1 april 2023 is de datum dat de CO-certificering geregeld moet zijn, voor zowel monteurs als bedrijven. Nog niet alle 5000 installatiebedrijven zijn ingeschreven in het Register gasverbrandingsinstallaties. Bedrijven die niet gecertificeerd zijn, zijn niet bevoegd om aan gasgestookte installaties te werken. Hieronder een overzicht van artikelen over dit onderwerp.
Deze artikelen over de Gasketelwet en CO-certificering staan op datum gerangschikt, met de meest recente bovenaan.
Kwaliteitshandboek fixen in een dag Het Kwaliteitshandboek is nodig om voor de CO-certificatie van het bedrijf. Vooral voor zzp’ers en kleine bedrijven is dat een obstakel. Grotere bedrijven hebben vaak al een kwaliteitshandboek voor een ander vorm van certificatie, zoals ISO 9001, BRL 6000 of SCIOS. Als dat beschikbaar is, kunnen zij daarop teruggrijpen.
Fluitend door de CO-audit Zenuwen? Nergens voor nodig. Bereid je goed voor, volg een stevig stappenplan en kom fluitend door de CO-audit. Infographic bij Kwaliteitshandboek fixen in een dag
Rookgasafvoeren en de Gasketelwet Rookgasafvoeren: niet zwart-wit In elke woning met een cv-ketel is een rookgasafvoer aanwezig. Veel van die rookgasafvoeren zijn al lang in gebruik. Verder zijn ze vaak niet uitgevoerd volgens de nu geldende regels. Dit is deel 1 uit 3 in een serie over rookgasafvoeren.
Rookgasafvoeren: moet je je eigen werk afkeuren? Het is altijd mogelijk, dat in er in het verleden wel eens een beugeltje minder is gemonteerd dan volgens de huidige voorschriften vereist. Of niet helemaal op de juiste plek op de rga geplaatst. Hoe dan ook, nu sta je voor die ketel en twijfel je: is dit wel goed genoeg? Dit is deel 2 uit 3 in een serie over rookgasafvoeren.
Praktijkvoorbeeld: de rookgasafvoer op zolder In eengezinswoningen in Nederland staat of hangt de cv-ketel vaak op zolder. Zolders zijn vaak afgewerkt met geprefabriceerde dakplaten, compleet met dakbeschot aan de binnenzijde. Is dat een goede ondergrond om rookgasafvoeren aan te bevestigen? Dit is deel 3 uit 3 in een serie over rookgasafvoeren.
CO-certificering Stappenplan CO-certificering Angst voor CO-certificering? Helemaal niet nodig. Er zijn allerlei organisaties die je kunnen helpen om zonder veel gedoe de bedrijfscertificering te halen via een Certificerende Instelling.
Druk op de (gas)ketel Installatiebedrijven die werken aan gasverbrandingsinstallaties tot 100 kW moeten per 1 april 2023 CO-gecertificeerd zijn om nog aan die installaties te mogen werken.
Countdown CO-certificatie naar 1 april Hoe zit het nou echt met 1 april? Mag je, terwijl je certificering nog niet rond is, wel doorgaan met werken aan cv-ketels en andere gasverbrandingstoestellen tot 100 kW, of niet? Een relevante vraag, want van de circa 3.500 installateurs zijn er pas 440 gecertificeerd.
CO-keur heeft tijdelijke oplossing In een brief, die aangesloten installateurs ontvingen, schrijft CO-keur dat er een tijdelijke oplossing is voor de problemen rond CO-certificering met CO-keur. (Nog) niet de voorgenomen koepelorganisatie, maar iedere installateur met een eigen CO-vrij certificaat.
Vanuit de installateur en cv-monteur bezien Installateur bepaalt of rookgasafvoer veilig is, niet de CI Het vakmanschapCO hakt er bij servicemonteurs fors in. Na onderhoud ben je verplicht om rookgasafvoer en luchttoevoer volgens de wet veilig achter te laten. Maar wat houdt dat veilig precies in?
Gasketelwet en de hoge Haagse heren Het bericht dat CO-keur als paraplu-organisatie (nog) niet is goedgekeurd maakt in de installatiebranche nogal wat reacties los. Ook de Gasketelwet in het algemeen krijgt kritiek van installateurs en cv-monteurs.
VakmanschapCO: wat te doen met de meetgegevens Het vakmanschapCO is een forse papieren tijger. Je moet goed vastleggen wat je meet, op papier maar bij voorkeur digitaal. En dat moet ook nog worden gerapporteerd aan de certificerende instelling of koepelorganisatie.
