Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Warmtepompen hebben de toekomst. Technici krijgen steeds vaker te maken met warmtepompsystemen. Maar als zij zich hierin willen bekwamen, komen ze voor een keuze te staan.

Pump Up The Heat is een gezamenlijk initiatief van opleidingsinstituten ROVC, IW Nederland en branchevereniging Techniek Nederland ter promotie van warmtepompcursussen. Op de website PumpUpTheHeat.nl staan alle warmtepompcursussen die samen de Leerlijn Warmtepompen vormen en technici onderdompelen in de wereld van de warmtepompen. Van basistrainingen tot cursussen over de milieu- en veiligheidsaspecten. Met dit modulaire aanbod kunnen installatiebedrijven zich zo optimaal mogelijk voorbereiden op de toekomst.

Keuzehulp voor technici

Een fijn onderdeel van Pump Up The Heat is de speciale keuzehulp. Deze keuzehulp helpt technici om de juiste training te kiezen, op basis van de werkzaamheden die ze willen uitvoeren, en hun voorkennis. Zo leren ze alleen dát wat ze nodig hebben in hun werk, en kunnen ze zich focussen op de belangrijkste aspecten. De keuzehulp bestaat uit een handige tabel waarmee technici hun leerroute kunnen bepalen. Er wordt een aantal vragen doorlopen - onder andere over de gewenste onderdelen en voorkennis - waaruit geschikte trainingen en cursussen volgen. Dit initiatief stuurt technici bij het maken van de juiste keuze.

Pump-up-the-Heat-2Voorlopers binnen de techniek

Alle trainingen en cursussen die uit de keuzehulp volgen, worden gegeven door ROVC en IW Nederland. ROVC zet al vijftig jaar de toon als het gaat om praktijkgerichte opleidingen binnen de techniek. Ook IW Nederland biedt opleidingen voor personeel van installatiebedrijven en jonge vakmensen. Techniek Nederland daarentegen is een ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Deze organisatie maakt technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en enthousiasmeert installatiebedrijven om hun medewerkers het gewenste kwaliteitsniveau te laten behalen.

Ontdek alle technische warmtepompcursussen

De warmtepompcursussen op Pump Up The Heat worden gegeven op meerdere locaties in Nederland en zijn stuk voor stuk praktijkgericht:

  • Toepassing en werking: een basistraining over de werking en toepassing van warmtepompinstallaties, de componenten en de veiligheidseisen.
  • Het juiste advies: een training van een dag om een adviserende rol te kunnen aannemen en klanten te kunnen adviseren over warmtepompen.
  • Installeren: een training van twee dagen om warmtepompen en hybride installaties correct en veilig te installeren.
  • Waterzijdig inregelen van cv-installaties / warmtepompen: een training waarin technici leren om de ontwerpvolumestromen van cv-installaties en warmtepompen goed in te stellen.
  • Onderhoud en storingen oplossen: een training om storingen te zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud te plegen en inspecties uit te voeren.
  • F-gassen categorie I & II: trainingen voor monteurs om het diploma F-gassen I of F-gassen II te behalen.
  • VCA & VCA VOL: opleidingen voor technici om te leren veilig en milieuvriendelijk te werken.

Meer weten? Ga direct naar PumpUpTheHeat.nl en leer alles over warmtepompen!

Dit artikel is gesponsord door Pump Up The Heat

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Vakmensen verdienen meer aanzien

Technische beroepen moeten aantrekkelijker worden voor zowel jongeren als zij-instromers. Vakmensen in onder andere de installatietechniek zijn namelijk van levensbelang om de energietransitie mogelijk te maken.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.

WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.

Installatie XL 2024

Installatie XL 2024

Installatie XL 2024: Over grote en grootse projecten, waaronder: een all-electric voetbalstadion van Sparta, de eerste, circulaire houten woontoren SAWA, een metamorfose van een Haagse atoombunker, brandveiligheid in Depot Boijmans Van Beuningen, en duurzaam koelvrieshuis en nog veel meer.