Joop van Vlerken
Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.
Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.
"We moeten de complexiteit van de energietransitie omarmen", zegt Laetitia Ouillet. Daarvoor moet een aantal problemen worden opgelost, met name op het gebied van collectieve warmtevoorziening. In tegenstelling tot wat mensen denken zijn hierbij niet de bewoners het probleem, maar het gebrek aan duidelijke randvoorwaarden.
In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten.
De installatie van warmtepompen kan nog beter. Dat blijkt uit de enquête in het kader van de Installatiemonitor. Sommige installateurs gebruiken de standaardinstellingen van warmtepompen terwijl er meer energie te besparen is als de installatie goed wordt ingeregeld. Ook de voorlichting op het vlak van geluidsoverlast kan beter.
De energietransitie is veel genuanceerder dan veel mensen denken, vindt Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra. Vaak is bijvoorbeeld de energetisch beste oplossing niet praktisch of financieel haalbaar.
Wat gebeurt er als mechanische ventilatie in bestaande woningen niet meer goed functioneert? De regels daarover zijn boterzacht. Bij ingrijpende renovaties gelden wel ventilatienormen, maar voor kleinere verbouwingen gelden deze normen niet.
Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te houden. Hoe dat moet, weten ze in de mediterrane landen. Dat betekent dat je juist niet je ramen en deuren open gooit als het buiten heel warm is en overdag de luiken dicht houdt. Met ventilatieve koeling kun je vervolgens de koele lucht je woning binnen laten in de nacht.
Installatiebedrijven vervangen nog steeds 300.000 cv-ketels per jaar. Slechts 15% van deze ketels wordt volgens de wettelijk geldende standaarden gerecycled. Dit betekent echter niet dat de overige 85% van deze ketels gedumpt worden. Veel van de onderdelen zijn namelijk zeer waardevol en worden naar verwerkers gebracht die deze niet registreren. Omdat handhaving lastig is, blijft het grijze circuit in cv-recycling bestaan.
De overstap maken naar de installatie van warmtepompen gaat niet altijd meteen goed. Maar gelukkig is de leercurve steil. Feiken Verwarming, Energiecontrol Duurzaam Advies en Blauw Klimaat delen hun ervaringen. "Het is nogal een opgave om goed advies te geven."
Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans te geven is onder meer de installatie in de appartementen zo klein mogelijk gemaakt.
Infraroodverwarming kan in zorginstellingen zorgen voor meer comfort voor patiënten. Het is een goede manier om bepaalde plekken bij te verwarmen, zonder dat de omgevingstemperatuur omhoog hoeft. Op deze manier kan veel energie bespaard worden, zonder dat ten koste gaat van het comfort van de patiënt.