Driedelige serie Gasketelwet van Marion de Graaff Gasketelwet: Eerste hulp bij CO-certificering Veel bedrijven hebben het al voor elkaar, omdat het er natuurlijk al heel lang zat aan te komen. Toch heeft een flink aantal bedrijven certificering voor zich uit geschoven. Deel drie van de serie.
Gasketelwet: Gasverbrandingstoestellen zijn nog maar het begin Bij investeren in certificering voor de Gasketelwet moet je verder kijken dan alleen gasverbrandingstoestellen, zegt Jan van den Hoff. In de eerste plaats ziet hij de Gasketelwet als een opstapje naar een nieuwe en duurzamere manier van werken. Deel 2 van een serie.
Geen grap: op 1 april gaat de Gasketelwet in Het is al een aantal keer uitgesteld, maar per 1 april is eindelijk de Gasketelwet een feit. Vanaf dat moment mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame monteurs werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen tot 100 kW uitvoeren - deel 1 van een serie.
Snel regelen: CO-certificering Installateurs moeten alsnog snel CO-certificering regelen De Gasketelwet is in oktober 2020 ingevoerd, maar de ‘harde’ uitvoering is de afgelopen jaren steeds uitgesteld. Vanaf 1 april 2023 vindt er handhaving plaats. Bovendien mogen alleen bedrijven die beschikken over een CO-certificaat en vakbekwame monteurs nog aan gasverbrandingstoestellen werken.
Koolmonoxide en CO-certificering Hoeveel CO is teveel? CO-vergiftiging of koolmonoxidevergiftiging, daar valt niet mee te spotten. Maar bij welke CO-waarde loop je al gevaar? En hoe lang mag je als monteur aan koolmonoxide blootgesteld zijn?
CO-stresstest niet voor thuis Een verstopt luchttoevoerkanaal simuleren bij een op vollast brandende cv-ketel? Daar draait trainer Ronny Bloemen zijn hand – of liever gezegd wijsvinger – niet voor om. En in het praktijklokaal bij Remeha kan dat veilig. Maar probeer het vooral niet thuis.
Cv-ketel afstellen zonder rookgasmeter Het gasblok van een cv-ketel op de juiste waarden afstellen zonder rookgasmeter, kan dat? Tijdens een monteursworkshop ging ik de uitdaging aan.
Uitstel Gasketelwet Uitstel Gasketelwet: waarom en wat betekent het voor jou? De beoogde invoeringsdatum van de Gasketelwet wordt gehaald, zei Minister De Jonge in juli nog. Inmiddels is de invoering uitgesteld tot 1 april 2023. Waarom eigenlijk, en is dat dan wel haalbaar? En wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf?
Rookgasmeters en Gasketelwet Waterstof gecompenseerde meetcel niet verplicht maar wel noodzakelijk De inwerkingtreding van de Gasketelwet is uitgesteld tot 1 april 2023, dus we moeten aan de bak. Daarom moeten monteurs van gasverbrandingsinstallaties hun certificaat Vakmanschap CO halen. Ook de installatiebedrijven moeten worden gecertificeerd, en de gebruikte meetapparatuur moet voldoen aan de NEN-EN 50379 deel 2.
Meer rookgasanalysers die voldoen aan Gasketelwet Veel rookgasanalysers voldoen niet aan de wetgeving rondom Vakmanschap Koolmonoxide Preventie, omdat ze niet zijn uitgerust met H2 compensatie. Dit is het tweede deel van een overzicht van instapmodellen, die wél voldoen.
Welke rookgasmeter voldoet aan Vakmanschap CO? Het Vakmanschap CO vergt bij onderhoud aan gastoestellen een rookgasanalyser met een waterstofgecompenseerde CO-meetcel. Welke types zijn er en waar moet je op letten? Vakredacteur en servicemonteur Richard Mooi doet verslag. Hier het eerste deel van twee delen.
De kosten van CO-certificering Gasketelwet gaat echt in op 1 januari 2023 Recent stelde Doekle Terpstra van Techniek Nederland vraagtekens bij de haalbaarheid van de startdatum. Ook over de publiekscampagne, de handhaving en de vrije verkoop van cv-ketels maakt Techniek Nederland zich zorgen. Minister de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoordde de brief van Terpstra geruststellend.
Gasketelwet: loopt een CO-certificaat in de papieren? Per 1 januari 2023 moeten alle bedrijven en monteurs die gasverbrandingstoestellen repareren, onderhouden of in bedrijfstellen een CO-certificaat hebben. Voor grotere installatiebedrijven zijn de kosten daarvan waarschijnlijk geen probleem. Maar voor kleinere bedrijven en zelfstandigen kunnen de kosten van het behalen van een CO-certificaat mogelijk wel een financieel struikelblok zijn.