Van cv-installatiebedrijf naar warmtepompinstallatiebedrijf

Wat is er nodig om van een excellente cv-monteur een excellente waterpompmonteur te maken? Volgens Willem Hooijkaas, voorzitter van het Nederlands Platform Warmtepompen en secretaris van AcademyNL, ligt dat anders. "De vraag is niet hoe een cv-monteur een warmtepompmonteur wordt, maar hoe een cv-installatiebedrijf toegroeit naar een warmtepompinstallatiebedrijf."

“De monteur die een warmtepomp opstelt, alle onderdelen aan elkaar knoopt en de regeltechnische kant doet, is meer dan bij een cv-installatie afhankelijk van hetgeen waarmee hij op pad wordt gestuurd. Een goede uitvoering begint immers bij een goed ontwerp. Daarvoor zijn goede ontwerperscursussen beschikbaar, zoals bij Warmtepomp-Academy.”

Koudetechnische handelingen

“Bovendien zullen veel minder zaken op voorhand al voor hem geregeld zijn. Tot nu toe zit een cv-probleem meestal aan de gaskant of aan de waterzijdige kant. Het vervangen van een cv-ketel is vaak niet meer dan een toestel van de muur halen en een nieuw toestel ophangen. Een warmtepompinstallatie vraagt echter veel breder kennisgebied. In plaats van die vertrouwde gasleiding is er opeens een bron uit de grond of buitenlucht die moet worden aangesloten. De bijkomende koudetechnische handelingen luisteren veel nauwer dan gasaansluitingen.”

Plaatsing warmtepomp is maatwerk

“Verder is in de particuliere koopsector vrijwel elke plaatsing maatwerk, zeker bij bestaande bouw. En de komende jaren moet ongeveer tachtig procent van de woningen ‘om’. De installateur moet bijvoorbeeld de beste locatie bepalen voor de buitenunit, zo veel mogelijk uit het zicht en uit het gehoor. Dit doe je niet door een keertje met een collega mee te lopen.”

Als mensen gemotiveerd zijn in het vak, dan zijn ze op elke leeftijd bereid om de nodige kennis op te doen.

Een leven lang leren

“Het papiertje dat je krijgt als je van school komt, betekent niet dat je moet stoppen met leren; integendeel, daarna begint het echte leren pas! De wereld verandert steeds sneller. Voorheen had je de nodige kwaliteit in huis als je regelmatig deelnam aan bijscholing. Nu moet er toch een grotere stap worden gezet, bijvoorbeeld door in te schrijven op cursussen op monteursniveau. Denk aan IW/ROVC of Opleidingscentrum GO°. Dit zijn heel praktische bijeenkomsten aan de hand van praktijkmodules. Niet alleen voor de jonge generatie monteurs, overigens. Tal van voorbeelden bewijzen dat ook de oudere monteur kan omschakelen, maar we moeten niet denken dat het vanzelf gaat. Bovendien: wat is oud in dit leven?”

Werknemers motiveren

“Het is vooral een kwestie van motivatie. Als mensen gemotiveerd zijn in het vak, en iets goeds willen opleveren, dan zijn ze op elke leeftijd bereid om de nodige kennis op te doen. Stuur ze dus niet alleen naar cursus, maar laat zien hoe belangrijk hun kennis en vakmanschap voor de toekomst van het bedrijf is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want in deze tijden is het dermate druk bij de installatiebedrijven, dat iemand een aantal dagdelen missen haast niet mogelijk is.”

Duurzame technieken

“Toch is het goed om je te realiseren dat die cv-monteur die dan nu niet naar cursus gaat, vragen gaat krijgen de volgende keer dat hij bij een klant binnenstapt.  Dan wil je niet dat hij met een mond vol tanden staat, want in de duurzame technieken is de komende jaren een goede boterham te verdienen. De vraag is dus niet hoe een cv-monteur een warmtepompmonteur wordt, maar hoe een cv-installatiebedrijf toegroeit naar een warmtepompinstallatiebedrijf.”

Dit vind je misschien ook interessant