Het gewenste comfort bepaalt de juiste warmtepomp

Het gewenste comfort bepaalt de juiste warmtepomp

Tegenwoordig is het gasloos verwarmen en het koelen van een woning het startpunt, een lucht/water warmtepomp is hiervoor een prima oplossing. Hierbij kiest Hakkesteegt in het algemeen voor de systemen van Mitsubishi Electric. Mede vanwege de soepele samenwerking met distributeur Alklima.

De bouw van een villa begint altijd met een gesprek met de toekomstige bewoners, zegt Van Dam: “Buitenhuis Villabouw ontwikkelt de woningen zelf. Wij zijn dan al bij de beginfase bij het project betrokken. Dat werkt goed, want op deze manier kunnen we inspelen op de wensen van de bewoner en tegelijkertijd rekening houden met de impact van de installatie op de woning. Denk hierbij aan de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de installaties.”

Opstelplaats buitendeel

“Bij het plaatsen van een warmtepomp wordt ook gekeken naar de ideale opstelplaats van het buitendeel”, legt Van Dam uit. “Hierbij wordt rekening gehouden met het esthetische aspect maar ook met het aspect geluid. Door hier vooraf over na te denken, zijn veel klachten achteraf te voorkomen. Persoonlijk ben ik van mening dat installatietechniek mag worden gezien, zoals in landen als Oostenrijk en Duitsland. Terecht, vind ik. We plaatsen in de villabouw al lange tijd warmtepompen. Bewoners kozen daar in het verleden voor vanwege het comfort, de nieuwe techniek of omdat ze dat vanwege het milieu belangrijk vonden. Tegenwoordig is het vaak verplicht: de bouwvergunning verlangt veelal een gasloze woning.”

Steeds bijblijven en vooruit lopen

Villa’s zijn een apart type woningen, maar Van Dam voelt zich geen bijzondere installateur: “Je moet wel van alle markten thuis zijn. De ene keer wil iemand een stofzuigerinstallatie en de andere keer een zeer luxe badkamer. Vaker nog twee badkamers, of zelfs vier of vijf. Ook de mogelijkheid om de installatie via domotica aan te sturen met de nieuwste gadgets wordt veel gevraagd. Wij kunnen hierop inspelen en klanten optimaal adviseren.”

Hakkesteegt Installatietechniek is zeer actief met warmtepompen in villabouw ”
Het installeren van warmtepompen wordt steeds gebruikelijker, vindt Van Dam: “We waren niet de eerste die warmtepompen toepasten, maar we waren wel al snel geïnteresseerd in deze oplossing. Kwaliteit staat binnen Hakkesteegt op nummer 1 en daarom willen wij er eerst van overtuigd zijn dat alle kinderziektes uit nieuwe technieken zijn verdwenen. Hierdoor kunnen wij een hoog kwaliteitsniveau naar onze klanten waarborgen. Inmiddels hebben we al veel warmtepompen geïnstalleerd en dat doen we kennelijk goed, want klachten hebben we nog niet gehad.”

Duurzame relaties

Hakkesteegt gaat bij voorkeur duurzame relaties met leveranciers aan: “We wisselen niet snel. We weten wat we aan elkaar hebben en de monteurs zijn goed bekend met het product. Daardoor ben je samen verantwoordelijk voor projecten en leer je van elkaar. In projecten maken wij altijd de berekeningen van de warmtevraag en het warmteverlies. Die geven we door aan Alklima, samen met een aantal kerngegeven over de woning, zoals het type verwarming en de manier van ventileren. Alklima geeft dan een installatieadvies. Bij de villa’s is de beschikbaarheid van voldoende warm water erg belangrijk. Zeker als de bewoners meerdere badkamers inrichten. We krijgen de installatie vervolgens compleet met installatietekeningen geleverd. Verder wijst het zich vanzelf. Alklima is altijd bij het inbedrijfstellen en inregelen aanwezig. Hierdoor waarborgen we gezamenlijk de kwaliteit van de totaalinstallatie.

Verbreed aanbod

Erwin Tuijtel van Alklima is ervan overtuigd dat warmtepompen een belangrijke plaats gaan innemen in de energietransitie van Nederland: “Het is een oplossing waarmee je met een zeer hoog rendement een ideaal binnenklimaat kan realiseren in zowel de woning- als utiliteitsbouw.” Als importeur is hij uiteraard enthousiast over de technologie van Mitsubishi Electric: “Het zijn degelijke producten:  ze leveren een hoog comfort met een goed rendement bij zowel hoge als lage buitentemperaturen."

Hoogtemperatuurwarmtepomp

Ook de hoge kwaliteit van het product is belangrijk: als iets defect is, wil de fabriek altijd het onderdeel terug hebben om te analyseren wat er aan de hand is. Mitsubishi Electric werkt continue door aan het verbeteren van de kwaliteit en aan nieuwe innovaties. Een van de innovaties die medio 2020 wordt geïntroduceerd, is de hoogtemperatuurwarmtepomp. Deze maakt het mogelijk om ook een deel van de bestaande bouw door middel van warmtepomptechniek van het gas af te halen. Ook gaat Mitsubishi Electric met een water-waterwarmtepomp komen. Deze warmtepomp maakt het mogelijk om warmte uit een grond bron te gebruiken. Een mooie aanvulling in het warmtepompprogramma van Alklima.

Hoog comfort bij lage buitentemperaturen

In de villabouw worden in het algemeen Ecodan warmtepompen van Mitsubishi Electric geplaatst, die zijn voorzien van Zubadan technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om ook bij lage buitentemperaturen een optimaal comfort te creëren zowel voor verwarming als voor tapwater. Door het toepassen van deze technologie levert deze warmtepomp dezelfde capaciteit bij lage buitentemperaturen als bij hoge temperaturen.

Het succes van de warmtepomp staat of valt met een goed gebruik ervan. Daarom heeft Alklima een bewonershandleiding ontwikkeld met veel, duidelijk gepresenteerde informatie. Er wordt bijvoorbeeld afgerekend met vooroordelen zoals het maar kort kunnen douchen. En vooral belangrijk: er wordt uitgelegd dat je met een warmtepomp klaar bent voor de toekomst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: ter beschikking gesteld door Inexeon

Revisiespecialist over refurbishen

Het thema duurzaamheid is overal. In de kantine maar ook op verjaardagsfeestjes gaat het tegenwoordig over elektrische auto's, CO₂-uitstoot, zonnepanelen en warmtepompen. In de installatietechniek is refurbishen een van de groene trends van dit moment. Maar hoe gaat refurbishen eigenlijk? We vroegen het aan revisiespecialist Inexeon.

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Warmteopslag: overzichtsartikel

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan. Je kunt het opslaan in water, in recyclebare materialen, in warmtebatterijen, in gesteente, in ijs, opslagvaten enzovoort. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op ene rij.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.