Dit is de toekomst van verwarmingssystemen

Dit is de toekomst van verwarmingssystemen

Hoe kunnen installateurs gebruikers een passende comfortregeling bieden en een cruciale rol spelen bij het bouwen aan een duurzame toekomst? Vlak na de introductie van de nieuwste versie van evohome kijkt Martin Roozendaal, Marketing Communications Manager van Resideo, vooruit.

Toen de damper-flapper in 1885 werd uitgevonden, verwarmden kolenkachels de huizen. Was het huis te koud, dan tilde het apparaat de afsluitklep van de kachel omhoog, zodat er lucht bij het vuur kwam. De temperatuur in de woning ging dan vanzelf omhoog. In de eeuw daarna werd verwarming in een woning steeds verder verfijnd en vernieuwd.

In de jaren vijftig deed de iconische ronde thermostaat zijn intrede in veel Nederlandse woningen. In de jaren tachtig verschenen de eerste thermostaten met digitale displays. De vooruitgang in elektronica bood meer mogelijkheden, zoals het vooraf instellen van de tijd en de dagen waarop de verwarming aan moet en naar welke temperatuur. Zo is elke woning aangenaam op temperatuur als de gebruiker opstaat en thuiskomt.

Klaar voor duurzame oplossingen

Fast forward naar 2021: niet alleen kunnen we nu de tijden en temperatuur voor de woning regelen – indien gewenst per kamer individueel – dit kunnen we waar dan ook ter wereld bepalen via een smartphone. We kunnen de aansturing van onze warmtebron ook automatisch laten aanpassen aan interne en externe omstandigheden, en inspelen op de volgende generatie duurzame oplossingen, zoals warmtepompen.

evohome is het voorbeeld dat de technologische evolutie binnen de branche toont.”

Evohome is het voorbeeld dat de technologische evolutie binnen de branche toont. Het grijze scherm van de 2010-versie van dit slimme zonesysteem maakte in 2014 plaats voor een kleurenscherm en een Gateway-installatie, zodat evohome via smartphone bedienbaar werd. In 2015 volgde de stap naar geïntegreerde wifi en een nog eenvoudigere installatie.

Nu biedt de vernieuwde versie extra slimme functies voor duurzame energiebronnen, inclusief de nieuwste technologie die de efficiëntie van een verwarmingssysteem verhoogt. De belangrijkste trends die deze technologische vooruitgang gestimuleerd hebben op een rij:

CO2-neutrale warmte

Hoewel warmtepompen al in de jaren tachtig op de markt kwamen, bleef deze technologie lang beperkt tot een niche van de markt. Met het Klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende wens van gasloos verwarmen, is de verwachting dat de warmtepompmarkt de komende jaren exponentieel  zal groeien.

Logisch dus dat thermosstaattechnologie en verwarmingssystemen zich ontwikkelen om aan te sluiten bij dit beleid. De nieuwe generatie van het evohome-systeem is hierop geen uitzondering. Deze universele oplossing is niet alleen geschikt voor het aansturen van warmtepompen en aan/uit- of modulerende OpenTherm-ketels en stadswarmte, maar ook voor het efficiënt en energiezuinig regelen van radiatoren en vloerverwarming. Zo weten huiseigenaren die evohome nu laten installeren voor hun ketel zeker dat dit systeem toekomstbestendig is. Het werkt ook nog als ze willen overstappen op een warmtepomp.

Energiebesparing

Het is niet meer voldoende om de ketel simpelweg met aan/uit aan te sturen op geprogrammeerde tijden en temperaturen.

Om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen, is het niet langer voldoende om de ketel simpelweg met aan/uit aan te sturen op geprogrammeerde tijden en temperaturen. Een nauwkeurigere regeling van de verwarmingsketel, afhankelijk van de omstandigheden binnen en buiten de woning, wordt de norm om de energieprestaties van het verwarmingssysteem te optimaliseren.

Met zijn slimme weersafhankelijke functie kan evohome het energieverbruik van het verwarmingssysteem verminderen op basis van de buitentemperatuur, de kamertemperatuur en de ingestelde temperatuur. Dus als het buiten warmer wordt en de warmtebehoefte binnen afneemt, schakelt evohome automatisch de verwarming uit. Zo wordt energie bespaard.

Twaalf zones

Omgekeerd verhoogt het systeem de ingestelde temperatuur wanneer het buiten een temperatuursdaling signaleert. Bovendien keert evohome automatisch terug naar het vooraf ingestelde programma als de buitentemperatuur weer stijgt. Omdat het evohome-systeem een pand in twaalf zones kan opdelen, kan het de instellingen voor elke zone automatisch aanpassen aan de afzonderlijke omstandigheden.

Hierdoor kunnen bewoners in ruimtes met slechte isolatie of grote ramen zich net zo comfortabel voelen als in de rest van het huis. Het systeem kan ook de warmtecapaciteit van elke zone leren kennen via zijn gepatenteerde Specifieke Afgifte Afstemming-technologie en stuurt daardoor de ketel nog efficiënter aan. Het voorkomt daarmee inefficiënte hoge retourtemperaturen en zorgt voor een verbeterd rendement van de ketel.

Connectiviteit

Mensen doen steeds meer op afstand. Van het controleren of de auto afgesloten is tot het in de gaten houden van huizen via slimme beveiligingscamera’s. Consumenten verwachten inmiddels ook dat ze de instellingen van hun verwarmingssysteem kunnen aanpassen zonder dat ze fysiek bij de thermostaat hoeven te staan.

Met ingebouwde wifi is evohome ook op afstand toegankelijk via smartphone en tablet om eenvoudig instellingen te wijzigen en energieverspilling te voorkomen. Ook is het eenvoudig te koppelen aan spraakgestuurde oplossingen. Zo kan je – vanuit je stoel – de temperatuur in bijvoorbeeld de woonkamer aanpassen naar een comfortabel niveau. Uiteraard is evohome ook te bedienen via het bedieningspaneel. Zo wordt voorzien in iedere bedieningswens.

Elke verwarmingsinstallatie is anders, maar evohome is universeel toepasbaar. Het voegt zich naar de behoeften van klanten, zowel bij installatie als in het dagelijks gebruik. Evohome is geschikt voor vele typen woonhuizen en kantoren: van luxe studio’s en eengezinswoningen tot dokterspraktijken en kleine kantoren. Radiatoren, aan/uit- of OpenTherm-modulerende ketels? Vloerverwarming, stadsverwarming of warmtepomp? Gewoon een kwestie van evohome installeren.

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Nieuwe productielijn Henco voor geïsoleerde meerlagen buis - foto: Henco

Buis en isolatie uit één fabriek

In april heeft Henco een productielijn gestart, die meerlaagse buizen in eigen fabriek van isolatie voorziet. Daarmee kan de Vlaamse producent van...

Krauma Easyfix bespaart installateur tot 4 uur installatietijd

Krauma Easyfix bespaart installateur tot 4 uur installatietijd

Buffervat, pomp, expansievat en vuilafscheider ineen: dat is de plug & play Krauma Easyfix in een notendop. Alles wat je normaliter los in het...

Warmtepompen: verplichting vervalt, noodzaak blijft

Warmtepompen: verplichting vervalt, noodzaak blijft

Nu de rook na het 'bommetje' van het schrappen van de warmtepompverplichting in het coalitieakkoord is opgetrokken, zijn de eerste tekenen van...

Verplichting warmtepomp vervalt in hoofdlijnenakkoord

Verplichting warmtepomp vervalt in hoofdlijnenakkoord

Het hoofdlijnenakkoord 'HOOP, LEF en TROTS' van de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB betekent een streep door de rekening voor fabrikanten van...

Is er toekomst voor warmtenetten?

Is er toekomst voor warmtenetten?

Warmtenetten zijn te duur. De verduurzaming van bestaande warmtebronnen vormen een uitdaging. En de rendementen zijn beperkt. Moet Nederland nog geld...

Installatiemonitor: Nieuwe warmtepompbezitters raden warmtepomp aan

Installatiemonitor: Nieuwe warmtepompbezitters raden warmtepomp aan

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden en raadt anderen een warmtepomp aan. Dat is een van...

Willen we meer of minder warmtepompen?

Willen we meer of minder warmtepompen?

Volgens de vereniging Warmtepompen hebben fabrikanten in het eerste kwartaal van dit jaar minder warmtepompen kunnen leveren, hetgeen duidt op een...

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een...