Design in openbare toiletten

Design in openbare toiletten

De geschiedenis van sanitaire voorzieningen is rijk aan voorbeelden van luxueuze installaties. Zoals bijvoorbeeld de Romeinse badhuizen, de oudste daterend van de tweede eeuw voor Christus. Lichaamshygiëne en welzijn waren de eerste doelstellingen van de thermen. Maar er werd ook gesport en het was een plek voor sociale ontmoetingen.

De Romeinen hebben sporen nagelaten van decoratieve en verfijnde sanitaire voorzieningen, met prachtige mozaïeken en artistieke objecten. Helaas waren deze installaties per definitie voorbehouden aan bevoorrechte personen.

Praktisch, hygiënisch, duurzaam én mooi

Vooral de laatste 10 jaar heeft de gebruiker een duidelijke verwachting van publiek sanitair: een sanitaire ruimte moet gemakkelijk toegankelijk, mooi en comfortabel zijn. Mensen associëren graag de kwaliteit van een openbaar gebouw met die van haar sanitaire voorzieningen. Bovendien wordt aangenaam en goed verzorgd sanitair met meer zorg behandeld en zal er minder vandalisme plaatsvinden.

Echter, sanitaire voorzieningen in openbare ruimten worden gemiddeld om de 15 tot 20 jaar vernieuwd. De eigenaar of manager dient dus bij de inrichting ervan een evenwicht te zoeken tussen een uitgesproken design en tijdloze producten. Hotels, restaurants, nachtclubs en bars beschikken steeds vaker over ‘sfeervol’  sanitair, maar ook culturele centra, stations, luchthavens, winkelcentra en dergelijke streven ernaar om een positieve indruk te maken met spectaculaire sanitaire installaties.

Hout en steen zijn voorbeelden van nobele materialen die in verband worden gebracht met moderne sanitaire ruimten, evenals metaal en glas. Gecombineerd met geluids- en lichteffecten en hightech apparatuur worden alle zintuigen van de gebruiker geprikkeld. Bovendien wordt een sfeer van welzijn en hygiëne gecreëerd.

Voor het ontwerp van kranen, accessoires en/of sanitaire voorzieningen blijven fabrikanten veelal trouw aan de strakke lijnen die in de late jaren 60 door de Deense architect Arne Jacobsen werden gecreëerd voor huishoudelijk sanitair. Zo ontstaat een vorm van herkenning en de installatie raakt na verloop van tijd niet gedateerd.

Een sterke trend bij DELABIE

Als Europees leider in sanitaire voorzieningen voor openbare en commerciële ruimten was DELABIE zich al vroeg bewust van de noodzaak haar producten op te waarderen door de esthetiek als een belangrijk onderdeel te beschouwen.
Een sterk voorbeeld hiervan is de elektronische wastafelkraan BINOPTIC. Het muurmodel voor inbouw werd ontworpen in 1974 en het tijdloos design is sindsdien vrijwel ongewijzigd gebleven. Het minimalistische ontwerp verbergt een hoge techniciteit en robuustheid. In 2018 werd het hoge bladmodel van dezelfde serie trouwens uitgeroepen tot winnaar van de German Design Award 2019.

Met het nieuwe assortiment Be-Line® grepen en douchezitjes introduceert DELABIE ook design in sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit assortiment is het samenbrengen van esthetiek en comfort, waardoor het gedeelde gebruik van sanitaire ruimtes aangenamer wordt voor iedereen.

Het gebruik van roestvrij staal, een materiaal dat ideaal is voor ontwerpdoeleinden, is nog een voorbeeld van de designtrend bij DELABIE.
Onder haar assortiment sanitair in roestvrij staal voor openbare en commerciële ruimten is de ALGUI wastafel een decoratief element voor de top-of-the-range wasruimte. De dubbele afwerking glanzend/mat gepolijst integreert perfect in elke stijl. Rvs ontwikkelt in de loop der tijd een patina, die bijdraagt tot de sfeer in de ruimte.

Easytop afsluiters en kogelkranen

Easytop afsluiters en kogelkranen

Er zijn drie nieuwe modellen voor de Easytop-afsluiters en -kogelkranen van Viega.

Villeroy & Boch Mettlach, foto: Villeroy & Boch

Overname Ideal Standard door Villeroy & Boch

Villeroy & Boch heeft de overname van alle werkmaatschappijen van de Ideal Standard Group succesvol afgerond. Alle noodzakelijke goedkeuringen van de...

Alles over Legionella

Alles over Legionella

Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van...

Normec helpt je een serieuze stap verder 

Normec helpt je een serieuze stap verder

Doen waar u goed in bent, daar geloven we in bij Normec. Onze specialisten ontzorgen onder andere op het gebied van legionellapreventie, zodat uw...

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt...

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe...

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste...