Remeha wil het leven van de installateur eenvoudiger maken

Remeha wil het leven van de installateur eenvoudiger maken
Mark Vellinga, commercieel directeur Nederland bij Remeha

Remeha maakt het de installateur het liefst zo makkelijk mogelijk en helpt waar mogelijk met kennis, opleiding en tools. Een brede productencatalogus maakt het bovendien mogelijk om voor elke situatie een oplossing te bieden of dat nu een warmtenet, een all-electric of hybride warmtepomp of een cv-ketel op groen- of waterstofgas is.

“Hoe kunnen we het de installateur zo makkelijk mogelijk maken?” Dat vraagt Mark Vellinga, commercieel directeur Nederland bij Remeha, zich af. Hij schetst een installatiemarkt die snel verandert van aanbod- en productgedreven naar vraaggedreven. “Voorheen werden er standaardsystemen aangeboden waaruit de klant kon kiezen. Met andere woorden; ketel erin, ketel eruit. De klant interesseerde zich verder ook niet voor het product. Dat wordt nu anders, de klant is nu wel geïnteresseerd en heeft veel meer vragen voor de installateur. Dat maakt de uitdaging voor installateurs ook groter. Zij moeten vragen beantwoorden over installaties die ze nog niet zo vaak gemaakt hebben. Wij bieden daarvoor de tools en ondersteuning, maar we moeten het met de hele keten doen.”

Brede productcatalogus

Op de vraag waarom Remeha zo’n brede productcatalogus heeft, antwoordt de commercieel directeur: “In de energietransitie heb je flexibiliteit nodig. Niet heel Nederland kan naar all-electric overstappen. Daarom zetten we nadrukkelijk in op hybride oplossingen, niet alleen als tussenoplossing, maar ook als eindoplossing. Want je kunt aardgas ook vervangen door groengas of waterstof en dat combineren met een warmtepomp.” Door geen technieken uit te sluiten, bereik je volgens Vellinga meer flexibiliteit in de mogelijke oplossingen. “We proberen voor elke situatie een oplossing te hebben, of dat nu een warmtenet, een elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp of een volledig op waterstof gestookte ketel is.”

Remeha wil het leven van de installateur eenvoudiger maken

Tools bieden ondersteuning

Voor het ondersteunen van de installateur beschikt Remeha over verschillende tools. “We hebben de Remeha WarmteWijzer voor consumenten en die sluit weer aan bij de Warmtepompwijzer voor installateurs. Daarnaast hebben we voor het makkelijker inbedrijfstellen van installaties de Smart Start App. Hiermee kunnen installateurs stap voor stap alle parameters van de warmtepomp foutloos instellen. Ze kunnen bovendien meerdere warmtepompen tegelijkertijd inbedrijfstellen door de instellingen te kopiëren en plakken om zo veel tijd te besparen. En de installaties kunnen allemaal communiceren via het Ace-platform, of het nu een warmtepomp of cv-ketel is. Dat maakt het ook handig voor installateurs. Als ze eenmaal kennis hebben gemaakt met het platform, kunnen ze dat voor al onze producten gebruiken.”

Remeha wil het leven van de installateur eenvoudiger maken

Welke oplossing?

Remeha heeft de kennis en kunde om de juiste oplossing bij elke woning te kiezen. “We zijn hier al enkele jaren mee bezig en kunnen inmiddels ook de data uit eerdere projecten gebruiken, zodat we een nog beter beeld krijgen. Zo kunnen we per woning bekijken wat de economisch meest aantrekkelijke of meest duurzame oplossing is. Consumenten kunnen we op basis van deze informatie een indicatie geven en vervolgens verwijzen we ze door naar een lokale installateur. Deze data is waardevolle informatie en daarom zijn we ook met gemeenten en woningcorporaties in gesprek om te bepalen hoe dit ingezet kan worden voor duurzaamheidsplannen voor specifieke projecten en doelgroepen.”

Economische urgentie

Sinds februari 2021 is Vellinga commercieel directeur van Remeha Nederland. De gasprijzen zijn sinds zijn aantreden bijna alleen maar omhoog gegaan met alle gevolgen van dien. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de hybride warmtepomp rekenden we een jaar geleden nog met terugverdientijden van zes tot zeven jaar voor huizen met een verbruik van 2000 m3 of meer. Nu is dat al minder dan twee jaar geworden. Er was dus al een enorme urgentie voor CO2-besparing en daar is deze economische urgentie nu bijgekomen.“

Vraag toegenomen

Het heeft er ook voor gezorgd dat de vraag naar de producten van Remeha aanzienlijk is toegenomen, zegt Vellinga. “We moeten onze productie flink opschalen om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat legt natuurlijk een druk op de toeleverende industrie die al problemen ondervindt sinds de coronacrisis en nu opnieuw door de oorlog in Oekraïne.” Maar een zo mogelijk nog grotere uitdaging ligt volgens Vellinga bij het gebrek aan personeel en kennis in de installatiesector. “Veel installateurs hebben nog nooit een warmtepomp geïnstalleerd. Daarom moeten we inzetten op het opleiden van installateurs.”

Remeha wil het leven van de installateur eenvoudiger maken

Nieuwe producten op VSK

Op de VSK 2022 van 17 tot en met 20 mei presenteert Remeha weer een aantal nieuwe producten. “Zo introduceren we een nieuwe cascade manager die acht ketels kan aansturen en moeiteloos samenwerkt met gebouwbeheersystemen. Daarnaast breiden we de E-HP range uit, waardoor we nog flexibeler zijn in onze opstellingen, zowel all-electric als hybride. Middels het EH-P Loyalty programma, maar ook via all-in service contracten en standaard 10 jaar onderhoud en uitgebreide garantie op de GAS HP, bieden we ontzorging aan onze klanten. Ook nieuw op de VSK is de Eria Tower Ace S. “Dat is een warmtepomp met een prefab installatieframe, waardoor het toestel tijdens de bouw voordelen biedt in de voormontage en daardoor makkelijk meegenomen kan worden in nieuwbouwprojecten. Hierbij is veel al vooraf gekoppeld en hoeft de installateur alleen nog de leidingen aan te sluiten.” Voor de bestaande woningbouw presenteert Remeha veel nieuwe hybride oplossingen, all-electric en monoblock varianten, maar ook de nieuwe Tzerra Ace-Matic die volgend jaar op de markt komt is alvast te bewonderen.

Dit artikel is tot stand gekomen is in samenwerking met Remeha.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: ter beschikking gesteld door Inexeon

Revisiespecialist over refurbishen

Het thema duurzaamheid is overal. In de kantine maar ook op verjaardagsfeestjes gaat het tegenwoordig over elektrische auto's, CO₂-uitstoot, zonnepanelen en warmtepompen. In de installatietechniek is refurbishen een van de groene trends van dit moment. Maar hoe gaat refurbishen eigenlijk? We vroegen het aan revisiespecialist Inexeon.

Beeld: Rawpixel.com/Shutterstock

Boiler op ijzerbrandstof

Ik raak niet vaak opgewonden van 'het financieele dagblad', maar begin dit jaar lukte het toch even: van de kop 'boiler met ijzerpoeder' hing ik bijna in de gordijnen.

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Warmteopslag: overzichtsartikel

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan. Je kunt het opslaan in water, in recyclebare materialen, in warmtebatterijen, in gesteente, in ijs, opslagvaten enzovoort. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op ene rij.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.