Sanitair op kantoor: een nieuwe realiteit

Sanitair op kantoor: een nieuwe realiteit

Nu we een nieuwe fase in de exitstrategie uit de coronacrisis hebben bereikt, keren werknemers voltijds of deeltijds terug naar kantoor. Beantwoorden de sanitaire voorzieningen op kantoor nog steeds aan de verwachtingen van die medewerkers? We stellen immers vast dat nieuwe gewoontes ontstaan zijn, dat de mindset veranderd is en dat er nieuwe regels opgelegd worden.

Meer dan ooit is de installatie van sanitaire voorzieningen, met tal van aan de openbare ruimte aangepaste functionaliteiten, essentieel.

(Nieuwe) regels

In de huidige context van een pandemie is een maximale hygiëne uitgegroeid tot een absolute vereiste. Wat de sanitaire ruimte betreft, moet bijvoorbeeld extra aandacht besteed worden aan de deurklinken die toegang geven tot die ruimte, de kraan van het handwaspunt, de douchekraan, de raakvlakken op de douchedeur, de klink van het individueel toilet en de spoelknop van het toilet. Voor de schoonmaakfrequentie moet er rekening gehouden worden met het aantal gebruikers van deze voorzieningen.

Roestvrij staal sanitair DELABIE
Roestvrij staal verhoogt de hygiëne in de sanitaire ruimte.

Legionellapreventieplan goed uitvoeren

Drinkwaterbedrijven adviseren bovendien het legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionellapreventieplan wordt geadviseerd leidingen goed door te spoelen alvorens ze weer in gebruik te nemen. Dit kan door alle kranen even te openen en het water een minuut lang rustig te laten stromen.

Het belangrijkste advies bestaat er bovenal in om de werkplek uitsluitend te betreden en te gebruiken na het grondig wassen of desinfecteren van de handen.

Zelfsluitende, mechanische of elektronische wastafelkranen

Met zelfsluitende, mechanische of elektronische wastafelkranen optimaliseren we de hygiëne, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels, worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen.

Omdat handmatig spoelen van de installatie arbeidsintensief en kostbaar is, vooral bij grotere installaties, bieden elektronische kranen ook hier een groot voordeel: ze hebben een automatische antibacteriële periodieke spoeling die dit handmatig spoelen overbodig maakt. Deze antibacteriële periodieke spoeling treedt in werking wanneer de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, en voorkomt zo stagnatie van water in de kraan en het leidingwerk.

Nieuwe gewoontes

Omdat er uitvoerig gewezen wordt op het belang van handhygiëne, wassen we vandaag gemiddeld 12 keer per dag de handen. Traditionele wastafelkranen hebben een verbruik van 9 liter per minuut. Als het wassen van de handen 32 seconden duurt, inclusief natmaken, inzepen en spoelen, en de kraan daarbij blijft lopen, bedraagt het totale verbruik 4,8 liter per gebruik*.

De impact van het vaker wassen van de handen op het waterverbruik is aanzienlijk… en stijgt van 24 liter naar 57,6 liter per persoon per dag*.

Elektronische verdeler voor vloeibare zeep. Betrouwbaar, duurzaam en gemakkelijk te bedienen.

Verhoogd waterverbruik beperken

Uit ecologische overwegingen dienen we dit verhoogde waterverbruik te beperken. Vergeleken met een traditionele wastafelkraan wordt waterbesparing geoptimaliseerd met de zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van Delabie. Zij bezorgen de eigenaar een lagere waterrekening zonder de gebruiker te laten inboeten op comfort. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar.

De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik, een daling van bijna 90%*.

Nieuwe mindset

In vele bedrijven werken werknemers vandaag nog deeltijds of voltijds van thuis. Na weken afwezigheid is voor sommige medewerkers de drempel om weer naar kantoor te gaan hoog. Zij hopen op de werkplek te kunnen bijpraten,  hun vaardigheden aan te scherpen, hun creativiteit aan te spreken en zich bovenal comfortabel en veilig te voelen.

Het klinkt misschien raar, maar ook de sanitaire voorzieningen spelen een belangrijke rol in deze ervaring van comfort en veiligheid. Gebruikers verwachten immers van sanitair dat het niet alleen schoon en toegankelijk is, maar ook een plaats waar ze tot rust kunnen komen en waar het comfortabel is.

Slimme productkeuze

Een slimme productkeuze kan hierbij helpen: zowel kranen als accessoires moeten een strak ontwerp hebben met minimale verbindingen, zodat vuil en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Modellen met een eenvoudig design uit één stuk hebben een duidelijk voordeel op het gebied van hygiëne ten opzichte van complexe ontwerpen.

EMPOMATIC 4 Elektronische kraan Onderschrift:Bediening zonder manueel contact optimaliseert de hygiëne
TEMPOMATIC 4 Elektronische kraan. Bediening zonder manueel contact optimaliseert de hygiëne.

Duurzaam en betrouwbaar sanitair

Sanitair op de werkplek vraagt om accessoires die bestand zijn tegen regelmatige schoonmaakbeurten en die duurzaam en betrouwbaar zijn. Het niet-poreuze, gladde oppervlak en de bacteriostatische eigenschappen maken roestvrij staal het ideale materiaal voor sanitaire voorzieningen. Het is namelijk gemakkelijk te reinigen, met minder schoonmaakmiddel, en na het reinigen is de retentiegraad van bacteriën, ziektekiemen en vuil tot 20 keer lager dan bij andere materialen zoals glas of kunststof.

Desinfecteren van de handen

Hygiëne zal waarschijnlijk stevig op de volksgezondheidsagenda blijven staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen en desinfecteren van de handen een essentieel wapen.

De werkgevers moeten oplossingen hebben om hun werknemers comfortabel, hygiënisch, waterbesparend en betrouwbaar sanitair te bieden. Op de Delabie-website worden talrijke gerichte oplossingen aangeboden.

*Berekening waterverbruik per persoon per dag

DebietNatmakenInzepenSpoelenWater verbruik per keerWater verbruik per dag per persoon
Traditionele kraan 9 l/min5 sec.20 sec.7 sec.4.8L

(32 sec.)

4.8L x 5 uses = 24L

4.8L x 12 uses = 57.6L

Elektronische kraan 3 l/min5 sec.7 sec.0.6L

(12 sec.)

0.6L x 5 uses = 3L

0.6L x 12 uses = 7.2L

Dit artikel is gesponsord door DELABIE

Easytop afsluiters en kogelkranen

Easytop afsluiters en kogelkranen

Er zijn drie nieuwe modellen voor de Easytop-afsluiters en -kogelkranen van Viega.

Alles over Legionella

Alles over Legionella

Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van...

Normec helpt je een serieuze stap verder 

Normec helpt je een serieuze stap verder

Doen waar u goed in bent, daar geloven we in bij Normec. Onze specialisten ontzorgen onder andere op het gebied van legionellapreventie, zodat uw...

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt...

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe...

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste...

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

De ISSO-publicaties 'Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens' en 'Grijswater binnen de perceelgrens' krijgen eind dit jaar een vernieuwing, in...