Warmtepompvragen: hoe koudemiddel beperken en informatie voor BIM-processen

“Wat kan ik doen om het gebruik van koudemiddel in een pand te beperken?” en “Waar vind ik informatie voor BIM-processen?” Deze vragen stellen adviseurs en bestekschrijvers het vaakst aan Alklima over de warmtepompen van Mitsubishi Electric.

“Wat kan ik doen om het gebruik van koudemiddel in een pand te beperken?”

Hybride VRF-systemen reduceren koudemiddel door een waterdragend afgiftesysteem te combineren met de eigenschappen van een VRF-systeem. Dit systeem kent twee varianten: koelen of verwarmen of gelijktijdig koelen en/of verwarmen. In Alklima-taal: een Y-systeem of een R2-systeem.

De hybride variant maakt alleen gebruik van koudemiddel tussen het buitendeel en de hybride BC-controller (bij een R2-systeem) of de hydro-unit (bij een Y-systeem). Voor het inpandige deel van de installatie is water het transportmiddel voor de energie. De meest moderne HVRF-systemen werken met buitenunits die koudemiddel R32 gebruiken. De combinatie van een gereduceerde koudemiddelhoeveelheid samen met een lage GWP-waarde maakt het mogelijk het installatiespecifieke CO2-equivalent tot 78 procent te verlagen.

De eerste hybride VRF-installatie realiseerden we in 2015 voor het Generator Hostel te Amsterdam. Met dit systeem kunnen we iedere hotelkamer onafhankelijk van elkaar koelen of verwarmen, zonder toepassing van koudemiddel binnen het gebouw. Daarnaast ontving dit project zelfs het BREAAM-certificaat ‘very good’. Afgelopen jaar werd het eerste HVRF-systeem met R32-buitendelen gerealiseerd voor de uitbreiding van het Courtyard by Marriott hotel in Hoofddorp. Het moest een systeem worden dat ook in de toekomst probleemloos blijft functioneren, ongeacht mogelijke wijzigingen in regelgeving of verduurzamingseisen. Daarnaast stond het zo beperkt mogelijk gebruik maken van koudemiddel hoog in het vaandel.

“Waar vind ik informatie voor BIM-processen?”

In een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw is het belangrijk ook de klimaatinstallaties op een juiste manier op te nemen. Zodat worden monteurs bij installatie niet overvallen door onvoorziene bouw- of installatietechnische omstandigheden.

Mitsubishi Electric biedt via 2BA en Artikelbeheer.nl up-to-date grafische en parametrische productinformatie die direct te gebruiken is in ieder BIM-proces. Als 3D-tekening, inclusief de koeltechnische en watertechnische aansluitpunten. Maar ook de fixatiepunten aan de fundatie en het volledige leidingwerk. Kortom, optimaal inzicht in de installatie voor het ontwerp, montage en instandhouding. Denk onder meer aan de populaire systemen Ecodan, RAC en City Multi HVRF. Daarvoor werkt exclusief distributeur Alklima nauw samen met MEPcontent. De bestanden zijn zowel in Revit als in Autocad te gebruiken.

Daarnaast voorziet Alklima in regelmatige MEP-updates van de productlijnen. Bovendien zijn de Revit-families en AutoCAD BIM-bestanden gratis beschikbaar. Daarvoor hoeft het tekenpakket niet te worden verlaten: de productafbeeldingen worden direct in de projectomgeving geplaatst zonder dat er aparte downloads nodig zijn. Dit verhoogt de tekensnelheid en voorkomt het gebruik van foutieve tekeningen.

Meer vragen over warmtepompen

Dit vind je misschien ook interessant