Warmteopslag: overzicht van diverse mogelijkheden

Warmteopslag: overzicht van diverse mogelijkheden

Warmteopslag in woningen wordt nog niet vaak toegepast, maar de interesse groeit. In dit artikel zetten we de ontwikkelingen en mogelijkheden voor u op een rij.

In dit overzichtsartikel over warmteopslag

Warmteopslag: wat zijn de mogelijkheden?

Huishoudens die energie willen opslaan, komen al snel bij een elektrische thuisbatterij uit. Maar welke opties zijn eigenlijk beschikbaar voor energieopslag in de vorm van warmte? En welke oplossingen maken hun opwachting?

Terug naar boven

Warmtetransitie eenvoudiger met ondergronds opslagvat

Ecovat kan een belangrijke rol spelen in de transitie naar aardgasvrije wijken. Het ondergrondse opslagvat biedt een oplossing voor het aansluiten van vraag- en aanbodprofielen in warmtenetten. Het maakt het mogelijk om duurzame energie ondergronds op te slaan om het later alsnog te gebruiken.

Terug naar boven

De werking van warmteopslag met seizoensopslagsystemen

Bij seizoensopslagsystemen, ook wel seasonal thermal energy storage genoemd, wordt warmte die in de zomer of warme maanden van het jaar opgewekt en gedurende een aantal maanden opgeslagen in een thermische buffer of opslagsysteem. In de koudere maanden van het jaar, wordt de opgeslagen warmte weer gebruikt om huizen – of wijken die via een collectief warmtenet op de buffer zijn aangesloten – van warmte te voorzien. Het systeem is relatief duur, maar nagenoeg onderhoudsvrij.

Terug naar boven

Met warmte uit eigen riool woning verwarmen

Actief warmte terugwinnen uit het rioolwater voor het de woning verlaat, en daarmee de woning of tapwater verwarmen. Het kan! De Delftse Start-up DeWarmte heeft een techniek ontwikkeld die hiertoe in staat is. Hun systeem wint warmte terug uit de huishoudelijk rioolafvoer. Dat water is ongeveer 27 graden. Als het water het systeem verlaat, is het nog 2 graden. Dat is dus een behoorlijke hoeveelheid warmte die daar kan worden teruggewonnen. Volgens de ontwikkelaars van de techniek kunnen huishoudens 600 kubieke meter gas per jaar besparen.

Terug naar boven

De verliesvrije warmtebatterij van de TU/e – 7 vragen en antwoorden

TU/e ontwikkelt samen met bedrijven en kennisinstellingen een goedkope, compacte en verliesvrije warmtebatterij om energie tijdelijk op te slaan als warmte. Hoofdonderzoeker Olaf Adan beantwoordt een aantal veel gestelde vragen met betrekking tot deze batterij.

Terug naar boven

Duurzame warmteopslag

Om het hele jaar door over duurzame warmte te beschikken moet je warmte efficiënt en duurzaam opslaan. In een reeks artikelen zetten we warmteopslag in zout, water, ijs en gesteente op een rij.

Terug naar boven

Nieuwe generatie ijs-energieopslag

Viessmann ontwikkelde een recyclebaar kunststof reservoir voor energieopslag in ijs. Die energie wordt met een tijdvertraging afgegeven aan de aangesloten warmtepomp. De energieopslag is te combineren met speciale tuinschermen als thermische panelen, die warmte aan de buitenlucht en de zon onttrekken. Het systeem met warmtepomp is bedoeld voor woningen en kleine gebouwen.

Terug naar boven

Zonnewarmtenet op PVT-panelen

In het Ramplaankwartier in Haarlem biedt het SpaarGas zonnewarmtenet een optie om van het gas af te stappen. Het neemt daarmee het stokje over van de TU Delft. Daar hebben ze samen met onderzoekspartners in The Green Village een decentraal zonnewarmtenet ontwikkeld op basis van drie gekoppelde woningen. Volgens het Dutch Research Institute for Transitions is het de goedkoopste oplossing voor LT-verwarming in een oude wijk. Maar hoe zit dit zonnewarmtenet eigenlijk in elkaar?

Terug naar boven

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.