Het nieuwe hoofdkantoor Alklima heeft een geheel groene gevel

Het nieuwe hoofdkantoor Alklima heeft een geheel groene gevel

Alklima-Mitsubishi Electric heeft sinds februari 2021 een nieuw kantoor. Het bestaande pand is grondig gerenoveerd en er is nieuwbouw tegenaan geplaatst. Door het toepassen van een groene gevel heeft het kantoor een duurzame uitstraling gekregen. Daarnaast zijn de laatste innovaties van de Mitsubishi Electric klimaatsystemen toegepast. Deze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat op een zo efficiënt mogelijke manier.

“Het doel was absoluut een gebouw te creëren waarin onze collega’s fijn kunnen werken en waar ze met plezier naartoe gaan. Daarom hebben we de medewerkers nadrukkelijk om input gevraagd.” Aan het woord is Erwin Tuijtel, Directeur Innovatie bij Alklima.

Hij vertelt dat de medewerkers van Alklima al ruim een halfjaar van een nieuw kantoor genieten dat in februari 2021 is opgeleverd. “Vooraf hebben we onze collega’s gevraagd naar hun wensen en de meeste daarvan hebben we kunnen realiseren. Zo hebben we gezorgd voor voldoende verse lucht en licht, diverse stilteruimtes voor als mensen gefocust willen werken en de mogelijkheid om zittend of staand hun werk te doen, middels sta-zit-bureaus.”

Uitbreiding en renovatie

Het nieuwe kantoor is een uitbreiding en renovatie van het bestaande pand uit 2003. Tuijtel: “Alklima groeit en we hadden dus meer ruimte nodig. Bovendien was het gebouw uit 2003 aan een upgrade toe, dus die opgaven hebben we gecombineerd.” Het hoofdkantoor van Alklima werd vanwege de groei van het bedrijf uitgebreid van 1150 m2 naar 1700 m2 en werd afgelopen februari opgeleverd. Midden in de coronatijd dus.

Corona heeft in dit project geen vertraging opgeleverd, we hebben er juist sneller door kunnen bouwen.”

“Corona heeft in dit project geen vertraging opgeleverd. We hebben er juist sneller door kunnen bouwen. We hebben een naburig gebouw gehuurd en zouden eerst gefaseerd gaan verbouwen, maar door corona pasten alle aanwezige mensen in het gehuurde pand, zodat we sneller konden bouwen.”

Door corona waren er dus minder mensen op kantoor aan het werk en dat is eigenlijk nog steeds het geval, vertelt Tuijtel. “We houden er nog steeds rekening mee, maar voor met name nieuwe collega’s is het heel fijn dat ze weer van mens tot mens contact kunnen hebben.”

Nieuw duurzaam hoofdkantoor voor Alklima

Groene gevel

Bijzonder aan het nieuwe pand is de groene gevel, vertelt Tuijtel. “Wij zijn leverancier in de bouw en willen een duurzame uitstraling voor ons pand, dan is een groene gevel natuurlijk heel logisch. Het voorstel voor de gevel kwam van de architect Idea en daar waren we meteen heel enthousiast over. Het is niet alleen voor de uitstraling heel belangrijk. Een groene gevel zorgt ook voor een betere afvoer, waardoor er een lagere piekbelasting is van regenwater. En belangrijk zijn de koeleffecten van een groene gevel. Dat zou echt moeten schelen.”

Alles uit de kast

Erwin Tuijtel, Directeur Innovatie bij Alklima.

Naast de innovatieve groene gevel is er natuurlijk ook op het gebied van de klimaatinstallaties alles uit de kast getrokken, benadrukt Tuijtel. “We hebben de City Multi hybride VRF toegepast in het gebouw. Dit is wereldwijd het eerste 2-pijpssysteem voor gelijktijdig koelen en verwarmen met warmteterugwinning dat de voordelen van directe expansie en een waterdragend systeem combineert. Het heeft de flexibiliteit van een VRF-systeem, waarmee je bijvoorbeeld per ruimte de temperatuur kunt aanpassen.”

“Maar daarnaast is het binnendeel van het systeem waterdragend, zodat er alleen in het buitendeel nog koudemiddel wordt gebruikt. Hierdoor is er minder koudemiddel nodig en dat is weer beter voor het milieu.” Omdat het warmtedragend medium water is, zijn bovendien de risico’s van het overschrijden van de maximaal toelaatbare concentratie van koelmiddel in een ruimte waar mensen ­verblijven uitgesloten.

Klaar voor de toekomst

Een andere innovatie die is toegepast in het kantoor van Alklima, is het Lossnay-ventilatiesysteem van Mitsubishi Electric. “Dat is volledig geïntegreerd en communiceert met het HVRF-systeem. De Lossnay WTW-unit is uitgerust met een automatische bypass-schakeling. Deze wordt geactiveerd als uit de voortdurende metingen van de binnen- en buitentemperatuur blijkt dat warmtewisseling niet nodig is. Als er koeling nodig is ergens in het gebouw, kijkt het systeem eerst of de lucht buiten koeler is dan de lucht binnen. Als dat zo is wordt het HVRF overgeslagen en komt de koeling rechtstreeks via de ventilatie binnen.”

Al deze innovaties hebben geleid tot een mooi duurzaam pand, vertelt Tuijtel. “We hebben een A+-label volgens de huidige standaarden gerealiseerd. Daarmee voldoet het pand aan de huidige eisen en is het klaar voor de toekomst.”

Alklima

Dit artikel is gesponsord door Alklima.