Woningen in Zierikzee verduurzaamd met Ecolution Modul-AIR

Woningen in Zierikzee verduurzaamd met Ecolution Modul-AIR

In een nieuwbouwproject van woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee worden 44 woningen verduurzaamd met de Ecolution Modul-AIR hybride ventilatiewarmtepomp van Inventum gecombineerd met een cv-ketel van Remeha. De woningen verbruiken door deze installatie alleen in de winter nog slechts een beetje gas voor verwarming. Omdat de Ecolution Modul-AIR een ventilatiewarmtepomp is, is een buitenunit niet nodig. H&R Installatie plaatst de hybride ventilatiewarmtepompen en heeft goede ervaringen met het systeem.

"De installatie in dit nieuwbouwproject bestaat uit een cv-ketel van Remeha en een ventilatiewarmtepomp van Inventum. Er stond een ander merk in het bestek, maar daar wilde ik niet mee werken. Daarom hebben we in overleg met de opdrachtgever gekozen voor deze installatie." Aan het woord is Roel Hillebrand van H&R Installatie. Hij legt uit wat het belangrijkste voordeel is van het toepassen van de hybride ventilatiewarmtepomp in dit project. "Als het niet zo koud is draait de installatie alleen op de ventilatiewarmtepomp. Dat betekent eigenlijk dat in het voor- en najaar de cv-ketel niet hoeft bij te springen. Dat levert voor de bewoners een flinke besparing op in het gasverbruik."

Wijkvernieuwing

H&R Installatie plaatste de Ecolution Modul-AIR ventilatiewarmtepompen in combinatie met Remeha cv-ketels in de laatste fase van het Buzee-project in Zierikzee. Het ging hierbij om 32 stadswoningen en 12 levensloopbestendige woningen, met een slaap- en woonkamer op de begane grond. Dertien van de 44 huizen worden verkocht. Woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee is de opdrachtgever van het project in de voormalige wijk Buijse op één van de oudste plekjes van Zierikzee. Deze wijk werd ooit gebouwd voor het personeel van Zeelandia. Vanaf 2012 is gestart met een vernieuwing van de wijk.

Nooit problemen

De reden waarom in het project gekozen is voor deze Inventum ventilatiewarmtepomp, is dat H&R Installatie er al positieve ervaring mee had. "We hebben deze ventilatiewarmtepomp al eerder toegepast en hebben daar nooit problemen mee gehad. Dit product kun je in principe overal toepassen waar gebruik wordt gemaakt van mechanische ventilatie. En je moet natuurlijk de ruimte hebben om de unit te plaatsen."

Een groot voordeel is dat er geen buitenunit wordt gebruikt”

Inventum omschrijft de Ecolution Modul-AIR als compact (700 bij 500 bij 500 mm), milieuvriendelijk, energiezuinig en stil. De Ecolution Modul-AIR is een ventilatiewarmtepomp die de warme ventilatieretourlucht voor het verwarmen van de woning hergebruikt, vertelt Hillebrand. "Een groot voordeel is dat er geen buitenunit wordt gebruikt zoals bij een luchtwarmtepomp het geval is. We hebben dan ook goede ervaringen met deze ventilatiewarmtepomp en hebben nog geen klachten gehad over de installatie. Een aantal van de woningen is al opgeleverd en we zijn nu nog druk bezig met de laatste woningen." Volgens Hillebrand is het vrij makkelijk om de warmtepompen te installeren. "Het is niet zoveel anders als traditioneel installatiewerk. Je moet wel wat extra kleppen en filters plaatsen. Maar tot nu toe werkt het perfect."

Stand alone

De installatie is nu geplaatst in combinatie met een cv-ketel, maar kan in principe ook zonder gas functioneren, vertelt Hillebrand. "Deze nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, maar niet zo goed als bij nieuwe ontwerpen gangbaar is. Daarom is hier nog een cv-ketel nodig. Maar bij strengere normen zoals die vandaag de dag gangbaar zijn, kun je deze ventilatiewarmtepomp ook als stand alone installeren." Omdat er geen buitenunit is, is de ventilatiewarmtepomp bovendien makkelijk te plaatsen, legt Hillebrand uit. "Hij neemt wel wat meer ruimte in beslag dan een cv-ketel, maar dat valt nog mee in vergelijking met andere apparaten die ik gezien heb. Als je deze warmtepomp als stand alone wilt plaatsen, moet je uiteraard ook nog een boiler plaatsen voor warm tapwater. In deze woningen verwarmen we het tapwater nog met de cv-ketel."

Inventum Ecolution Modul-AIR

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Inventum Technologies.