Installateur integraal betrokken bij het bouwproject

Installateur integraal betrokken bij het bouwproject

Eind oktober 2019 wordt het Amsterdam City Harbour Hotel opgeleverd. Het was mede door de omvang een bijzonder project voor ontwikkelend aannemer HBB groep, installateur MUR Conditioning en leverancier Alklima /Mitsubishi Electric.

Het hotel ligt op het Cruquiuseiland. Dat was lang een gebied waar het krioelde van de bedrijvigheid en waar schepen hun exotische producten uit het verre Nederlands-Indië aan land brachten. De douane hield er toezicht op de niet-ingeklaarde goederen, die tijdelijk werden opgeslagen in een van de grote pakhuizen. Dat is verleden tijd. Het gebied wordt herontwikkeld en de douaneloods van 60 meter werd ingekort om er de bouwlocatie voor het Amsterdam City Harbour Hotel van te maken. Een deel bleef staan als verwijzing naar het verleden. De Harbour Club Amsterdam Oost is er in gevestigd, nu een befaamde uitgaansgelegenheid.

Muren verstevigen

De aanwezigheid van de club was een van de hoofdbrekens voor HBB, zegt projectleider Peter Geerlings. “De helft van de tijd waren we onder de grond aan het werk en de andere helft erboven. We zijn zo’n anderhalf jaar bezig geweest met het aanleggen van een zeven meter diepe parkeergarage. Uiteraard hadden we op deze locatie in de bouwput met instromend water te maken, maar dat hebben we vaker meegemaakt. Complexer was de aanwezigheid van de historische Harbour Club. We hebben de fundering van de buitenmuren van dat gebouw vervangen: De 8,5 meter lange palen maakten plaats voor palen van 20 meter. Zo bleef de muur staan. Een volgende uitdaging was om de conditie van het achterliggende gebouw te bewaken, want dat had de neiging te verzakken.”

Ontwikkelend aannemer

Vervolgens werd er boven de grond gebouwd. Geerlings: “Wij zijn ontwikkelend aannemer. Dat houdt in dat we dit project voor eigen risico hebben ontwikkeld. Dat is spannend, het is ons grootste project tot nu toe. Als ontwikkelend aannemer werken we in teamverband met onder andere de installateurs. We verwachten van ze dat ze meedenken over het concept. Daarom zijn ze in een vroeg stadium, eind 2016, al bij het project betrokken geraakt. MUR heeft voor ons de klimaattechniek verzorgd, vanwege onze goede ervaringen. We bouwden eerder twee hotels met ze en dat ging erg goed. We zijn in het project met veel partijen aan het werk: van installateurs tot de leggers van vloerbedekking. Om alle werkzaamheden goed te coördineren en te zorgen dat we aan de wensen van onze klant voldoen, hebben we met een 3D-BIM-model gewerkt. De installateurs tekenen en ontwerpen daarin en onze werkvoorbereider maakt er één model van. Zijn er clashes, dan proberen we die te ontvlechten, zodat alles netjes kan worden gemaakt.”

Puzzel

Ook voor MUR Conditioning was het een bijzonder project: “We hebben door het hele gebouw zo’n vijfhonderd binnenunits geplaatst en vijftig warmtepompen op het dak”, vertelt Erik Sluijs. “Het was vanwege de omvang voor ons een heel bijzonder project. We doen vaker hotels, maar meestal met zo’n 100 tot 250 kamers. Hier zijn zo’n 500 ruimten. We kozen voor het City Multi VRF-systeem van Mitsubishi Electric, omdat we vertrouwen hebben in het project en leverancier Alklima goed kennen.” De binnenunits zijn mooi weggewerkt onder roosters in de hotelkamers. De stroomtoevoer is gekoppeld aan een kaartlezer en er is in elke kamer een gebruiksvriendelijke bediening. Ook andere ruimten, zoals de receptie en het restaurant zijn van koude/warmtesysteem voorzien. “Voor ons was de schaal van het project en de lange doorlooptijd bijzonder. De beschikbare inbouwruimte was beperkt dus het was een puzzel om alles netjes kwijt te kunnen.”

Afspraken nakomen

MUR vroeg Alklima om de benodigde apparatuur te leveren: “Ze zijn onze voorkeursleverancier voor klimaatsystemen. We vinden het prettig dat we altijd kunnen sparren over de ontwerpen die we maken en dat we weten wat we aan ze hebben. Beloften komen ze na. Dat is belangrijk vanwege de complexe planning van zo’n bouwproject.”

Erwin Tuijtel, Business Strategic Manager bij Alklima / Mitsubishi Electric, vindt het project een mooie illustratie dat het mogelijk is om vrijwel zonder gasgebruik een goed functionerend gebouw te ontwikkelen. Er wordt op dit moment alleen gas gebruikt voor de boilers: “Het project sluit naadloos aan bij de doelstelling van Amsterdam om in 2040 van het gas te zijn. Je ziet hier dat het kan: koeling en verwarming gebeuren ‘all electric’ met het Mitsubishi Electric City Multi VRF systeem: een warmtepomp die geschikt is voor het tegelijkertijd koelen, verwarmen en ventileren. We zijn erg trots op het resultaat van deze samenwerking.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

Kansen rioolwarmte in Nederland

Warmtenetten in Nederland bestaan al tientallen jaren. De benodigde warmte komt bijvoorbeeld van elektriciteitscentrales, die werken met een warmte/krachtkoppeling, waarbij warm water vrij kwam. Ook afvalverbrandingsinstallaties kunnen veel afvalwarmte leveren. Een tamelijk nieuwe ontwikkeling betreft de warmtenetten die draaien op de warmte uit rioolwater. Daarnaast kunnen riothermie-installaties ook direct warmte leveren aan gebouwen of bijvoorbeeld zwembaden.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI en Pixlr

Bèta-factor of β-factor uitgelegd

Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.