Deze compacte warmtepomp past perfect in kleine installatieruimtes

Deze compacte warmtepomp past perfect in kleine installatieruimtes

Installateur Frank Groen zocht voor een verduurzamingsproject naar een geruisloze, compacte warmtepomp. Hij vond het in de Compress 7400i van Nefit Bosch, die door de Consumentenbond is uitgeroepen tot meest stille en meest energiebesparende warmtepomp. Wat zijn Groens ervaringen met dit bekroonde model?

De voordelen van een hybride warmtepomp zijn bekend: de consument bespaart in de portemonnee en bovendien zijn er geen grote aanpassingen nodig aan de woning. Ook met het oog op de energietransitie is een hybride warmtepomp een mooi alternatief, schetst Productmanager Pim Likkel van Nefit Bosch. “In de bestaande bouw moet een grote verduurzamingsslag worden gemaakt. Voor de consument kan het een drempel zijn om over te stappen naar een volledig elektrische warmtepomp en dan is een hybride een goede en eenvoudige stap.”

Beperkte afmeting

Groen plaatste de Compress 7400i in dit huis in Ommen.

Het zal niet verbazen dat de hybride warmtepomp aan populariteit wint. Dat ziet Frank Groen ook. De directeur-eigenaar van Installatietechniek Groen uit Ommen heeft veel particulieren als klant. Enkele jaren terug plaatste Groen bij een klant een Nefit TrendLine HR-ketel met vloerverwarming, een zonneboilersysteem voor het warme tapwater en pv-panelen voor de elektriciteitsopwekking.

Groen: “De eigenaar wilde nu extra stappen nemen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. De grootste uitdaging bleek de beperkte afmeting van de bestaande installatieruimte te zijn. Een compacte oplossing was nodig. De Bosch Compress bleek ideaal voor deze situatie.”

Installatiegemak

De Compress-serie 7400i heeft een fluisterstille buitenunit en een compacte binnenunit. Voor de best geteste warmtepomp is de binnenunit verder doorontwikkeld en stond installatiegemak centraal.

Likkel: “Eén van de pluspunten is dat een aantal losse componenten, zoals de open verdeler, prefab in de unit is geïntegreerd. Daarmee heb je uiteindelijk maar een paar leidingen tussen de ketel, binnen- en buitenunit nodig. Het leidingwerk wordt hiermee flink gereduceerd. De onderdelen hoef je dan ook niet los aan te schaffen en los te installeren. Daarnaast is in de unit een relais box geïntegreerd. Twee kabels aansluiten en het werkt.”

Stille buitenunit

Naast compacte afmetingen was voor installateur Groen een belangrijke voorwaarde dat de buitenunit stil moest zijn. “Met name omdat bij het project in Ommen de woningen op korte afstand van elkaar staan. De Compress 7400i AW (5kW) is de stilste buitenunit met de grootste energiebesparing. En niet onbelangrijk… esthetisch gezien past de buitenunit mooi bij de woning.”

Likkel: “De compressor en de ventilator zorgen bij een buitenunit voor het meeste geluid. We hebben voor de nieuwe buitenunits een grotere compressor en een grotere ventilator gebruikt en laten die op een lager toerental draaien. Ook zijn er aanpassingen aan de software gedaan.” De buitenunit produceert nu 33 dB(A) op drie meter afstand; dat is qua geluidsterkte letterlijk vergelijkbaar met zacht gefluister.

Koudeperiode

Hybrideopstelling warmtepomp Nefit Bosch OmmenDe afgelopen koudeperiode was een goede testcase voor hybride warmtepompen. De warmtepomp werkt zelfstandig en bij echt strenge vorst springt de cv-ketel bij. Pim Likkel. “Nederland heeft de laatste jaren niet heel koude winters gehad, dus dit was een uitgelezen kans om te zien hoe de pompen nu echt functioneren. We hebben duizenden warmtepompen in het veld en er is bij onze storingsdienst niet een melding binnengekomen. Dat zegt wel wat.”

