Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Nog niet zo lang geleden werd de warmtepomp als hét wondermiddel gepresenteerd waarmee iedereen 'gratis' warmte uit de lucht kon plukken. Nu dat sprookje is doorgeprikt, krijgt de warmtepomp te maken met nieuwe beeldvorming: ze zouden vooral duur zijn, teveel lawaai maken en stroom slurpen.

Op donderdag 26 september vindt de derde 'Dag van de warmtepomp' plaats bij Aeres Tech & Opleidingscentrum GO in Ede. Tijdens dit evenement zal een aantal deskundigen de feiten en de fabels van elkaar scheiden. Iedereen die werkt in de sectoren van de installatiebranche, klimaat- of koudetechniek kan hiermee zijn voordeel doen.

Verminderen energiegebruik

Een van de sprekers, klimaatexpert Rimme van der Ree zal helder inzicht geven in het feitelijke energiegebruik en CO2-gebruik van woningen en de manier waarop dit verbruik kan worden verminderd. Veel aandacht in zijn presentatie is er voor de samenhang in energiehuishouding, uitstoot en verbruik bij de toepassing van warmtepompen.

Praktische workshops

Niet alleen lezingen, ook een aantal praktische workshops zijn opgenomen in het programma van de Dag van de Warmtepomp. Er wordt onder andere dieper ingegaan op de wet- en regelgeving met betrekking tot het geluid dat warmtepompen mogen maken en de manieren waarop bij de installatie geluidoverlast kan worden tegengegaan.

Een andere workshop gaat over het gebruik van warmtebeelden bij vloerverwarming, de veelgemaakte fouten daarbij en meer inzicht in het rendement van vloerverwarming.

Ook is er ook workshop over het adviseren van klanten over warmtepompen. Zo weet je na de workshop welke factoren een rol spelen bij de keuze van een warmtepomp en hoe je tot een goed advies kan komen.

Terugblik 2018

Vorig jaar trok de Dag van de Warmtepomp in Ede meer dan 200 bezoekers. Diederik Samsom - onderhandelaar voor het onlangs gepresenteerde landelijk klimaatakkoord - was een van de sprekers.

Klimaatneutraal

In de komende decennia moeten 7 miljoen woningen en meer dan een miljoen andere gebouwen worden 'verduurzaamd', ofwel zonder gebruik van fossiele energie worden gekoeld en verwarmd. Aeres Tech heeft in de afgelopen twee jaar zelf al de stap gezet naar duurzaamheid en heeft haar gebouwen al 'klimaatneutraal' gemaakt.

Gratis aanmelden

Het programma van de Dag van de Warmtepomp begint op 26 september om 14.00 uur en wordt vanaf 18.00 uur afgesloten met een borrel. Gratis aanmelden kan via: opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp

Programma Dag van de warmtepomp 2019

14.00 - 14.30: Inloop en ontvangst
Spreker: George Parker (dagvoorzitter en illusionist)

14.30 - 16.00: De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw.
Spreker: Jan Willem van de Groep (inspirator, conditioner, innovator & entrepreneur)

16.00 - 17.30: Workshopsessies

  1. Feiten en fabels: Workshop over geluid van warmtepompen.
    Spreker: Tom de Boer, NVKL
  2. Feiten en fabels: Spoelen vloerverwarming met warmtebeeld.
    Spreker: Kees Oostrum, Aeres Tech/Opleidingscentrum GO0
  3. Checklist warmtepompen: Hoe geef je het juiste advies over warmtepompen?
    Spreker: Michel van Bronkhorst, Aeres Tech/Opleidingscentrum GOo

17.30 18.15: Warmtepomp, het creëren van draagvlak, alles over energie verbruik, CO2-uitstoot en kosten van het verwarmen van ons huis!
Spreker: Rimme van der Ree, Klimaatexpert.com (tafelgast bij Radar geweest)

18.15 19.00: Netwerkborrel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aeres Tech & Opleidingscentrum GO.

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch 

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch

Nefit Bosch komt met nieuwe airconditioning producten. Waaronder nieuwe binnenunits, wandunits, plafondcassettes, kanaalunits en vloerunits. Voor...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd 

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd

De nieuwe Elga Ace Monoblock kan direct op de cv-standleiding worden aangesloten. Met meer vrijheid van de locatie van het buitendeel als gevolg.

Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend 

Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend

Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke...

Quatt introduceert koelunit bij (hybride) warmtepomp 

Quatt introduceert koelunit bij (hybride) warmtepomp

Na een hybride warmtepomp en een all electric uitbreiding op de hybride warmtepomp, introduceert Quatt, de Amsterdamse producent en installateur van...

Energie Theater aan de haal met Gouden Giraffe

Energie Theater aan de haal met Gouden Giraffe

Installatiebedrijf Schimmel uit Barneveld stond al bekend om bijzondere acties. Een daarvan leidt nu tot een succes uit onverwachte hoek: het bedrijf...

DX Easy en EasyAir RT dakdoorvoer, zwart

EasyAir dakdoorvoer voorkomt condensatieproblemen

Burgerhout introduceert een vernieuwd ventilatiepakket met de EasyAir dakdoorvoer, de EasyAir geïsoleerde kanalen en de DX Easy doorvoerpan.

Gesloten bodemenergie systeem (GBES)

Bodemwarmte uitgelegd

Wie aardwarmte zegt, moet ook bodemwarmte zeggen. Bodemwarmte is een zeer goede bron voor water-water/warmtepompen en brine/water-warmtepompen,...