Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Nog niet zo lang geleden werd de warmtepomp als hét wondermiddel gepresenteerd waarmee iedereen 'gratis' warmte uit de lucht kon plukken. Nu dat sprookje is doorgeprikt, krijgt de warmtepomp te maken met nieuwe beeldvorming: ze zouden vooral duur zijn, teveel lawaai maken en stroom slurpen.

Op donderdag 26 september vindt de derde ‘Dag van de warmtepomp’ plaats bij Aeres Tech & Opleidingscentrum GO in Ede. Tijdens dit evenement zal een aantal deskundigen de feiten en de fabels van elkaar scheiden. Iedereen die werkt in de sectoren van de installatiebranche, klimaat- of koudetechniek kan hiermee zijn voordeel doen.

Verminderen energiegebruik

Een van de sprekers, klimaatexpert Rimme van der Ree zal helder inzicht geven in het feitelijke energiegebruik en CO2-gebruik van woningen en de manier waarop dit verbruik kan worden verminderd. Veel aandacht in zijn presentatie is er voor de samenhang in energiehuishouding, uitstoot en verbruik bij de toepassing van warmtepompen.

Praktische workshops

Niet alleen lezingen, ook een aantal praktische workshops zijn opgenomen in het programma van de Dag van de Warmtepomp. Er wordt onder andere dieper ingegaan op de wet- en regelgeving met betrekking tot het geluid dat warmtepompen mogen maken en de manieren waarop bij de installatie geluidoverlast kan worden tegengegaan.

Een andere workshop gaat over het gebruik van warmtebeelden bij vloerverwarming, de veelgemaakte fouten daarbij en meer inzicht in het rendement van vloerverwarming.

Ook is er ook workshop over het adviseren van klanten over warmtepompen. Zo weet je na de workshop welke factoren een rol spelen bij de keuze van een warmtepomp en hoe je tot een goed advies kan komen.

Terugblik 2018

Vorig jaar trok de Dag van de Warmtepomp in Ede meer dan 200 bezoekers. Diederik Samsom - onderhandelaar voor het onlangs gepresenteerde landelijk klimaatakkoord - was een van de sprekers.

Klimaatneutraal

In de komende decennia moeten 7 miljoen woningen en meer dan een miljoen andere gebouwen worden ‘verduurzaamd’, ofwel zonder gebruik van fossiele energie worden gekoeld en verwarmd. Aeres Tech heeft in de afgelopen twee jaar zelf al de stap gezet naar duurzaamheid en heeft haar gebouwen al ‘klimaatneutraal’ gemaakt.

Gratis aanmelden

Het programma van de Dag van de Warmtepomp begint op 26 september om 14.00 uur en wordt vanaf 18.00 uur afgesloten met een borrel. Gratis aanmelden kan via: opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp

Programma Dag van de warmtepomp 2019

14.00 - 14.30: Inloop en ontvangst
Spreker: George Parker (dagvoorzitter en illusionist)

14.30 - 16.00: De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw.
Spreker: Jan Willem van de Groep (inspirator, conditioner, innovator & entrepreneur)

16.00 - 17.30: Workshopsessies

  1. Feiten en fabels: Workshop over geluid van warmtepompen.
    Spreker: Tom de Boer, NVKL
  2. Feiten en fabels: Spoelen vloerverwarming met warmtebeeld.
    Spreker: Kees Oostrum, Aeres Tech/Opleidingscentrum GO0
  3. Checklist warmtepompen: Hoe geef je het juiste advies over warmtepompen?
    Spreker: Michel van Bronkhorst, Aeres Tech/Opleidingscentrum GOo

17.30 18.15: Warmtepomp, het creëren van draagvlak, alles over energie verbruik, CO2-uitstoot en kosten van het verwarmen van ons huis!
Spreker: Rimme van der Ree, Klimaatexpert.com (tafelgast bij Radar geweest)

18.15 19.00: Netwerkborrel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aeres Tech & Opleidingscentrum GO.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Thapana_Studio/Shutterstock

Subsidie voor cyberbeveiliging beschikbaar

In 2024 is nog subsidie voor cyberbeveiligingmaatregelen beschikbaar, meldt het Digital Trust Center (DTC). DTC is onderdeel van het Ministerie voor Economische Zaken. Ondernemers hebben nog tot 31 december 2024 de tijd om subsidie aan te vragen voor maatregelen die het online en in de cloud werken veiliger maken.

Afbeelding gegenereerd met NightCafé AI

Top 20 installatiebedrijven 2024 uit Cobouw-50 bekend

Door wijzigingen in het overheidsbeleid maken installateurs dit jaar even pas op de plaats, na een aantal jaren met prachtige resultaten. Op langere termijn blijven de vooruitzichten voor installatiebedrijven echter zonnig.

Van Hees Elektrotechniek voert de top 25 aan in 2024 - beeld: Van Hees Elektrotechniek

Top-25 financieel best presterende installatiebedrijven 2024

Ten opzichte van 2023 is er een aantal opvallende verschuivingen in de top 25 van financieel best presterende installatiebedrijven in 2024. Dit jaar op de eerste plaats: Van Hees Elektrotechniek uit Tilburg.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI en Pixlr

Bèta-factor of β-factor uitgelegd

Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten.