Bevestigings- en protectieoplossingen voor zonnepanelen: welke zijn er?

Bevestigings- en protectieoplossingen voor zonnepanelen: welke zijn er?

Om uw zonnepanelen optimaal te bevestigen en te beschermen, biedt Ubbink het programma Solar Bevestiging en Protectie. Nieuw in dit unieke programma zijn de Solar Indakmontagesysteem, de Solar Kabel- en Leidingdoorvoeren en de Solar Vogelschroot Zonnepanelen.

Het complete programma Solar Bevestiging en Protectie bevat diverse bevestigings- en protectieoplossingen die geschikt zijn voor alle verkrijgbare zonnepanelen. Omdat ieder dak verschillend is, biedt Ubbink als ervaren dakspecialist voor iedere daksituatie een oplossing om zonnepanelen degelijk te bevestigen.

“Binnen Solar Bevestiging hebben we voor hellende daken zowel een opdakmontagesysteem als een indakmontagesysteem. Daarnaast hebben we voor platte daken de kunststof FRS 60 Platdakbak waarop de zonnepanelen geplaatst kunnen worden zonder dat de dakbedekking doorbroken wordt”, zegt Pascal van Meerten, Product Manager van Ubbink.

Gemakkelijk en veilig door het dak

Om de kabels van de pv-panelen en thermische leidingen van zonnecollectoren op een lucht- en waterdichte, veilige en gemakkelijke manier door het dak te voeren, biedt Ubbink diverse solar kabel- en leidingdoorvoeren. Van Meerten: “Het assortiment is uitgebreid met oplossingen voor het platte dak en er is zelfs een universele doorvoer voor het hellende dak beschikbaar.”

De nieuwe serie Solar Vogelschroot Zonnepanelen completeert het Solar Bevestiging en Protectie programma en zorgt voor bescherming van de ruimte onder de zonnepanelen, wat van zeer groot belang is voor de werking en levensduur van de zonnepanelen.

Sterke groei

Reden voor Ubbink om het Solar Bevestiging & Protectie-programma te upgraden en verder uit te breiden is de sterke groei in de solarmarkt. Daarnaast wordt alles niet altijd veilig en optimaal lucht- en waterdicht afgewerkt, omdat er niet veel universele oplossingen beschikbaar zijn. “We hebben de Solar Vogelschroot Zonnepanelen en een drietal Solar Kabel- en Leidingdoorvoeren toegevoegd. Hiermee kan de installateur de zonnepanelen eenvoudig veilig en lucht- en waterdicht installeren en afwerken.” Alle innovaties zijn toepasbaar binnen het Ubbink indakmontagesysteem en alle in de markt verkrijgbare opdaksystemen.

Vogels nemen takjes en andere materialen mee om nestjes te bouwen. Daardoor ontstaat al snel het risico van brandgevaar”

Brandgevaar

Goede ventilatie is van groot belang voor een goede werking en lange levensduur van solarsystemen. Volgens Van Meerten vormen vogels in veel gevallen een probleem doordat ze onder de zonnepanelen gaan zitten. “Ze nemen takjes en andere materialen mee om nestjes te bouwen. Daardoor ontstaat al snel het risico van brandgevaar. De temperaturen onder zonnepanelen kunnen enorm oplopen, zeker als ook een goede ventilatie door die nestjes wordt belemmerd.”

Het aantal branden onder zonnepanelen is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. “Dat toont het belang van een goede afscherming van de ruimte onder die panelen. Want naast de ontbranding van nestmateriaal en blaadjes beschadigen de vogels vaak ook de bedrading, waardoor kortsluiting kan ontstaan.”

Specifieke kenmerken

De nieuwe Solar Vogelschroot Zonnepanelen voorkomen dat vogels onder de zonnepanelen gaan zitten. ”De schroot is 12 centimeter hoog en is van hoogwaardig stevig kunststof. Dat zorgt voor een optimale afsluiting van de ruimte onder zonnepanelen. Met slechts een paar kleine metalen klemmen kan de installateur de schroten bovendien eenvoudig bevestigen.”

De stroken kunnen eenvoudig op maat geknipt worden en zo zorgen voor een naadloze aansluiting. Voor de hoeken heeft Ubbink zelfs een nieuwe hoekverbinding ontwikkeld. “Dit scheelt de installateur veel handelingen en tijd op het dak omdat hij niet zelf een hoek hoeft te maken uit een rechte strip. Dit draagt bij aan de veiligheid van die installateur.”

Lucht- en waterdicht

Dankzij onze nieuwe Solar Kabel- en Leidingdoorvoer universeel 15°-55° heeft de installateur een kant-en-klare oplossing in handen”
Naast verantwoorde bescherming van de ruimte onder de zonnepanelen heeft Ubbink ook innovaties op het vlak van de water- en luchtdichte doorvoer van kabels en leidingen. “Vaak worden snelle oplossingen toegepast zoals een buisje afgewerkt met kit, waardoor de kabels en leidingen worden geleid. En komen er vochtplekken voor rondom de doorvoer aan de binnenzijde van het dak. Maar ook die doorvoer moet veilig, water- en luchtdicht zijn. Dankzij onze nieuwe Solar Kabel- en Leidingdoorvoer universeel 15°-55° heeft de installateur een kant-en-klare oplossing om zowel de buiten- als de binnenkant eenvoudig af te sluiten en te zorgen voor een optimale doorvoer”, aldus Van Meerten.

De doorvoer bestaat uit een buitenmanchet met een laag EPDM, een buis en een binnenmanchet die eveneens is voorzien van een laag EPDM. “Daarmee wordt de doorvoer lucht- en waterdicht afgesloten en kan de installateur snel en eenvoudig een hoogwaardige doorvoer maken waarop hij en zijn klant kunnen vertrouwen.”

Meer innovaties

Naast deze innovaties zijn er meer vernieuwingen doorgevoerd in het indakmontagesysteem. En volgens Van Meerten blijft Ubbink werken om het Solar Bevestiging & Protectie-programma verder te optimaliseren en vernieuwen.

Productadvies op maat

Heeft u vragen? De specialisten van Ubbink adviseren u graag. Bel de Ubbink Productadvieslijn 0313 480 300 of stel uw vraag per mail via productadvieslijn@ubbink.nl.

Dit artikel is gesponsord door Ubbink

Groei van PV vermogen vlakt af

Groei van PV vermogen vlakt af

Het in 2023 geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen was fors in Nederland, maar minder dan in 2022. Wereldwijd was er sprake van een flinke groei.

Flamco FlexTherm Eco thermische opslag - beeld: Flamco

Zon opslaan in zoutbatterij

Zelf opgewekte zonne-energie kán natuurlijk in een accu. Maar dergelijke apparaten zijn duur, en wat doe je vervolgens met die opgeslagen...

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik - beeld: Shutterstock

Zonne-energie opslaan voor zelfverbruik

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Toch wordt het zelf gebruiken van de zelfopgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Maar hoe...

AMHC wordt groenste hockeyclub van Nederland - met hulp van Celsis

AMHC wordt groenste hockeyclub van Nederland - met hulp van Celsis

De Alkmaarse Mixed Hockey Club (AMHC) is hard op weg de meest duurzame hockeyclub van Nederland te worden. Naast bewustwording (!) onder de circa...

'Fors minder CO2 door pv-panelen'

'Fors minder CO2 door pv-panelen'

Zonne-energie speelt een belangrijke rol in de verduurzaming, volgens het 'Trendrapport over verduurzamingsoplossingen voor de gebouwde omgeving'....

(foto: Shutterstock)

Efficiëntere zonnecellen dankzij nieuwe doorbraak

Onderzoekers van het LONGi Green Energy Technology uit China hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld. Het is gemaakt van hetzelfde materiaal als...

De CST installatie in Antwerpen (foto: Azteq)

CST ook in noordelijke landen mogelijk

Tegen de verwachting in komen er ook in noordelijk gelegen landen installaties die werken met geconcentreerd zonlicht. De opvatting, dat dit soort...

Zonnewarmte onder de douche

Zonnewarmte onder de douche

Zon is gratis. Zonlicht (of daglicht) gebruiken we meer en meer voor het opwekken van energie. Maar zon geeft ook warmte. Die warmte is een groot...