Dit is de toekomst van verwarmingssystemen

Dit is de toekomst van verwarmingssystemen

Hoe kunnen installateurs gebruikers een passende comfortregeling bieden en een cruciale rol spelen bij het bouwen aan een duurzame toekomst? Vlak na de introductie van de nieuwste versie van evohome kijkt Martin Roozendaal, Marketing Communications Manager van Resideo, vooruit.

Toen de damper-flapper in 1885 werd uitgevonden, verwarmden kolenkachels de huizen. Was het huis te koud, dan tilde het apparaat de afsluitklep van de kachel omhoog, zodat er lucht bij het vuur kwam. De temperatuur in de woning ging dan vanzelf omhoog. In de eeuw daarna werd verwarming in een woning steeds verder verfijnd en vernieuwd.

In de jaren vijftig deed de iconische ronde thermostaat zijn intrede in veel Nederlandse woningen. In de jaren tachtig verschenen de eerste thermostaten met digitale displays. De vooruitgang in elektronica bood meer mogelijkheden, zoals het vooraf instellen van de tijd en de dagen waarop de verwarming aan moet en naar welke temperatuur. Zo is elke woning aangenaam op temperatuur als de gebruiker opstaat en thuiskomt.

Klaar voor duurzame oplossingen

Fast forward naar 2021: niet alleen kunnen we nu de tijden en temperatuur voor de woning regelen – indien gewenst per kamer individueel – dit kunnen we waar dan ook ter wereld bepalen via een smartphone. We kunnen de aansturing van onze warmtebron ook automatisch laten aanpassen aan interne en externe omstandigheden, en inspelen op de volgende generatie duurzame oplossingen, zoals warmtepompen.

evohome is het voorbeeld dat de technologische evolutie binnen de branche toont.”

Evohome is het voorbeeld dat de technologische evolutie binnen de branche toont. Het grijze scherm van de 2010-versie van dit slimme zonesysteem maakte in 2014 plaats voor een kleurenscherm en een Gateway-installatie, zodat evohome via smartphone bedienbaar werd. In 2015 volgde de stap naar geïntegreerde wifi en een nog eenvoudigere installatie.

Nu biedt de vernieuwde versie extra slimme functies voor duurzame energiebronnen, inclusief de nieuwste technologie die de efficiëntie van een verwarmingssysteem verhoogt. De belangrijkste trends die deze technologische vooruitgang gestimuleerd hebben op een rij:

CO2-neutrale warmte

Hoewel warmtepompen al in de jaren tachtig op de markt kwamen, bleef deze technologie lang beperkt tot een niche van de markt. Met het Klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende wens van gasloos verwarmen, is de verwachting dat de warmtepompmarkt de komende jaren exponentieel  zal groeien.

Logisch dus dat thermosstaattechnologie en verwarmingssystemen zich ontwikkelen om aan te sluiten bij dit beleid. De nieuwe generatie van het evohome-systeem is hierop geen uitzondering. Deze universele oplossing is niet alleen geschikt voor het aansturen van warmtepompen en aan/uit- of modulerende OpenTherm-ketels en stadswarmte, maar ook voor het efficiënt en energiezuinig regelen van radiatoren en vloerverwarming. Zo weten huiseigenaren die evohome nu laten installeren voor hun ketel zeker dat dit systeem toekomstbestendig is. Het werkt ook nog als ze willen overstappen op een warmtepomp.

Energiebesparing

Het is niet meer voldoende om de ketel simpelweg met aan/uit aan te sturen op geprogrammeerde tijden en temperaturen.

Om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen, is het niet langer voldoende om de ketel simpelweg met aan/uit aan te sturen op geprogrammeerde tijden en temperaturen. Een nauwkeurigere regeling van de verwarmingsketel, afhankelijk van de omstandigheden binnen en buiten de woning, wordt de norm om de energieprestaties van het verwarmingssysteem te optimaliseren.

Met zijn slimme weersafhankelijke functie kan evohome het energieverbruik van het verwarmingssysteem verminderen op basis van de buitentemperatuur, de kamertemperatuur en de ingestelde temperatuur. Dus als het buiten warmer wordt en de warmtebehoefte binnen afneemt, schakelt evohome automatisch de verwarming uit. Zo wordt energie bespaard.

Twaalf zones

Omgekeerd verhoogt het systeem de ingestelde temperatuur wanneer het buiten een temperatuursdaling signaleert. Bovendien keert evohome automatisch terug naar het vooraf ingestelde programma als de buitentemperatuur weer stijgt. Omdat het evohome-systeem een pand in twaalf zones kan opdelen, kan het de instellingen voor elke zone automatisch aanpassen aan de afzonderlijke omstandigheden.

