Terug naar school: technische oplossingen overwinnen obstakels

Terug naar school: technische oplossingen overwinnen obstakels

Vanaf 11 mei zijn de eerste scholen weer open. Er zijn daarbij vanzelfsprekend heel wat obstakels te overwinnen: social distancing, handenhygiëne, Legionella-preventie, etc. Technische oplossingen kunnen hierbij van groot nut zijn.

Het sluiten van de scholen was onverwacht en ging snel, maar de deuren weer opengooien is alles behalve eenvoudig. Scholen moeten plotseling hun hele werkwijze herbezien om de social distancing in acht te nemen. Zo worden klassengroepen opgedeeld in kleine groepjes, moeten er voldoende mogelijkheden zijn om de handen regelmatig te wassen, worden de sanitaire voorzieningen onder de loep genomen en worden er wanneer nodig zelfs tijdelijke mobiele toiletunits geplaatst.

Grondig spoelen is noodzaak

De scholen zijn 8 weken (sinds 16 maart) zo goed als volledig gesloten geweest, en dit heeft gevolgen voor de drinkwaterinstallatie. Doordat deze niet meer of gedeeltelijk in gebruik geweest is, bestaat het risico dat bacteriën zich gevestigd hebben in de biofilm (een geheel van micro-organismen dat zich aan elkaar en aan een oppervlak in contact met water vasthecht).

De legionellabacterie veroorzaakt de veteranenziekte, een luchtweginfectie die mensen met chronische ademhalingsproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. De bacterie komt van nature voor in water en ontwikkelt zich daar waar stilstaand water en een bron van voedingsstoffen aanwezig is, bijvoorbeeld biofilm in leidingen of verroeste wateropslagtanks. De bacterie vermenigvuldigt zich bij temperaturen van 20-45°C en kan bij inademing in aërosolvorm schadelijk zijn.

Bron: Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB: 2002)

De oplossingen zijn eenvoudig: voorkomen dat het water temperaturen bereikt waarbij bacteriën zich vermenigvuldigen (zie bovenstaande tabel) en waterstagnatie in de installatie beperken.
Drinkwaterbedrijven adviseren leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen. Dit kan door alle kranen even te openen en het water een minuut lang rustig te laten stromen. Handmatig spoelen is echter arbeidsintensief en kostbaar.

Kraan dichtdraaien na handen wassen

Scholieren en leraren zullen nu veel vaker de handen moeten wassen: bij het binnenkomen van de school; na elke pauze; voor en na elke maaltijd; na elk toiletbezoek; na niezen, hoesten of snuiten… En dit op een grondige en correcte manier: met behulp van water en zeep waar mogelijk, en door de handen nadien grondig te drogen met een papieren wegwerphanddoekje.

Maar hoe vaak vergeten vooral kinderen de kraan dicht te draaien? Traditionele wastafelkranen hebben een verbruik van 9 liter per minuut. Als het wassen van de handen 32 seconden duurt, inclusief natmaken, inzepen en spoelen, en de kraan loopt door, bedraagt het totale verbruik 4,8 liter per gebruik. Normaal gesproken wassen we onze handen 4 of 5 keer per dag, maar nu loopt dit op tot minstens 12 keer per dag. De impact op het verbruik is aanzienlijk… en stijgt van 24 liter naar 57,6 liter per persoon per dag.

Berekening waterverbruik per persoon per dag

DebietNatmakenInzepenSpoelenWaterverbruik per keerWaterverbruik per dag per persoon
Traditionele kraan 9 l/min5 sec20 sec7 sec4.8 l (32 sec)4.8 l x 5 uses = 24 l

4.8 l x 12 uses = 57,6 l

Elektronische kraan 3 l/min5 sec7 sec.0.6 l (12 sec)0.6 l x 5 uses = 3 l

0.6 l x 12 uses = 7.2 l

Vele malen de handen wassen

Het vaker wassen van de handen eist zijn tol van de sanitaire installatie. Kunnen kranen en zeepdispensers deze toename in gebruiksfrequentie aan? Niet-aangepaste traditionele producten hebben onderdelen die makkelijker slijten, met als gevolg lekkages, verspilling en frequentere reparaties. En zelfs de meest duurzame mechanismen vragen bij intensief gebruik om onderhoud. Tijdig onderhoud verlengt namelijk de levensduur van de kraan of zeepdispenser.

