Warmtepomp innovaties op VSK 2022

Warmtepomp innovaties op VSK 2022

Kennismaken met de nieuwste innovaties op gebied van warmtepomptechnologie? Meld u aan voor de WP Innovatieroute op de VSK 2022. Op VSK 2022 organiseert Vakblad Warmtepompen samen met Vakbeurs VSK dagelijks de WP Innovatieroute. Er worden in totaal 6 routes georganiseerd langs standhouders die innovaties tonen op het gebied van warmtepompen en gerelateerde techniek.

Stijgende gasprijzen

De ontwikkelingen met betrekking tot warmtepomptechnologie en de toepassing van warmtepompen gaan snel. Mede door de stijgende gasprijzen is de interesse in warmtepompen enorm toegenomen.

Voor professionals die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een installatiebedrijf, adviesbureau, projectontwikkelaar, gemeente, corporatie, vastgoedbedrijf, architectenbureau of bouwbedrijf is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste innovaties en mogelijkheden.

De Innovatieroute speelt hier op in, door bezoekers die beroepshalve geïnteresseerd zijn langs standhouders te leiden waar ze door experts worden geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen van hun producten.

Drukke beursvloer

De rondleiding langs de deelnemende stands wordt zes keer gegeven, verdeeld over alle vier de beursdagen van de VSK. Om alle informatie van exposanten goed te kunnen horen op de rumoerige beursvloer, krijgen deelnemers een draadloze headset te leen. Deelname aan een van de routes is gratis, maar wie wil meelopen moet zich eerst online aanmelden.

Programma WP Innovatieroute

De deelnemende exposanten dit jaar zijn: Alklima/Mitsbushi Electric, Intergas Verwarming, Itho Daalderop, Nefit Bosch, NIBE Energietechniek, Remeha. Het programma per route is te vinden op website van de WP Innovatieroute.

Deelname aan WP Innovatieroute is mogelijk op:

  • Dinsdag 17 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Woensdag 18 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Woensdag 18 mei 2022, 14.00-15.40 uur
  • Donderdag 19 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Donderdag 19 mei 2022, 14.00-15.40 uur
  • Vrijdag  20 mei 2022, 11.15-13.00 uur

Gratis aanmelden voor deelname

Wie wil meelopen met de WP Innovatieroute, kan zich hier gratis aanmelden.

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Warmteopslag: overzichtsartikel

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan. Je kunt het opslaan in water, in recyclebare materialen, in warmtebatterijen, in gesteente, in ijs, opslagvaten enzovoort. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op ene rij.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.