Gesponsord

Meer warmtepompen installeren dankzij start-up van Plieger Groep

Meer warmtepompen installeren dankzij start-up van Plieger Groep

De verduurzaming van Nederlandse woningen loopt op steeds meer fronten vast. Een van de bottlenecks: de beschikbaarheid van gekwalificeerde warmtepompinstallateurs. Degenen die er al zijn, hebben hun handen vol aan het werk dat er ligt of gaan bijna met pensioen en nieuwe aanwas blijft achter bij de vraag. Verduurzamingsstart-up hoomie (onderdeel van Plieger Groep) wil een bijdrage leveren aan de oplossing door ervoor te zorgen dat installateurs honderd procent van hun tijd kunnen besteden aan het installeren van duurzame systemen.

Nu moeten installatiebedrijven nogal wat voorwerk doen voordat ze een warmtepomp kunnen installeren. Ze moeten langsgaan voor een schouw, de klant adviseren, een offerte uitbrengen...  Vaak zijn er maar een paar mensen binnen het bedrijf die dat goed kunnen en die hebben het al druk genoeg.

En dan is er ook nog eens geen garantie dat een consument bij wie geschouwd wordt een betalende klant wordt. Vaak blijkt tijdens de schouw dat de consument helemaal geen idee heeft van wat er bij een warmtepomp komt kijken en er nog niet klaar voor is.

Grote kans op klus na schouw

Er is dan veel kostbare tijd verspild die de eigenaar van het bedrijf ook had kunnen besteden aan andere werkzaamheden die noodzakelijk zijn om zijn bedrijf te laten groeien.

Hoomie voorkomt dit door consumenten die nog niet klaar zijn er zo vroeg mogelijk uit te filteren. De rest doorloopt een uitgebreid online voortraject, inclusief advies, een warmteverliesberekening en een volledig en gedetailleerd voorstel. Pas als de consument een voorlopig voorstel heeft ondertekend, wordt er een schouw ingepland en komt het installatiebedrijf weer in beeld.

Degene die gaat schouwen, hoeft tijdens de schouw alleen nog maar te kijken of het voorstel in de praktijk ook uitgevoerd kan worden. En omdat de consument al een uitgebreid traject heeft doorlopen, is de kans dat er na de schouw een warmtepomp geïnstalleerd wordt een stuk groter: tachtig procent van de voorlopige voorstellen wordt een definitief voorstel en dus een betaalde klus.

Schouw door werkvoorbereider of eerste monteur

Vaak doet de eigenaar van het installatiebedrijf de schouw zelf, terwijl hij al genoeg taken op zijn bordje heeft liggen. Dankzij de documentatie die hoomie aanlevert, kan ook de werkvoorbereider of de eerste monteur de schouw doen. Zo heeft de eigenaar meer tijd over om aan, in plaats van in, zijn bedrijf te werken.

Bovendien krijgt de monteur alles wat hij voor zijn klus nodig heeft. Dit bestaat uit twee delen: de producten en systemen die hoomie levert en een lijst met componenten, onderdelen en services die de installateur zelf moet inkopen. Dat scheelt de werkvoorbereider flink wat tijd.

Werken met eigen merken

Installatiebedrijven hebben voorkeursmerken, waar ze in geschoold zijn en waar ze gewend zijn om mee te werken. Dat blijft zo als ze met hoomie gaan samenwerken. In de hoomie-app kunnen ze aanvinken met welke merken ze het liefst werken en deze merken komen vervolgens terug in de voorstellen. In de configuratie die de fabrikant voorschrijft.

Samenwerken met hoomie

Er zijn twee manieren om met hoomie samen te werken. Installatiebedrijven kunnen hun eigen aanvragen aan hoomie overdragen, maar andersom kan hoomie ook aanvragen die via haar eigen website binnenkomen koppelen aan een installatiebedrijf uit de regio. Via de hoomie-app kunnen installatiebedrijven voortdurend volgen wat de status is van elke aanvraag die zij opgeboekt hebben. Zo houden zij maximale controle over wat er met hun aanvragen gebeurt.

Dit artikel is gesponsord door hoomie.

Hoomie

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Vorstbeveiliging bij monoblock warmtepompen

Met de recente winterkou nog vers in het geheugen, rijst de vraag: hoe kwetsbaar zijn monoblock lucht/water-warmtepompen voor bevriezing? In tegenstelling tot split-unit warmtepompen, stroomt in een monoblock-systeem hetzelfde water door de leidingen als in de rest van de verwarmingsinstallatie. Kan dat problemen opleveren bij strenge vorst? Gawalo sprak met experts om te achterhalen hoe groot het risico is en welke maatregelen installateurs en gebruikers kunnen nemen.

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.