Ga een stap verder dan het Bouwbesluit en installeer een slim zoneregel-systeem

Ga een stap verder dan het Bouwbesluit en installeer een slim zoneregel-systeem

Vereniging Eigen Huis peilde afgelopen oktober onder 3.000 leden of zij bij aanschaf van een nieuwe warmtebron door hun installateur op de hoogte waren gebracht van de verplichtingen vanuit het nieuwe Bouwbesluit. Maar liefst 90 procent van de huiseigenaren gaf aan dat dit niet was gebeurd. De nieuwe verplichtingen staan bij het grote publiek dus nauwelijks op de radar, ook omdat installateurs deze informatie niet altijd met hun klanten delen. Waarom eigenlijk niet?

Ten eerste omdat zij bang zijn zichzelf uit de markt te prijzen – ‘de klant gaat vast naar een ander als de offerte te hoog uitvalt’. Ten tweede (en dit hangt weer samen met het eerste): er wordt nauwelijks gehandhaafd op het naleven van de nieuwe verplichtingen. Dit is de taak van de gemeente, maar die komt in de praktijk alleen in actie bij klachten.

De gemeente komt in de praktijk alleen in actie bij klachten.”

Maar draai het nu eens om. Wat zijn de gevolgen van het niet informeren van de klant – en dus van het niet voldoen aan de verplichtingen uit het Bouwbesluit? Als je als installateur verzuimt deze posten op te nemen in je offerte (terwijl de meerprijs binnen de afgesproken 20 procent blijft), mag de klant jou dwingen de werkzaamheden alsnog uit te komen voeren. Je had immers kunnen weten dat dit moest.

Tijd voor actie

Het is tijd voor actie. Want die klant – die op zoek is naar comfort, controle en besparing – gaat geheid wakker worden. Eenmaal op de hoogte van de nieuwe regelgeving wil de klant niet alleen dat jij temperatuurregeling mogelijk maakt met een standaard thermostaatknop, maar dat hij de temperatuur ook daadwerkelijk kan controleren. Vanuit de technische voorzieningen die met het wijzigen van het Bouwbesluit nu al verplicht zijn, is het nog maar een heel bescheiden stap naar een slim zoneregel-systeem, bijvoorbeeld evohome van Resideo.

De klant wil comfort en controle

Natuurlijk: niet iedereen is bereid extra geld uit te trekken voor een zoneregel-systeem. Maar de situatie nu is heel anders dan een jaar geleden. COVID-19 heeft ertoe geleid dat de woning in veel gevallen ook de werkplek is geworden. Meer nog dan voorheen willen mensen dat hun huis een comfortabele plek is, zomer en winter, in elk vertrek. Zo waren afgelopen zomer de airco’s niet aan te slepen, en nu het winter is willen mensen ook controle hebben op de warmte.

Nieuwbouw

In nieuwbouwsituaties ligt er al jurisprudentie. Daar zijn al rechtszaken gevoerd met als uitkomst dat je als bewoner mag verwachten dat je per vertrek de temperatuur niet alleen kunt instellen, maar ook behouden. Een aannemer die stug vasthoudt aan de klassieke naregeling – ook wel master-slaveregeling – wordt daar vroeg of laat door de bewoner op aangesproken en moet dan alsnog de installatie aanpassen naar een zone-regeling (master-master).

Met een zoneregel-systeem als evohome kun je eenvoudig de kamers die de klant belangrijk vindt, uitvoeren met slimme thermostaatknoppen. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met de werkkamer, en later uitbreiden naar meer slimme radiatorknoppen. Omdat je dan de radiatorkranen al hebt vervangen, blijven de bijkomende installatiekosten beperkt. Combinaties met vloerverwarming en toepassingen als stadsverwarming of warmtepompen blijven met evohome altijd mogelijk.

De klant waardeert het

Of klanten hier echt op zitten te wachten? Bij Resideo denken ze van wel, dus doe er je voordeel mee. Onlangs verwoordde een installateur het nog als volgt: “De praktijk is dat elke klant voor ‘basis’ binnenkomt en uiteindelijk voor ‘plus’ kiest. We bellen na een paar maanden op om te checken hoe het comfort is, en dat waardeert men echt. Het is het waard. Het is niet aan de monteur of installateur om te bepalen of de klant er het geld voor over heeft. Onze praktijk is dat het gewoon goed verkoopt en dat het ons onderscheidt van de – met alle respect – ‘snelle jongens’.”

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Matter over Thread moet communicatie tussen verschillende slimme apparaten makkelijker maken - beeld: Shutterstock

'Matter en Thread steeds belangrijker'

Matter moet de nieuwe standaard worden op het gebied van smart home. Het zorgt ervoor dat alle slimme apparaten, voor verschillende toepassingen en van verschillende merken, met elkaar kunnen communiceren. De standaard 'Matter over Thread' biedt echter niet alleen voordelen voor gebruikers, maar ook voor installateurs. Gaat deze communicatiestandaard in de toekomst het communicatieprotocol OpenTherm vervangen?

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Resideo evohome slimme thermostaat

Slimme thermostaten ook voor hybride warmtepomp

Het regelen van de cv-installatie gebeurt de afgelopen jaren steeds geavanceerder. Slimme thermostaten zorgen enerzijds dat de gebruiker steeds meer bediengemak ervaart, maar anderzijds maken deze regelaars de installatie ook steeds zuiniger en comfortabeler. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n slimme thermostaat? En werkt dat ook bij een hybride warmtepompsysteem?

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch heeft aangekondigd dat het de residentiële en licht commerciële HVAC-activiteiten van Johnson Controls en Hitachi overneemt. Deze overname is de grootste in de geschiedenis van Bosch.

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in...

Elektrische infraroodstraler voor industrie

Elektrische infraroodstraler voor industrie

De eSchwank S-18000 is een elektrische infraroodstraler met een vermogen van 18 kW die een oplossing biedt voor het verwarmen van zeer hoge ruimtes.

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Resideo HCC100 vloercomfortregelaar - foto: Resideo

Resideo HCC100 en DT4: minimale inspanning, maximaal toepasbaar

De noodzaak van de energietransitie en het gebrek aan mankracht in de installatiebranche vragen om producten die met minimale inspanning maximaal...

Is het flow of debiet? Horseshoe waterval bij Niagara Falls

Flow uitgelegd

Volgens het Binas boekje worden de termen debiet en flow vaak door elkaar gebruikt. Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een...

Slimme thermostaten: 'Nederland zet thermostaat lager'

Slimme thermostaten: 'Nederland zet thermostaat lager'

Onderzoek van tado°, leverancier van slimme thermostaten, wijst uit dat afgelopen stookseizoen slimme thermostaten van hun merk in Nederland weer een...

SCIOS scope 14 voor verwarmingsinstallaties > 70 kW

SCIOS scope 14 voor verwarmingsinstallaties > 70 kW

Sinds 10 maart 2024 moeten verwarmingssystemen met een vermogen van meer dan 70 kW gekeurd zijn volgens de SCIOS scope 14 keuring. De scope 14...

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.