Modulaire meetapparatuur: één apparaat, eindeloze functies

Modulaire meetapparatuur: één apparaat, eindeloze functies

Er wordt steeds vaker modulair gebouwd. Met prefab modules worden gebouwen blok voor blok in elkaar gezet. Modulaire meetinstrumenten werken op dezelfde manier. Zo bouw je één instrument met verwisselbare (meet)modules, en veel verschillende functies.

De voeding en vaak ook uitlezing en bediening vormen samen de basis van een modulair meetinstrument. Een voorbeeld van zo’n meetoplossing is CAPBs, van het merk BLAUWE LIJN. De kleine, lichtgewicht meetmodule kan op twee soorten handgrepen gemonteerd worden. De meetmodule en handgreep vormen zo samen het meetinstrument. Alle onderdelen passen in één draagkoffer, waardoor het instrument gemakkelijker te vervoeren is dan het equivalent in losse meetinstrumenten.

Sens meetmodules

Doordat de meetmodule één of meer sensoren bevat, bepaalt deze de functie van het instrument. Er worden voortdurend nieuwe modules ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen.

Er is bijvoorbeeld een serie drukmeetmodules beschikbaar met diverse meetbereiken en nauwkeurigheden, evenals een serie temperatuurmeetmodules voor allerlei verschillende toepassingen. Sommige meetmodules zijn ontwikkeld voor een specifiek doel, zoals binnenklimaatmetingen of meting van waterkwaliteit.

Twee soorten handgrepen

Er zijn twee geschikte handgrepen waar CAPBs mee werkt. De eerste is de module handgreep. Deze heeft één knop en een status LED. Het is niet mogelijk om hierop de meetwaarden direct af te lezen. De handgreep communiceert door middel van Bluetooth Low Energy (BLE) met de EuroSoft live app. Zo kan je het instrument met een tablet of smartphone bedienen, de meetwaarden aflezen en/of loggen en een digitaal meetrapport genereren. Dit rapport kun je vervolgens delen via mail of social media met je collega’s of opdrachtgever.

De BLE-connectie kan ook worden gebruikt om de handgreep te verbinden met bijvoorbeeld een drukmeter of een rookgasanalyser. Zo kan je dit instrument voorzien van een aanvullende meetfunctie en de meetwaardes hiervan samen weergeven in één meetrapport.

Device handgreep

De device handgreep is wel voorzien van een display en een drietal knoppen waarmee de meetwaarden direct kunnen worden uitgelezen. Zo wordt het instrument tevens bediend. De handgreep heeft zowel aan de boven- als onderzijde een aansluiting voor een meetmodule.

Zo kan je, afhankelijk van het soort meting, zelf kiezen waar de meetmodule wordt gemonteerd en is het display altijd goed af te lezen. Aan de andere kant van de handgreep monteer je de interfacemodule.

Interfacemodules

De interfacemodule is voorzien van een USB-C aansluiting voor het laden van de accu van het toestel. Er is echter ook een interfacemodule beschikbaar met een aanvullende logfunctie, waarmee het instrument verandert in een modulaire datalogger. Zo kan je bijvoorbeeld een meetmodule toepassen voor het meten van CO2, de temperatuur en de luchtvochtigheid in een ruimte. Dit is momenteel zeer actueel i.v.m. het voorkomen van coronabesmettingen.

Door het instrument te voorzien van een interfacemodule met logfunctie kun je gedurende uren of dagen de meetwaarden automatisch opslaan. Deze data is later terug te zien.

Kalibratie en certificering

Net als bij reguliere meetinstrumenten kunnen CAPBs meetmodules periodiek worden gekalibreerd. Daarnaast zijn diverse modellen druk- en temperatuurmodules EN50379 deel 2 gecertificeerd en daarmee zonder problemen toe te passen voor werkzaamheden volgens de Gasketelwet/CO-certificering.

Flexibel

Juist door het modulaire karakter kan met deze instrumenten gemakkelijk worden ingespeeld op behoeften die ontstaan door nieuwe of aangepaste regelgeving of nieuwe technieken. Er worden voortdurend nieuwe meetmodules ontwikkeld en de functionaliteit van de handgrepen kunnen op eenvoudige wijze worden aangepast door een update van de firmware.

Dit artikel is gesponsord door EURO-INDEX b.v.

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Zestig jaar Warmteservice

Zestig jaar Warmteservice

Specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen Warmteservice viert dit jaar haar 60-jarig bestaan....

Bryan Slief van Installatiebedrijf Slief - foto: NFP

Vierde generatie in installatiebedrijf

Bryan Slief is de vierde generatie Slief en sinds 1 januari 2023 officieel mede-eigenaar van Installatiebedrijf Slief in het Gelderse Loenen....

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen met overname van Installatietechniek Hartog

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Dit bedrijf, met een historie...

Marije Tillema, directeur NVI-GO - foto: ©NFP

'Hybride route blijft belangrijk speerpunt'

De stichting NVI-GO behartigt de belangen van bedrijven uit de verwarmingsindustrie. "We zien dat hybride warmtepompen bezig zijn aan een...

Preworxs: "Klanten leveren onderdelen bij ons aan, en wij maken daar een samengesteld product van."

Inclusie: goed voorbeeld doet goed volgen

Onderzoeken wijzen uit dat een divers personeelsbestand de bedrijfsprestaties verbetert. Een mix van mannen en vrouwen, jong en oud, mindervaliden,...

De duurzame dozen van Itho Daalderop

Duurzame dozen van Itho Daalderop

De nieuwe plasticvrije verpakkingen voor Close-in en CVE van Itho Daalderop zijn een belangrijke stap op weg naar verduurzaming.