In deze woontoren heeft elk appartement een eigen warmtepomp

In deze woontoren heeft elk appartement een eigen warmtepomp

De 39 luxe appartementen in woontoren Manhattan Urban Residences in Roermond hebben allemaal een individuele warmtepomp van Alklima/Mitsubishi Electric. Hiermee worden de appartementen zowel verwarmd als gekoeld. De bewoners zijn hierdoor baas over hun eigen installatie en kunnen zelf bepalen hoe koud of warm ze het willen hebben. Dat past goed bij de doelgroep van de woontoren.

De 15 verdiepingen hoge woontoren Manhattan Urban Residences in het Roermondse herontwikkelingsgebied Jazz City is in 2020 opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door Kernarchitecten en herbergt 39 luxe appartementen aan de Maashaven. De hoogte vormde voor de leverancier van de warmtepompen, Alklima, een mooie uitdaging, vertelt Theo Verharen van die firma.

"Omdat het gebouw vijftien verdiepingen hoog is en de koelleidingen van de warmtepompen maximaal 75 meter lang mogen zijn, konden we niet alle buitenunits op het dak plaatsen en hebben we een aantal van deze units in de parkeergarage geplaatst."

Wereldwijde ervaring

De buitenunits voor de onderste acht verdiepingen zijn dus in de ondergrondse parkeergarage geplaatst. Verharen: "Maar dat kan natuurlijk niet zomaar, het zijn niet voor niets buitenunits. Een vereiste is dus dat de parkeergarage zwaar geventileerd wordt met 36.000 m3 luchtverplaatsing per uur. Dat is echt nodig, anders gaan de warmtepompen recirculeren met eigen lucht en wordt het in de parkeergarage al snel onder nul."

Voor Alklima was deze oplossing niet nieuw, vertelt Verharen. "Hoogbouw kent voor ons geen geheimen en we hebben eerder ervaring opgedaan met deze oplossing. Dat is ook het voordeel van ons wereldwijde netwerk. Als we bij een project voor een uitdaging komen te staan, informeren we bij het hoofdkantoor of dit elders al eens is voorgekomen en hoe we het kunnen oplossen."

Iedere bewoner in dit gebouw is baas over zijn eigen installatie.”

Baas over eigen installatie

Aanvankelijk werd voor de woontoren nog een collectieve oplossing overwogen, maar daar stapte de ontwikkelaar na overleg en de opgave van de juiste argumenten vanaf, vertelt Charles Gebben, directeur van Homij Technische Installaties. "Sinds we van het gas af moeten, zoeken we naar de beste oplossing voor de verschillende projecten. Al vrij snel bleek dat een collectief systeem hier niet de voorkeur heeft. Door de individuele systemen is iedere bewoner in dit gebouw baas over zijn eigen installatie."

Verharen beschrijft de voordelen van individuele systemen ten opzichte van collectieve systemen. "Een individueel systeem heeft een aantal voordelen. Je hebt niet met de warmtewet of collectieve afrekeningen te maken. Dat betekent dat de gebruiker alleen wordt afgerekend op zijn eigen gebruik. Bij collectieve systemen moet je elke woning individueel bemeteren en heb je bovendien te maken met verliezen die gezamenlijk moeten worden afgerekend. Bij deze doelgroep past onafhankelijkheid. Bewoners zijn door de individuele installaties niet afhankelijk van hun buren."

Vrije indeling

Theo Verharen (links) en Charles Gebben.

Door de vrije appartement-indeling is het geen gemakkelijk project geweest, weet Verharen. "In de appartementen zijn geen dragende muren, dus de bewoners kunnen het vrij indelen. Dat is fijn voor de bewoners, maar lastig voor de installateur omdat die van te voren niet weet waar hij de installaties moet plaatsen."

Dat wordt bevestigd door Gebben. "Je probeert in appartementsgebouwen de badkamers altijd zoveel mogelijk boven elkaar te plaatsen in verband met de standleidingen, maar door de vrije indeelbaarheid en het verspringen van de appartementen per verdieping ging dat hier niet. We hebben het goed kunnen oplossen, maar dat was een kwestie van heel goed tekenen en engineeren."

Luxere appartementen

De bewoners konden kiezen voor een 200 of 300-liter boiler, vertelt Verharen. "Het zijn wat luxere appartementen met soms meerdere badkamers. Sommige bewoners willen dan graag meer capaciteit voor warm water." Daarnaast kunnen de luxe appartementen worden gekoeld, zegt Verharen. "De appartementen kunnen middels vloerkoeling op temperatuur worden gebracht. Daarnaast heeft een aantal bewoners ervoor gekozen om aanvullend airco te installeren. Deze airco-units zijn ook door ons geleverd. Airco heeft als voordeel dat je ook vocht onttrekt en je dieper kunt koelen."

Partner in het bouwproces

De samenwerking met Homij in het project was erg prettig, vertelt Verharen. "Homij gebruikt onze apparatuur in verschillende projecten. Wij denken nadrukkelijk met ze mee en willen niet alleen dozen schuiven. We zien onszelf als kennispartners en denken dan ook mee over de oplossingen."

Gebben ziet Alklima dan ook als partner in het bouwproces. "De verschillende partijen binnen het Volker Wessels-concern, waar wij ook onderdeel van zijn, werken veel met de systemen van Alklima/Mitsubishi Electric. Daardoor hebben wij veel ervaring met deze techniek en werken we er ook graag mee."

Alklima

Alklima werkt iedere dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom. Als exclusief importeur voor Nederland kun je bij Alklima terecht voor de toonaangevende apparatuur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Lees meer over

De wko-installatie zorgt voor bijna 1.500 kW aan warmte en 750 kW aan koude. Lucht/waterkoelmachine voor buitenopstelling (Foto: Sparta Rotterdam)

Sparta verduurzaamt met zelflerend energiemanagementsysteem

Toen Essent ontdekte dat betaald-voetbalorganisatie Sparta naast een overstap naar een warmte-koudeopslag (wko)-systeem voor het eigen stadion 'Het...

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij...

Walter Grootveld (Essent, links) en Manfred Laros (Sparta). Foto: Tim van Dorsten

Voetbalclub voorbeeld voor verduurzaming

Bij verduurzamingsmaatregelen hoeft Sparta Rotterdam niet per se vooraan te staan. Maar mede dankzij energieleverancier Essent wordt de...

Suboptimale condities

Verbeterpunten voor warmtepompfabrikanten

Standaardisatie kan op meerdere vlakken het installatieproces van warmtepompen versnellen. Dat blijkt uit gesprekken tussen installatiebedrijven en...

Ventilatielucht-water warmtepomp Nibe S730 - foto: Eneco

Van het gas af met ventilatielucht

Hij was ervan overtuigd dat het kon en dus installeerde Gijs Diependaal een ventilatielucht-water warmtepomp in zijn niet optimaal geïsoleerde woning...

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat...

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen en cybersecurity: waar moet je op letten

Slimme systemen kunnen worden verbonden met andere systemen en/of via het internet. Waar moet je op letten dat die verbinding ook cybersecure is?

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Wensenlijst voor warmtepompfabrikanten

Eind 2023 inventariseerde TDI een webinar over welke verbeterpunten de installatie van warmtepompen zouden kunnen versnellen. Bij dat webinar waren...