De warmtepomp kan het dak op!

De warmtepomp kan het dak op!

Als een schoorsteen staat de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing op het dak. Deze productinnovatie van Ubbink combineert een fraai design met veel verwerkersgemak. Door zijn slimme positionering draagt hij bovendien bij aan geluidsvermindering van de warmtepomp.

De warmtepomp is een populaire keuze in het streven om het fossiele energieverbruik te verminderen. Eind 2018 telde Nederland bijna een half miljoen warmtepompen. Afgelopen jaar zijn er volgens het CBS ruim honderdduizend geplaatst: een groei van 27 procent ten opzichte van 2017, die vooral werd veroorzaakt door huishoudens die warmtepompen met een buitendeel aanschaffen.

Sterk op het dak

Voor veel huiseigenaren vormen het uiterlijk en de omvang van het buitendeel een struikelblok. “Het is nu eenmaal geen sieraad om in je tuin te hebben”, beaamt Bert Kroeze, productmanager Installatie. “Binnen Ubbink ontstond daarom het idee om hem op het dak te zetten. Uit het zicht en een voor de hand liggende plek omdat men gewend is aan de ketel op zolder en het bijbehorende leidingwerk zich daar bevindt. Voor ons als bedrijf logisch omdat we een sterke positie hebben op het dak. Met producten als dakdoorvoeren, dakramen en schoorstenen hebben we de benodigde expertise al in huis.”

Universeel instelbaar

Een oplossing zoals Ubbink die voor ogen had was er nog niet. Kroeze: “Er zijn wel metalen uitvoeringen op de markt, het inmeten daarvan luistert echter heel nauwkeurig. Een kleine afwijking zorgt er al voor dat de warmtepomp niet meer waterpas staat.”

Dat probleem is er niet met de Decorio. Deze is door een montagesteun in het indekdeel eenvoudig instelbaar voor dakhellingen van 30 tot 55 graden. Hij is geschikt voor de meest gangbare typen luchtwarmtepompen (splitunits) tot 7,5 kW en 80 kg en kan worden toegepast in zowel renovatie als nieuwbouw. Bovendien is hij aantrekkelijk geprijsd.

Lichtgewicht

De behuizing is gemaakt van hoogwaardige, uv-bestendige kunststof en uitgevoerd met Ubiflex Extreme loodvervanger. Hierdoor is hij bestand tegen alle weersinvloeden.

Voordeel voor de installateur is dat het licht en dus gemakkelijk te verwerken materiaal is. “Je kunt de behuizing in je eentje met een band omhoog trekken”, aldus de productmanager.

Ubbink levert de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o als een compleet pakket inclusief montagemateriaal. De stapsgewijze montage maakt de bevestiging gemakkelijk.

Slim gepositioneerd

Door de slimme positionering zorgt hij bovendien voor geluidsvermindering. De warmtepomp is als het ware omgedraaid, waardoor het geluid richting de nok wordt geblazen. Hierdoor zwakt het geluid dat beneden wordt ervaren af.

Overigens houdt de mantel zelf geen geluid tegen, zo merkt de productmanager op. “De geluidsvermindering komt echt puur door de positionering. Voor het beste resultaat combineer je de Decorio met een zo stil mogelijke warmtepomp.”

Vrije uitblaas

De behuizing heeft geen gevolgen voor de prestaties van de warmtepomp, zo verzekert hij. “Doordat de uitblaas aan de achterzijde vrij blijft, kan hij optimaal blijven presteren. Ook hebben we een geïntegreerde voorziening voor het afvoeren van smeltwater gemaakt. Doe je dat niet dan ontstaat er ijsvorming op het dak met alle problemen van dien.”

Ook aan onderhoudsvriendelijkheid is gedacht. Klein onderhoud is makkelijk te verrichten door een serviceluik aan de zijkant. Voor groot onderhoud is de behuizing eenvoudig te demonteren.

Eén uitvoering

Voorlopig is de Decorio verkrijgbaar in één uitvoering in de kleur donkergrijs. Gezien de positieve reacties vanuit de installatiehoek volgen er in de toekomst wellicht ook andere varianten, verwacht Kroeze. “We hebben een pilotproject gedaan in Stavoren. Zowel de aannemer als de installateurs waren enthousiast over het montagegemak en het design van de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o. Ze wilden het liefst meteen voor alle situaties een oplossing. Met deze uitvoering hebben we nu de eerste stap gezet.”

Productadvies op maat

Heeft u vragen? De specialisten van Ubbink adviseren u graag. Bel de Ubbink Productadvieslijn 0313 480 300 of stel uw vraag per mail via productadvieslijn@ubbink.nl.

Ubbink, dat werkt wel zo makkelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ubbink.

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.

WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.

Een energieslurpende warmtepomp jaagt de elektriciteitsmeter op hol - Beeld: Vchal/Shutterstock.com

Schadevergoeding na ellende met onaf huis en energieslurpende...

Een energieslurpende warmtepomp die niet kan koelen, dat was een van de twistpunten tussen huiseigenaren en hun aannemer. De werkzaamheden zijn nooit opgeleverd en de eigenaren klagen al zeven jaar over de staat waarin het werk is achtergelaten. Herstellen hoeft voor de eigenaren niet meer, zij stappen naar de rechter voor een schadevergoeding.

Grafiek: Niels van der Horst

Bewegingen in de warmtepompmarkt

Trendrapport warmtepompen 2024-2025 geeft ondanks de frisgroene cover vooral rode cijfers. De hooggespannen verwachtingen rondom warmtepompverkopen zijn in 2024 niet waargemaakt. Wordt ook 2025 een zwaar jaar?