Thermostatische voormengkraan biedt veiligheid tegen brandwonden

Sinds corona deel uitmaakt van ons leven lezen we vaak over de noodzaak de handen regelmatig en grondig te wassen. Daarbij is het belangrijk om bacteriegroei in de leidingen tegen te gaan. Een thermostatische voormengkraan biedt absolute veiligheid: het heetwater in het waternet kan tot vlak bij het gebruikspunt gebracht worden, en de gebruiker kan zich niet verbranden.

In januari 2019 heeft het Europees Centrum voor Preventie en Ziektebestrijding (ECDC) het jaarlijkse epidemiologisch verslag voor 2017 gepubliceerd. Het verslag toont dat er 519 bevestigde gevallen van legionellabesmetting waren in Nederland. Op Europees niveau kent gemiddeld 8% van die gevallen een fatale afloop.

Uit het rapport blijkt ook hoe belangrijk het is om regelmatige controles uit te voeren op de aanwezigheid van legionella, en om de nodige passende maatregelen te nemen in de installatie. Eén van die passende maatregelen is de garantie dat warm water in de installatie circuleert met een temperatuur van minstens 60°C. Bij deze temperatuur sterft 90% van de bacteriën binnen de twee minuten, maar wordt het risico op ernstige brandwonden groter.

De strijd tegen brandwonden

Het risico op brandwonden hangt samen met vier factoren: de temperatuur van het water, de duur van de blootstelling en de hittebestendigheid (i.e. dikte) van de huid en de lokalisatie op het lichaam.

Vandaar de grotere kwetsbaarheid van kinderen en senioren, die vier keer zo snel verbranden omdat hun huid dunner is. Bij 49°C, merkt de Franse Federale overheidsdienst Volksgezondheid op, duurt het 10 minuten om tweedegraads brandwonden te veroorzaken, terwijl het bij 60°C slechts 5 seconden duurt.

Stabiele temperatuur

Om bacteriële besmetting in het netwerk te bestrijden en elk risico op brandwonden te vermijden, kunt u kiezen voor het assortiment Premix Nano thermostatische voormengers van Delabie. De Premix Nano is ontworpen om één of twee wastafelkranen te voorzien van voorgemengd water.

Deze kleine thermostaat biedt een stabiele temperatuur, nauwkeurig tot op 1,5°C, en een temperatuurbegrenzing tussen 34 en 42°C. Samen goed voor gegarandeerde veiligheid. Deze temperatuurbegrenzing en het opvangen van elke schommeling in temperatuur, druk of debiet bieden een optimaal gebruikscomfort. Bovendien wordt bij een onderbreking van het koud of warm water de kraan automatisch afgesloten. Deze uiterst precieze thermostaat is vooraf ingesteld op 38°C .

De installatie van de kleine thermostaat kan heel eenvoudig gebeuren, dicht bij het tappunt. De temperatuur kan door de installateur geregeld worden tussen 34 en 60°C. De Premix Nano is ten slotte uitgerust met terugslagkleppen en filters.

Dit artikel is gesponsord door Delabie