Het hygiëne- en gezondheidsrapport van Essity, uitgevoerd door Kantar Public in 2018, vermeldt dat ruim 1.500 ouders, leraren en leerlingen, van zowel basisscholen als voorgezet onderwijs, stank (85%) en vieze wc-brillen (76%) aangeven als de voornaamste redenen waarom kinderen hun boodschap ophouden tot ze weer thuis zijn.

De onhygiënische toiletten zijn niet alleen vervelend en vies. Leerlingen die dringend naar de wc moeten maar dit ophouden, kunnen zich niet concentreren tijdens de les, krijgen buikpijn en ondervinden op termijn mogelijk gezondheidsproblemen.

Elektronische zeepverdeler

Schone handen

De aangeraden maatregelen in de strijd tegen corona geven aan dat handhygiëne een belangrijke vereiste is. Er wordt gevraagd de handen veel vaker te wassen: bij het binnenkomen van de school, na elke pauze, voor en na elke maaltijd, na elk toiletbezoek en na niezen, hoesten of snuiten. Het wassen van de handen dient te gebeuren op een grondige en correcte manier: met behulp van water en zeep. Nadien moeten de handen grondig gedroogd worden met een papieren wegwerphanddoekje.

Elektronische zeepdispenser

Het onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity geeft echter aan dat één derde van de scholieren niet altijd de handen wast na een toiletbezoek. Enkele van de voornaamste redenen zijn het ontbreken van de noodzakelijke voorzieningen zoals zeep en/of handdoeken.

Voor een optimale handhygiëne worden zeepdispensers aanbevolen die betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen zijn. De dispenser van Delabie werkt zowel met zeep als gel en levert bij elke activering een optimale dosis (0,8 ml) die beperkt kan worden tot maximaal zeven doseringen per gebruik, voor het geval de gebruiker iets te enthousiast wordt. Bovendien zijn de zeepverdelers eenvoudig bij te vullen dankzij een brede opening.

Tempofix 3 voorwandsysteem voor toilet met directe spoeling

Directe spoeling

Om de aandacht van leerlingen tijdens de lessen vast te houden, moet er dus wat gedaan worden aan het vieze sanitair. Door te kiezen voor toiletsystemen met directe spoeling wordt de eerste klacht omtrent vieze toiletten aangepakt. Een klassiek toilet met reservoir werkt volgens het principe van zwaartekracht, waardoor de spoeling minder krachtig is.

Bij een systeem met directe spoeling wordt daarentegen de druk van het waternet gebruikt. Door de spoelkracht volstaat één enkele spoeling. Met dit systeem zijn opeenvolgende spoelingen mogelijk, bij meerdere gebruikers na elkaar. Een korte spoeling van zeven seconden, zonder wachttijd, verhindert stank.

Voorkom waterstagnatie en bacteriegroei

Als het aankomt op hygiëne, zijn zelfsluitende mechanische of elektronische kranen geschikt. Er is geen manueel contact met de kraan nadat die in werking wordt gesteld. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de drukknoppen of hendels worden immers niet opnieuw overgedragen via de handen. Elektronische kranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, voorkomen waterstagnatie en daarmee ook bacteriegroei. Een automatische spoeling activeert zichzelf elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden.

Temposoft 2 mechanische zelfsluitende wastafelkraan

Waterbesparing

Het beperken van waterverbruik wordt steeds belangrijker. De zelfsluitende mechanische kranen en elektronische kranen van Delabie besparen water zonder in te boeten op hygiëne. Zij besparen water zonder in te boeten op hygiëne. De kraan sluit automatisch na zeven seconden (bij mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (bij sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van drie liter per minuut bij drie bar.

De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik. Bij een traditionale wastafelkraan met een verbruik van negen liter per minuut loopt dit verbruik op tot 4,8 liter. De kraan zorgt dus voor een daling van bijna 90%.

Duurzame materialen

Om intensief gebruik aan te kunnen zijn de kranen, zeepdispensers en andere sanitaire voorzieningen van Delabie vervaardigd uit duurzame materialen zoals massief messing, met mechanismen die bestand zijn tegen meer dan 500.000 handelingen. De bevestigingen zijn ook versterkt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd loskomen. Door bovendien te kiezen voor modellen met gestandaardiseerde vervangingsonderdelen, zoals binnenwerken, wordt ook het onderhoud vereenvoudigd.

Dit artikel is gesponsord door Delabie

Alles over Legionella

Alles over Legionella

Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van...

Normec helpt je een serieuze stap verder 

Normec helpt je een serieuze stap verder

Doen waar u goed in bent, daar geloven we in bij Normec. Onze specialisten ontzorgen onder andere op het gebied van legionellapreventie, zodat uw...

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt...

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe...

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste...

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

De ISSO-publicaties 'Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens' en 'Grijswater binnen de perceelgrens' krijgen eind dit jaar een vernieuwing, in...

De H300 van Hydraloop is geschikt voor huishoudens van vier mensen. (Foto: Hydraloop)

Hulp bij hergebruik van grijswater

Een Nederlander gebruikt dagelijks bijna 130 liter drinkwater, maar slechts 2 procent is voor consumptie. Aangezien de beschikbaarheid, benutbaarheid...