“Het was goed om te zien dat bij de hybride Compress warmtepomp de cv-ketel pas bij -5°C moest bijspringen. De aanschaf is aanvankelijk misschien wat hoger, maar de besparing is ook veel aanzienlijker.” Dat kan Frank Groen alleen maar beamen. “Tijdens de recente koude winterdagen, met vorst tot -15°C, zorgde de installatie moeiteloos voor behaaglijk warm comfort.”

Meest compacte hybride binnenunit

Met een afmeting van 35 x 24 x 70 cm zijn de Bosch Compress 3000i (split) en 7000i AWS (monoblock) hybride luchtwarmtepompen zestig procent kleiner dan vergelijkbare varianten. Ook is door toepassing van lichte materialen het gewicht van deze binnenunit tot vijftig procent teruggebracht. Het levert een compacte oplossing op, die ook in krap bemeten ruimtes naast de HR-ketel past.

De Bosch Compress 7400i AW is geschikt voor Nefit EnviLine en Bosch Compress warmtepompen en onder meer voorzien van een slimme diffuser. Met 33 dB (A) op 3 meter afstand is deze buitenunit de allerstilste met de grootste energiebesparing. Dat concludeerde de Consumentenbond na een test eind 2020.

De warmtepomp werkt ook bij vorst, tot -5°C hoefde de cv-ketel bijvoorbeeld niet bij te springen in de test van de Consumentenbond, waardoor het rendement op jaarbasis hoger is dan dat van de meeste andere hybride warmtepompen.

Service

Bij de fabrikant uit Deventer is er vanwege het groeiende programma en de toename in klanten hard gewerkt aan uitbreiding van de service-organisatie. Onder de noemer Hybride Plus worden installateurs ondersteund van ontwerp tot onderhoud. Vanuit de helpdesk wordt de installateur met raad en daad bijgestaan.

Likkel: “Geen vraag is te gek. Er zijn allerlei tools beschikbaar om de installateur op weg te helpen. We nemen de installateur van A tot Z bij de hand, als hij dat wil. We kunnen bijvoorbeeld een specialist sturen om de warmtepompinstallatie in bedrijf te stellen. Mocht een monteur geen F-Gassen-certificaat hebben dan kunnen de koudemiddelwerkzaamheden door ons worden gedaan. De installateur kan ook in het natraject bij ons terecht. De collega’s van de helpdesk staan altijd klaar.” Groen: ”We zijn uiterst tevreden over de service. Bij vragen komt Nefit Bosch altijd met snelle, adequate oplossingen.”

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch

Gerelateerde artikelen:

Net ontlasten: geen elektrische ketel, wel gas

Net ontlasten: geen elektrische ketel, wel gas

Samen met de netbeheerders is minister Jetten naarstig op zoek naar pragmatische methoden om het elektriciteitsnet te ontlasten. Want als dat niet...

Het Kasteel van Sparta - foto: Sparta Rotterdam

Essent laat Sparta-sponsoren werkzaamheden verduurzaming uitvoeren

Als hoofdaannemer gaat Essent ervoor zorgen dat voetbalstadion 'Het Kasteel' van eredivisieclub Sparta Rotterdam dit jaar gasloos wordt. Hoewel de...

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

De NEStore warmtebatterij slaat elektriciteit heel efficiënt op als warmte in een gesloten buffervat. Maar hoe werkt het toestel precies? Deel twee...

'Verwarmen, koelen en warm water voor all-electric woonwijk kan netcongestie-arm'

'Verwarmen, koelen en warm water voor all-electric woonwijk kan...

Netcongestie is een actueel probleem. Daarbij wordt de warmtepomp vaak als een extra belasting gezien. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, volgens...

Installatie-armer bouwen biedt kansen

Installatie-armer bouwen biedt kansen

Mede door wet- en regelgeving is het aandeel van de kostprijs van een woning dat wordt besteed aan installaties, het afgelopen decennium gestegen van...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Eén-op-één vervangers van de cv-ketel

Vanaf 2026 moet je bij vervanging van een cv-ketel een efficiëntere verwarmingsinstallatie plaatsen. Daarbij staat de hybride warmtepomp voorop. Maar...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...