Hierdoor kunnen bewoners in ruimtes met slechte isolatie of grote ramen zich net zo comfortabel voelen als in de rest van het huis. Het systeem kan ook de warmtecapaciteit van elke zone leren kennen via zijn gepatenteerde Specifieke Afgifte Afstemming-technologie en stuurt daardoor de ketel nog efficiënter aan. Het voorkomt daarmee inefficiënte hoge retourtemperaturen en zorgt voor een verbeterd rendement van de ketel.

Connectiviteit

Mensen doen steeds meer op afstand. Van het controleren of de auto afgesloten is tot het in de gaten houden van huizen via slimme beveiligingscamera's. Consumenten verwachten inmiddels ook dat ze de instellingen van hun verwarmingssysteem kunnen aanpassen zonder dat ze fysiek bij de thermostaat hoeven te staan.

Met ingebouwde wifi is evohome ook op afstand toegankelijk via smartphone en tablet om eenvoudig instellingen te wijzigen en energieverspilling te voorkomen. Ook is het eenvoudig te koppelen aan spraakgestuurde oplossingen. Zo kan je – vanuit je stoel – de temperatuur in bijvoorbeeld de woonkamer aanpassen naar een comfortabel niveau. Uiteraard is evohome ook te bedienen via het bedieningspaneel. Zo wordt voorzien in iedere bedieningswens.

Elke verwarmingsinstallatie is anders, maar evohome is universeel toepasbaar. Het voegt zich naar de behoeften van klanten, zowel bij installatie als in het dagelijks gebruik. Evohome is geschikt voor vele typen woonhuizen en kantoren: van luxe studio’s en eengezinswoningen tot dokterspraktijken en kleine kantoren. Radiatoren, aan/uit- of OpenTherm-modulerende ketels? Vloerverwarming, stadsverwarming of warmtepomp? Gewoon een kwestie van evohome installeren.

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Matter over Thread moet communicatie tussen verschillende slimme apparaten makkelijker maken - beeld: Shutterstock

'Matter en Thread steeds belangrijker'

Matter moet de nieuwe standaard worden op het gebied van smart home. Het zorgt ervoor dat alle slimme apparaten, voor verschillende toepassingen en van verschillende merken, met elkaar kunnen communiceren. De standaard 'Matter over Thread' biedt echter niet alleen voordelen voor gebruikers, maar ook voor installateurs. Gaat deze communicatiestandaard in de toekomst het communicatieprotocol OpenTherm vervangen?

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Resideo evohome slimme thermostaat

Slimme thermostaten ook voor hybride warmtepomp

Het regelen van de cv-installatie gebeurt de afgelopen jaren steeds geavanceerder. Slimme thermostaten zorgen enerzijds dat de gebruiker steeds meer bediengemak ervaart, maar anderzijds maken deze regelaars de installatie ook steeds zuiniger en comfortabeler. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n slimme thermostaat? En werkt dat ook bij een hybride warmtepompsysteem?

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch heeft aangekondigd dat het de residentiële en licht commerciële HVAC-activiteiten van Johnson Controls en Hitachi overneemt. Deze overname is de grootste in de geschiedenis van Bosch.

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in...

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Reeks 'Klimaatbeheersing' geboren uit gebrek aan documentatie

Een druk baasje, zo omschrijft Fred de Lede, een van de auteurs van de reeks Klimaatbeheersing, zichzelf. Hij studeerde aan de mts, ging naar het...

Weg met inkooplijstjes: digitaal bestellen is sneller en overzichtelijker

Weg met inkooplijstjes: digitaal bestellen is sneller en...

Elke monteur herkent het: rondslingerende bestellijstjes, in de bouwkeet of in een achterzak. Het zorgt voor fouten en frustratie op de bouwplaats....

Elektrische infraroodstraler voor industrie

Elektrische infraroodstraler voor industrie

De eSchwank S-18000 is een elektrische infraroodstraler met een vermogen van 18 kW die een oplossing biedt voor het verwarmen van zeer hoge ruimtes.

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel? 

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel?

Thermisch comfort is zowel meetbaar als ongrijpbaar. 'Meetbaar' omdat er ideale waarden zijn voor temperatuur, vocht, tocht en straling in een...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Resideo HCC100 vloercomfortregelaar - foto: Resideo

Resideo HCC100 en DT4: minimale inspanning, maximaal toepasbaar

De noodzaak van de energietransitie en het gebrek aan mankracht in de installatiebranche vragen om producten die met minimale inspanning maximaal...

Is het flow of debiet? Horseshoe waterval bij Niagara Falls

Flow uitgelegd

Volgens het Binas boekje worden de termen debiet en flow vaak door elkaar gebruikt. Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een...