Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Warmtepompen hebben de toekomst. Technici krijgen steeds vaker te maken met warmtepompsystemen. Maar als zij zich hierin willen bekwamen, komen ze voor een keuze te staan. Er zijn zoveel verschillende opleidingen en cursussen; hoe weten ze welke passen bij hun voorkennis, wensen en werkzaamheden? Met het speciale trainingsprogramma mét keuzehulp van Pump Up The Heat kiezen technici de training die bij hen past.

Pump Up The Heat is een gezamenlijk initiatief van opleidingsinstituten ROVC, IW Nederland en branchevereniging Techniek Nederland ter promotie van warmtepompcursussen. Op de website PumpUpTheHeat.nl staan alle warmtepompcursussen die samen de Leerlijn Warmtepompen vormen en technici onderdompelen in de wereld van de warmtepompen. Van basistrainingen tot cursussen over de milieu- en veiligheidsaspecten. Met dit modulaire aanbod kunnen installatiebedrijven zich zo optimaal mogelijk voorbereiden op de toekomst.

Keuzehulp voor technici

Een fijn onderdeel van Pump Up The Heat is de speciale keuzehulp. Deze keuzehulp helpt technici om de juiste training te kiezen, op basis van de werkzaamheden die ze willen uitvoeren, en hun voorkennis. Zo leren ze alleen dát wat ze nodig hebben in hun werk, en kunnen ze zich focussen op de belangrijkste aspecten. De keuzehulp bestaat uit een handige tabel waarmee technici hun leerroute kunnen bepalen. Er wordt een aantal vragen doorlopen - onder andere over de gewenste onderdelen en voorkennis - waaruit geschikte trainingen en cursussen volgen. Dit initiatief stuurt technici bij het maken van de juiste keuze.

Pump-up-the-Heat-2Voorlopers binnen de techniek

Alle trainingen en cursussen die uit de keuzehulp volgen, worden gegeven door ROVC en IW Nederland. ROVC zet al vijftig jaar de toon als het gaat om praktijkgerichte opleidingen binnen de techniek. Ook IW Nederland biedt opleidingen voor personeel van installatiebedrijven en jonge vakmensen. Techniek Nederland daarentegen is een ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Deze organisatie maakt technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en enthousiasmeert installatiebedrijven om hun medewerkers het gewenste kwaliteitsniveau te laten behalen.

Ontdek alle technische warmtepompcursussen

De warmtepompcursussen op Pump Up The Heat worden gegeven op meerdere locaties in Nederland en zijn stuk voor stuk praktijkgericht:

  • Toepassing en werking: een basistraining over de werking en toepassing van warmtepompinstallaties, de componenten en de veiligheidseisen.
  • Het juiste advies: een training van een dag om een adviserende rol te kunnen aannemen en klanten te kunnen adviseren over warmtepompen.
  • Installeren: een training van twee dagen om warmtepompen en hybride installaties correct en veilig te installeren.
  • Waterzijdig inregelen van cv-installaties / warmtepompen: een training waarin technici leren om de ontwerpvolumestromen van cv-installaties en warmtepompen goed in te stellen.
  • Onderhoud en storingen oplossen: een training om storingen te zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud te plegen en inspecties uit te voeren.
  • F-gassen categorie I & II: trainingen voor monteurs om het diploma F-gassen I of F-gassen II te behalen.
  • VCA & VCA VOL: opleidingen voor technici om te leren veilig en milieuvriendelijk te werken.

Meer weten? Ga direct naar PumpUpTheHeat.nl en leer alles over warmtepompen!

Dit artikel is gesponsord door Pump Up The Heat.

De wko-installatie zorgt voor bijna 1.500 kW aan warmte en 750 kW aan koude. Lucht/waterkoelmachine voor buitenopstelling (Foto: Sparta Rotterdam)

Sparta verduurzaamt met zelflerend energiemanagementsysteem

Toen Essent ontdekte dat betaald-voetbalorganisatie Sparta naast een overstap naar een warmte-koudeopslag (wko)-systeem voor het eigen stadion 'Het...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...

Suboptimale condities

Verbeterpunten voor warmtepompfabrikanten

Standaardisatie kan op meerdere vlakken het installatieproces van warmtepompen versnellen. Dat blijkt uit gesprekken tussen installatiebedrijven en...

Ventilatielucht-water warmtepomp Nibe S730 - foto: Eneco

Van het gas af met ventilatielucht

Hij was ervan overtuigd dat het kon en dus installeerde Gijs Diependaal een ventilatielucht-water warmtepomp in zijn niet optimaal geïsoleerde woning...

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat...

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen kunnen worden verbonden met andere systemen en/of via het internet. Waar moet je op letten dat die verbinding ook cybersecure is?

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Eind 2023 inventariseerde TDI een webinar over welke verbeterpunten de installatie van warmtepompen zouden kunnen versnellen. Bij dat webinar waren...