Joop van Vlerken
Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.
Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.
Elektrische verwarming als hoofdverwarming is volgens veel energiespecialisten niet te adviseren vanwege hoge verbruikskosten. Mosatherm denkt daar verandering in te kunnen brengen. Want het bedrijf beweert dat het energieverbruik van haar vloerverwarmingssysteem in de praktijk erg meevalt. Dat komt doordat er slim verwarmd wordt.
In de praktijk gaan er bij het aanleggen van vloerverwarming nog veel dingen verkeerd, ziet Paul Frijters van WTH Vloerverwarming. Hij gaf Gawalo een overzichtelijke lijst van do's en don'ts.
Vloerverwarming wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast in bestaande woningen, omdat het veel comfort biedt, ruimte bespaart en energiezuinig is. In de praktijk gaan er bij het aanleggen van vloerverwarming nog veel dingen verkeerd, ziet Paul Frijters van WTH Vloerverwarming. Dat heeft er vooral mee te maken dat er onvoldoende gekeken wordt naar het integrale ontwerp: de woning, de installatie en de verwarmingsbron.
De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.
"We moeten de complexiteit van de energietransitie omarmen", zegt Laetitia Ouillet. Daarvoor moet een aantal problemen worden opgelost, met name op het gebied van collectieve warmtevoorziening. In tegenstelling tot wat mensen denken zijn hierbij niet de bewoners het probleem, maar het gebrek aan duidelijke randvoorwaarden.
In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten.
De installatie van warmtepompen kan nog beter. Dat blijkt uit de enquête in het kader van de Installatiemonitor. Sommige installateurs gebruiken de standaardinstellingen van warmtepompen terwijl er meer energie te besparen is als de installatie goed wordt ingeregeld. Ook de voorlichting op het vlak van geluidsoverlast kan beter.
De energietransitie is veel genuanceerder dan veel mensen denken, vindt Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra. Vaak is bijvoorbeeld de energetisch beste oplossing niet praktisch of financieel haalbaar.
Wat gebeurt er als mechanische ventilatie in bestaande woningen niet meer goed functioneert? De regels daarover zijn boterzacht. Bij ingrijpende renovaties gelden wel ventilatienormen, maar voor kleinere verbouwingen gelden deze normen niet.
Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te houden. Hoe dat moet, weten ze in de mediterrane landen. Dat betekent dat je juist niet je ramen en deuren open gooit als het buiten heel warm is en overdag de luiken dicht houdt. Met ventilatieve koeling kun je vervolgens de koele lucht je woning binnen laten in de nacht.