Technische oplossingen die aan alle vereisten beantwoorden

Uit ecologische overwegingen dienen we het verhoogde waterverbruik te beperken. Vergeleken met een traditionele wastafelkraan wordt waterbesparing geoptimaliseerd met de zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van Delabie. Zij bezorgen de eigenaar een lagere waterrekening zonder de gebruiker te laten inboeten op comfort. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar.

De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van Delabie daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik, een daling van bijna 90%.

Ook uit hygiënische overwegingen vormen zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen een geschikte oplossing, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen. Door de perlator te vervangen door een hygiënische straalbreker worden bovendien achterblijvend water en vuilresten beperkt, waardoor ook ontwikkeling van kalkaanslag en bacteriën aan de uitgang van de kraan vermeden wordt.

Door te kiezen voor elektronische kranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, wordt waterstagnatie en dus ook bacteriegroei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf namelijk elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. Een antistagnatie elektroventiel, zonder rubberen membraan waarachter steeds een kleine hoeveelheid stilstaand water achterblijft, is een bijkomend voordeel in de strijd tegen bacteriegroei.

Elektronisch zeepautomaat

Voor een optimale handhygiëne worden zeepdispensers aanbevolen die betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen zijn. Er wordt trouwens ook aangeraden de drukknop van een zeepverdeler met mechanische bediening regelmatig te reinigen. Een elektronische zeepautomaat vormt dus de ideale, handenvrije oplossing voor maximale hygiëne. De batterijbediende dispenser van Delabie werkt zowel met zeep of gel en levert bij elke activering een optimale dosis (0,8 ml) die beperkt kan worden tot maximaal 7 doseringen per gebruik als de gebruiker iets te enthousiast wordt. Bovendien zijn de Delabie-zeepverdelers eenvoudig bij te vullen dankzij een brede opening.

Om intensief gebruik te weerstaan zijn de kranen en zeepdispensers gemaakt van duurzame materialen zoals massief messing, met mechanismen die bestand zijn tegen meer dan 500.000 bewerkingen. De bevestigingen zijn ook versterkt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd loskomen. Door bovendien te kiezen voor modellen met gestandaardiseerde vervangingsonderdelen, zoals binnenwerken, die gemakkelijk toegankelijk en eenvoudig in te wisselen zijn, wordt ook het onderhoud sterk vereenvoudigd.

Risico’s begrijpen

Hygiëne zal waarschijnlijk stevig op de volksgezondheidsagenda blijven staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen van de handen een essentieel wapen. Zij die de sanitaire voorzieningen op school beheren moeten oplossingen hebben om studenten en leraren hygiënische, waterbesparende en betrouwbare oplossingen te bieden. Door de risico’s te begrijpen en producten te installeren die specifiek zijn ontwikkeld om deze uitdagingen aan te gaan, kan het risico op besmetting gemakkelijk worden overwonnen.

Dit artikel is gesponsord door DELABIE.

Easytop afsluiters en kogelkranen

Easytop afsluiters en kogelkranen

Er zijn drie nieuwe modellen voor de Easytop-afsluiters en -kogelkranen van Viega.

Jacuzzi Swim-Spa J16 PowerPro met infrarood gericht op de onderrug - foto: Jacuzzi

Blog: Infrarood onderwater

Ken je dat? Opeens is het maandag, terwijl de behoefte aan weekend nog lang niet voorbij is. Op dergelijke dagen ben ik extra vatbaar voor berichten...

Wereld Loodgieters Dag (foto Hans Hordijk)

Gefeliciteerd! Het is wereld loodgieters dag

Het carrièreperspectief van loodgieters is beter dan ooit. In de top-10 van meest gewilde vakmensen staan volgens het UWV sanitairtechnici al jaren...

Villeroy & Boch Mettlach, foto: Villeroy & Boch

Overname Ideal Standard door Villeroy & Boch

Villeroy & Boch heeft de overname van alle werkmaatschappijen van de Ideal Standard Group succesvol afgerond. Alle noodzakelijke goedkeuringen van de...

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe...

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste...

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

De ISSO-publicaties 'Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens' en 'Grijswater binnen de perceelgrens' krijgen eind dit jaar een vernieuwing, in...