Zonnepanelen via een verwarmingsinstallateur?

Zonnepanelen via een verwarmingsinstallateur?

Pv-installaties zijn een enorme groeimarkt in Nederland. Steeds meer bedrijven bieden zonnepanelen aan, waaronder ook installateurs die zich voorheen vrijwel uitsluitend met vervanging en onderhoud van cv-installaties bezig hielden. Er is dus een nieuwe markt aan het ontstaan voor verwarmingsinstallateurs. En dat is helemaal niet zo gek, want er zijn raakvlakken genoeg.

In tegenstelling tot de meeste elektrotechnische installatiebedrijven hebben verwarmingsinstallateurs ervaring met het werken op en met een dak. Niet alleen door het aanbrengen en onderhouden van rookgasafvoeren, maar in veel gevallen ook met zonneboilers. Hierdoor is er al kennis van montage op dakconstructies, ervaring met het maken van lekdichte doorvoeren en het gebruik van valbeveiliging.

Montage van panelen

De keuze van het type en het aantal panelen hangt af van de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever. Er dient te worden berekend wat de beste plaats is voor de panelen, waarbij rekening wordt gehouden met de hellingshoek, externe schaduwen en de kompasrichting. De panelen worden vervolgens gemonteerd, waarbij de montagematerialen afhankelijk zijn van het soort dakbedekking en constructie.

Normen en regelgeving

Het doel van een PV-installatie is het genereren van elektrische energie. Dat betekent uiteraard dat het systeem moet worden aangesloten op de bestaande elektrische installatie. Om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen, dienen de geldende normen en regelgeving in acht te worden genomen.

Het is belangrijk om de juiste installatiematerialen toe te passen en een goede meting te doen.”

Denk hierbij aan de NEN1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties) en de NEN-EN-IEC 62446:2009 (eisen voor testen en inspecteren van pv-installaties). Er zijn al verzekeringsmaatschappijen die een inspectie conform SCIOS scope 12 voorschrijven. Het is daarom belangrijk om de juiste installatiematerialen toe te passen en bij het inbedrijfstellen een goede meting te doen.

Hierbij wordt niet alleen de elektrische veiligheid van de installatie beproefd, maar er wordt tevens een nulmeting gedaan. Deze nulmeting is belangrijk om direct aan te tonen dat de installatie de berekende opbrengst levert. Daarnaast dienen de meetwaarden van de nulmeting om de degradatie van de installatie bij toekomstig periodiek onderhoud te kunnen vaststellen.

Elektrotechniek

Bij het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen moeten niet alleen de juiste materialen, bedrading en connectoren worden gebruikt, maar deze moeten ook op deskundige wijze worden toegepast. Toen er enige tijd geleden meerdere keren brand was uitgebroken onder zonnepanelen bleken onjuiste connectoren te zijn gebruikt.

Het verbinden van de zonnepanelen dient zeer zorgvuldig te gebeuren, waarbij de bedrading ook op de goede manier door kabelgoten wordt geleid. Connectoren mogen niet in water blijven liggen en alles moet op de juiste manier worden gebundeld. Het systeem dient ook goed te worden geaard. De monteur moet zich goed bewust zijn van de gevaren. Een paneel in de volle zon produceert een behoorlijk vermogen, ook tijdens het aansluiten.

Meten is weten, en rapporteren

Zoals eerder al opgemerkt is meten belangrijk bij het opleveren van technische installaties. Zelfs als uitsluitend gecertificeerde installatiematerialen zijn toegepast, kunnen er kleine fouten zijn gemaakt bij de aanleg. Door de PV-installatie goed door te meten komen dit soort fouten snel aan het licht en kunnen ze direct worden verholpen.

Bij het meten zijn zaken als de aardingsweerstand, isolatieweerstand, de openklemspanning en de kortsluitstroom belangrijk. Het is tevens mogelijk om een IV check uit te voeren, waarmee bepaald kan worden of panelen (nog) voldoen aan de opgegeven specificaties. Hierbij wordt met een referentie cel onder dezelfde hoek als de panelen, de huidige stralingsintensiteit van de zon gemeten, terwijl gelijktijdig de geproduceerde elektrische energie wordt gemeten.

Dit wordt vervolgens vertaald naar STC (Standaard Test Condities), waarna de opbrengst gemakkelijk kan worden vergeleken met hetgeen er in de technische specificaties van de gebruikte panelen staat. U kunt de gemeten en berekende waarden vervolgens opslaan en een meetrapport genereren. Dit meetrapport dient als nulmeting én bewijs van een goed werkende en veilige installatie aan uw klant of opdrachtgever.

Onderhoud

Vrijwel alle technische installaties hebben periodiek onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Een PV-installatie is hierop geen uitzondering. De panelen kunnen vervuilen waardoor ze minder energie zullen opbrengen, maar er is tevens sprake van “normale” degradatie.

Door bij het periodiek onderhoud het rendement van een paneel of meerdere panelen te meten in functie van de zonnekracht op dat moment, kan de mate van degradatie worden vastgesteld. Hier is het uiteraard wel belangrijk dat een vergelijk kan worden gemaakt met het rapport dat bij oplevering was gemaakt (de nulmeting).

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen kan een mooie aanvulling zijn op de werkzaamheden van elke installateur. Ook in de jaren daarna is het een bron van inkomsten door het periodieke onderhoud. Om in te stappen in deze markt dient u echter wel te beschikken over voldoende elektrotechnische kennis. Daarnaast is een investering in één of meer meetinstrumenten een must om aan te tonen dat de installatie elektrisch veilig is en voldoet aan de regelgeving.

Dit artikel is gesponsord door Euro-Index

Tijd en geld voor de installateur

Tijd en geld voor de installateur

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha...

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de...

Foto: Shutterstock

Ruim 1 op 5 huiseigenaren wil komend jaar thuisbatterij installeren

Komend jaar wil 22% van de consumenten een warmtepomp aanschaffen terwijl 21 procent het voornemen heeft een thuisbatterij (voor zonnepanelen) te...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Zestig jaar Warmteservice

Zestig jaar Warmteservice

Specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen Warmteservice viert dit jaar haar 60-jarig bestaan....

Bryan Slief van Installatiebedrijf Slief - foto: NFP

Vierde generatie in installatiebedrijf

Bryan Slief is de vierde generatie Slief en sinds 1 januari 2023 officieel mede-eigenaar van Installatiebedrijf Slief in het Gelderse Loenen....

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen met overname van Installatietechniek Hartog

Van Dorp verstevigt positie in regio Nijmegen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Installatietechniek Hartog uit Nijmegen. Dit bedrijf, met een historie...

Alfea Extensa M monobloc: stijlvol uiterlijk, stille en veilige werking

Alfea Extensa M monobloc: stijlvol uiterlijk, stille en veilige...

Atlantic presenteert haar nieuwste lucht/water warmtepomp; de Alfea Extensa M monobloc. Deze nieuwe monobloc range staat garant voor stilte,...