Designkranen voor high-end sanitair

In een kantoorgebouw of een commercieel centrum is esthetiek belangrijk. Dat geldt ook voor het sanitair. Een mooi product wordt meer gerespecteerd en dus minder snel beschadigd of vernield.

De Binoptic-serie van Delabie combineert een tijdloos en minimalistisch design met een hoge techniciteit en robuustheid.

Het eerste model van de serie dateert van 1974. Het tijdloze en minimalistische design is vrijwel ongewijzigd gebleven. Vandaag bestaat de serie uit muur- en bladmodellen, en verhoogde modellen om te combineren met opbouw- en half-inbouwwastafels. De strakke en tijdloze vorm zorgt ervoor dat de kraan perfect past bij waskommen in rvs of keramiek.

In bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een commercieel centrum is esthetiek belangrijk en moeten de producten qua design perfect passen in het geheel. Een mooi product wordt meer gerespecteerd en dus minder snel beschadigd of vernield. Het strak en tijdloos ontwerp maken van de Binoptic-kranen een decoratief element.

Er zijn voor elke soort wastafel twee valhoogtes beschikbaar: 250 millimeter voor opbouwwastafels en 170 millimeter voor half-inbouwwastafels.

German Design Award

De nieuwe hoge Binoptic-wastafelkraan is recent bekroond  bij de German Design Award 2019 met vermelding ‘Winner’. De German Design Award wordt toegekend door de jury van experts van de Duitse Raad van Design (Rat für Formgebung). In de wereld van designwedstrijden staat deze hoog aangeschreven en heeft deze award een reputatie opgebouwd ver buiten haar vakkringen. Jaarlijks worden designproducten en communicatietoepassingen gewaardeerd en geselecteerd voor hun individuele vernieuwende bijdrage aan het veranderende internationale landschap. De wedstrijd stelt zeer hoge eisen bij de selectie van de laureaten. Dankzij de gekozen unieke benoemingsprocedure worden alleen producten geselecteerd die uitblinken op het vlak van ontwerp.

Waterbesparing

In utiliteitsgebouwen is het waterverbruik aanzienlijk, doordat de kraan intensief wordt gebruikt en de gebruiker niet altijd de kraan (goed) dichtdraait. Met een automatische zelfsluiting en een vooraf ingesteld debiet van 3 liter per minuut zorgt de Binoptic ervoor dat tot 90 procent water wordt bespaard ten opzichte van een klassieke kraan. Indien nodig kan het debiet van de kraan worden aangepast tussen 1,5 en 6 l/min.

Hygiëne

Omdat er geen manueel contact is, kan de overdracht van ziektekiemen via de handen worden vermeden. Wanneer een kraan niet regelmatig wordt gebruikt, komt er geen water in de leidingen. De ontwikkeling van bacteriën (geïsoleerde post, gesloten sanitaire ruimte tijdens vakanties, enzovoort) is hierdoor minimaal. De Binoptic is uitgerust met een periodieke spoelfunctie. Een automatische spoeling van ongeveer 60 seconden vindt plaats iedere 24 uur na het laatste gebruik. Het ontwerp van de kraan vermijdt bacteriegroei door de uitloop met gladde binnenkant en beperkte inhoud. De uitvoeringen op batterijen zijn uitgerust met een elektroventiel met zuiger dat bacterievorming beperkt doordat het water wordt afgevoerd en ververst na elk gebruik.

Beperkt en eenvoudig onderhoud

Door de kalkwerende oplossingen (straalbreker en mechanisme) en de ingebouwde vuilfilters is het noodzakelijke onderhoud minimaal. De gestandaardiseerde onderdelen zorgen voor een eenvoudige en snelle inwisseling voor het onderhoudspersoneel. De verklikkerlichtjes in de elektronische sturing vergemakkelijken de diagnose en de directe toegang tot de onderdelen (batterijen, elektroventiel) maken het onnodig de kraan te demonteren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DELABIE