Het gewenste comfort bepaalt de juiste warmtepomp

Het gewenste comfort bepaalt de juiste warmtepomp

Installateur Bert van Dam, projectleider bij Hakkesteegt Installatietechniek, werkt veel samen met onder andere Buitenhuis Villabouw. Uiteraard doet hij dan zijn best om aan de vaak zeer specifieke wensen van klanten te voldoen. Tegenwoordig is het gasloos verwarmen en het koelen van een woning het startpunt, een lucht-waterwarmtepomp is hiervoor een prima oplossing. Hierbij kiest Hakkesteegt in het algemeen voor de systemen van Mitsubishi Electric. Mede vanwege de soepele samenwerking met distributeur Alklima.

De bouw van een villa begint altijd met een gesprek met de toekomstige bewoners, zegt Van Dam: "Buitenhuis Villabouw ontwikkelt de woningen zelf. Wij zijn dan al bij de beginfase bij het project betrokken. Dat werkt goed, want op deze manier kunnen we inspelen op de wensen van de bewoner en tegelijkertijd rekening houden met de impact van de installatie op de woning. Denk hierbij aan de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de installaties."

Opstelplaats buitendeel

"Bij het plaatsen van een warmtepomp wordt ook gekeken naar de ideale opstelplaats van het buitendeel", legt Van Dam uit. "Hierbij wordt rekening gehouden met het esthetische aspect maar ook met het aspect geluid. Door hier vooraf over na te denken, zijn veel klachten achteraf te voorkomen. Persoonlijk ben ik van mening dat installatietechniek mag worden gezien, zoals in landen als Oostenrijk en Duitsland. Terecht, vind ik. We plaatsen in de villabouw al lange tijd warmtepompen. Bewoners kozen daar in het verleden voor vanwege het comfort, de nieuwe techniek of omdat ze dat vanwege het milieu belangrijk vonden. Tegenwoordig is het vaak verplicht: de bouwvergunning verlangt veelal een gasloze woning."

Steeds bijblijven en vooruit lopen

Villa's zijn een apart type woningen, maar Van Dam voelt zich geen bijzondere installateur: "Je moet wel van alle markten thuis zijn. De ene keer wil iemand een stofzuigerinstallatie en de andere keer een zeer luxe badkamer. Vaker nog twee badkamers, of zelfs vier of vijf. Ook de mogelijkheid om de installatie via domotica aan te sturen met de nieuwste gadgets wordt veel gevraagd. Wij kunnen hierop inspelen en klanten optimaal adviseren."

Hakkesteegt Installatietechniek is zeer actief met warmtepompen in villabouw ”
Het installeren van warmtepompen wordt steeds gebruikelijker, vindt Van Dam: "We waren niet de eerste die warmtepompen toepasten, maar we waren wel al snel geïnteresseerd in deze oplossing. Kwaliteit staat binnen Hakkesteegt op nummer 1 en daarom willen wij er eerst van overtuigd zijn dat alle kinderziektes uit nieuwe technieken zijn verdwenen. Hierdoor kunnen wij een hoog kwaliteitsniveau naar onze klanten waarborgen. Inmiddels hebben we al veel warmtepompen geïnstalleerd en dat doen we kennelijk goed, want klachten hebben we nog niet gehad."

Duurzame relaties

Hakkesteegt gaat bij voorkeur duurzame relaties met leveranciers aan: "We wisselen niet snel. We weten wat we aan elkaar hebben en de monteurs zijn goed bekend met het product. Daardoor ben je samen verantwoordelijk voor projecten en leer je van elkaar. In projecten maken wij altijd de berekeningen van de warmtevraag en het warmteverlies. Die geven we door aan Alklima, samen met een aantal kerngegeven over de woning, zoals het type verwarming en de manier van ventileren. Alklima geeft dan een installatieadvies. Bij de villa's is de beschikbaarheid van voldoende warm water erg belangrijk. Zeker als de bewoners meerdere badkamers inrichten. We krijgen de installatie vervolgens compleet met installatietekeningen geleverd. Verder wijst het zich vanzelf. Alklima is altijd bij het inbedrijfstellen en inregelen aanwezig. Hierdoor waarborgen we gezamenlijk de kwaliteit van de totaalinstallatie.

Verbreed aanbod

Erwin Tuijtel van Alklima is ervan overtuigd dat warmtepompen een belangrijke plaats gaan innemen in de energietransitie van Nederland: "Het is een oplossing waarmee je met een zeer hoog rendement een ideaal binnenklimaat kan realiseren in zowel de woning- als utiliteitsbouw." Als importeur is hij uiteraard enthousiast over de technologie van Mitsubishi Electric: "Het zijn degelijke producten: ze leveren een hoog comfort met een goed rendement bij zowel hoge als lage buitentemperaturen."

Hoogtemperatuurwarmtepomp

Ook de hoge kwaliteit van het product is belangrijk: als iets defect is, wil de fabriek altijd het onderdeel terug hebben om te analyseren wat er aan de hand is. Mitsubishi Electric werkt continue door aan het verbeteren van de kwaliteit en aan nieuwe innovaties. Een van de innovaties die medio 2020 wordt geïntroduceerd, is de hoogtemperatuurwarmtepomp. Deze maakt het mogelijk om ook een deel van de bestaande bouw door middel van warmtepomptechniek van het gas af te halen. Ook gaat Mitsubishi Electric met een water-waterwarmtepomp komen. Deze warmtepomp maakt het mogelijk om warmte uit een grond bron te gebruiken. Een mooie aanvulling in het warmtepompprogramma van Alklima.

Hoog comfort bij lage buitentemperaturen

In de villabouw worden in het algemeen Ecodan warmtepompen van Mitsubishi Electric geplaatst, die zijn voorzien van Zubadan technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om ook bij lage buitentemperaturen een optimaal comfort te creëren zowel voor verwarming als voor tapwater. Door het toepassen van deze technologie levert deze warmtepomp dezelfde capaciteit bij lage buitentemperaturen als bij hoge temperaturen.

Het succes van de warmtepomp staat of valt met een goed gebruik ervan. Daarom heeft Alklima een bewonershandleiding ontwikkeld met veel, duidelijk gepresenteerde informatie. Er wordt bijvoorbeeld afgerekend met vooroordelen zoals het maar kort kunnen douchen. En vooral belangrijk: er wordt uitgelegd dat je met een warmtepomp klaar bent voor de toekomst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...

Warmteverliesberekening - beeld: Shutterstock

Warmteverliesberekening uitgelegd

Een verwarmingsinstallatie moet kunnen voorzien in de warmtebehoefte van een woning of gebouw. Om te bepalen welke capaciteit de installatie moet...

Suboptimale condities

Verbeterpunten voor warmtepompfabrikanten

Standaardisatie kan op meerdere vlakken het installatieproces van warmtepompen versnellen. Dat blijkt uit gesprekken tussen installatiebedrijven en...

Ventilatielucht-water warmtepomp Nibe S730 - foto: Eneco

Van het gas af met ventilatielucht

Hij was ervan overtuigd dat het kon en dus installeerde Gijs Diependaal een ventilatielucht-water warmtepomp in zijn niet optimaal geïsoleerde woning...

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat...

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen kunnen worden verbonden met andere systemen en/of via het internet. Waar moet je op letten dat die verbinding ook cybersecure is?

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Eind 2023 inventariseerde TDI een webinar over welke verbeterpunten de installatie van warmtepompen zouden kunnen versnellen. Bij dat webinar waren...