Nieuw wtw-systeem voor grotere debieten: Renson Flux Wall
Met een debiet tot 650 m³/uur bij 200 Pa is de vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning Flux Wall een flinke jongen. Toch is deze kast met gemak door één monteur te installeren.
Met een debiet tot 650 m³/uur bij 200 Pa is de vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning Flux Wall een flinke jongen. Toch is deze kast met gemak door één monteur te installeren.
In een tijd waarin efficiënt ruimtegebruik en kostenbeheersing centraal staan in de woningmarkt, biedt Brink Climate Systems met de Ease 200 een compact ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) die toepasbaar is in appartementen, kleinere woningen, renovatieprojecten en projectmatige- en modulaire bouw. De Ease 200 is dé ventilatieoplossing voor wie op zoek is naar de meest economische optie in de vertrouwde Brink-kwaliteit.
De nieuwe ventilatie-unit met warmteterugwinning Flux Go Flat van Renson is een flexibel toepasbare balansventilatie-unit, een zogenaamd D+-systeem.
Warm water vrijwel ongebruikt laten weglopen is zonde. Vanuit die filosofie tonen zowel Luxxor als Sanura hun douche-wtw oplossingen op de Vakbeurs Energie. De oplossingen van Sanura blinken uit in installatiesnelheid en zijn vooral geschikt voor bestaande badkamers.
Een warmtepompboiler of een warmtepomp met losse boiler of combiboiler heeft een beperkte capaciteit voor warm tapwater. Op een bepaald moment is het warme water op. Dan moet je lang wachten tot de voorraad weer is opgewarmd. Wie gewend is lekker lang en warm te douchen, zal daar aan moeten wennen. Of toch niet? Er is een geheim wapen. Een douchewater-wtw. Maar in bestaande situatie soms lastig te plaatsen.
Het principe van douchewater warmteterugwinning is simpel: gebruik de restwarmte van het afvalwater om het koude leidingwater voor te verwarmen. Het afvalwater dat in het doucheputje verdwijnt is over het algemeen nog zo'n 35 graden Celsius. Leidingwater heeft meestal een temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. De restwarmte uit het afvalwater benutten om het douchewater voor te verwarmen kan dus een flinke besparing opleveren.
Warmtewisselaars zijn er verschillende soorten en maten. Met een moderne warmtewisselaar kan het rendement van een WTW-systeem oplopen tot wel 90 procent.
Alleen nog maar een koudwateraansluiting in de badkamer en tóch warm douchewater? Dit is mogelijk met de zogenoemde Meed Energeyser.
Woningcorporatie De Alliantie start samen met ontwikkelaar Sanura een pilot in bijna 100 huurwoningen met een nieuw type douchewarmtewisselaar.
De Delftse startup DeWarmte installeerde deze maand voor het eerst een exemplaar van de HeatCycle, een systeem voor terugwinning van warmte uit afvalwater, bij een echte klant.