Modulaire meetapparatuur: één apparaat, eindeloze functies

Modulaire meetapparatuur: één apparaat, eindeloze functies

Er wordt steeds vaker modulair gebouwd. Met prefab modules worden gebouwen blok voor blok in elkaar gezet. Modulaire meetinstrumenten werken op dezelfde manier. Zo bouw je één instrument met verwisselbare (meet)modules, en veel verschillende functies.

De voeding en vaak ook uitlezing en bediening vormen samen de basis van een modulair meetinstrument. Een voorbeeld van zo’n meetoplossing is CAPBs, van het merk BLAUWE LIJN. De kleine, lichtgewicht meetmodule kan op twee soorten handgrepen gemonteerd worden. De meetmodule en handgreep vormen zo samen het meetinstrument. Alle onderdelen passen in één draagkoffer, waardoor het instrument gemakkelijker te vervoeren is dan het equivalent in losse meetinstrumenten.

Sens meetmodules

Doordat de meetmodule één of meer sensoren bevat, bepaalt deze de functie van het instrument. Er worden voortdurend nieuwe modules ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen.

Er is bijvoorbeeld een serie drukmeetmodules beschikbaar met diverse meetbereiken en nauwkeurigheden, evenals een serie temperatuurmeetmodules voor allerlei verschillende toepassingen. Sommige meetmodules zijn ontwikkeld voor een specifiek doel, zoals binnenklimaatmetingen of meting van waterkwaliteit.

Twee soorten handgrepen

Er zijn twee geschikte handgrepen waar CAPBs mee werkt. De eerste is de module handgreep. Deze heeft één knop en een status LED. Het is niet mogelijk om hierop de meetwaarden direct af te lezen. De handgreep communiceert door middel van Bluetooth Low Energy (BLE) met de EuroSoft live app. Zo kan je het instrument met een tablet of smartphone bedienen, de meetwaarden aflezen en/of loggen en een digitaal meetrapport genereren. Dit rapport kun je vervolgens delen via mail of social media met je collega’s of opdrachtgever.

De BLE-connectie kan ook worden gebruikt om de handgreep te verbinden met bijvoorbeeld een drukmeter of een rookgasanalyser. Zo kan je dit instrument voorzien van een aanvullende meetfunctie en de meetwaardes hiervan samen weergeven in één meetrapport.

Device handgreep

De device handgreep is wel voorzien van een display en een drietal knoppen waarmee de meetwaarden direct kunnen worden uitgelezen. Zo wordt het instrument tevens bediend. De handgreep heeft zowel aan de boven- als onderzijde een aansluiting voor een meetmodule.

Zo kan je, afhankelijk van het soort meting, zelf kiezen waar de meetmodule wordt gemonteerd en is het display altijd goed af te lezen. Aan de andere kant van de handgreep monteer je de interfacemodule.

Interfacemodules

De interfacemodule is voorzien van een USB-C aansluiting voor het laden van de accu van het toestel. Er is echter ook een interfacemodule beschikbaar met een aanvullende logfunctie, waarmee het instrument verandert in een modulaire datalogger. Zo kan je bijvoorbeeld een meetmodule toepassen voor het meten van CO2, de temperatuur en de luchtvochtigheid in een ruimte. Dit is momenteel zeer actueel i.v.m. het voorkomen van coronabesmettingen.

Door het instrument te voorzien van een interfacemodule met logfunctie kun je gedurende uren of dagen de meetwaarden automatisch opslaan. Deze data is later terug te zien.

Kalibratie en certificering

Net als bij reguliere meetinstrumenten kunnen CAPBs meetmodules periodiek worden gekalibreerd. Daarnaast zijn diverse modellen druk- en temperatuurmodules EN50379 deel 2 gecertificeerd en daarmee zonder problemen toe te passen voor werkzaamheden volgens de Gasketelwet/CO-certificering.

Flexibel

Juist door het modulaire karakter kan met deze instrumenten gemakkelijk worden ingespeeld op behoeften die ontstaan door nieuwe of aangepaste regelgeving of nieuwe technieken. Er worden voortdurend nieuwe meetmodules ontwikkeld en de functionaliteit van de handgrepen kunnen op eenvoudige wijze worden aangepast door een update van de firmware.

Dit artikel is gesponsord door EURO-INDEX b.v.

Gawalo februari 2024

Gawalo februari 2024

In deze editie o.a. De stand van zaken romdom de Gasketelwet p. 08 Warmtepompbuitenunit in dak p. 18 Inregelen hybride warmtepomp p. 20...

WTW's nooit meer een sta in de weg? 

WTW's nooit meer een sta in de weg?

Itho Daalderop introduceert op de VSK een nieuwe range HRU's die op talloze manieren geïnstalleerd kunnen worden. Aan de wand, in een knieschot of...

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm introduceert Qwikshift Hybrid Heater

Winterwarm biedt sinds kort de Qwikshift Hybrid Heater: een hybride verwarmingsoplossing om de verwarmingsinstallatie van een bedrijfspand te...

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

Unieke stand: verduurzaming gaat verder dan producten

"Een betere leefomgeving, daar doen we het voor." Met een uniek standontwerp laat Remeha zien dat verduurzaming verder gaat dan alleen de producten.

Foto: Shutterstock

Grond met een verdacht luchtje

Bij graafwerkzaamheden kom je af en toe bijzondere dingen tegen. Soms leuke, maar af en toe ook linke. Bodemverontreiniging is in sommige gevallen...

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Ga voor het nieuwe verwarmen, verkoelen en ventileren

Nederland bevindt zich in een aantal grote transitiefases en staat voor de uitdaging om duurzamer te worden. Niet alleen vanwege de...

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Nieuwe witte kanalen: perfect voor airco's en warmtepompen

Canalit introduceert zijn nieuwe witte aircokanalen in het formaat 140x90 mm. Deze innovatie speelt in op de groeiende vraag van de warmtepompsector.

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Informatie en inspiratie in het Remeha Theater

Remeha heeft dit jaar op de stand een eigen Remeha Theater, dagelijks gevuld met inhoudelijke presentaties.