Nieuwe wtw-unit brengt comfort én bespaart energie

Nieuwe wtw-unit brengt comfort én bespaart energie

In het Mussenveld in Emmen worden ruim honderd wtw-units vervangen door een nieuwe, eigentijdse installatie van Itho Daalderop. De vervanging is ook een belangrijke stap naar een energiezuinige, comfortabele en gezonde woning.

Luchtverversing met warmteterugwinning wordt steeds belangrijker in de Nederlandse woningen. Allereerst natuurlijk voor woningen die van het gas af zijn. Dit soort woningen is zeer goed geïsoleerd. Goede luchtverversing met geavanceerde warmtewisseling is dan onontbeerlijk. Maar ook in traditionele, gasgestookte woningen kan met een nieuwe wtw-unit een belangrijke stap worden gezet naar een duurzame woning.

Voordat de binnenlucht naar buiten wordt gebracht, geeft die zijn warmte af aan de lucht die van buiten komt”

Geavanceerd systeem van warmtewisseling

Dat laatste zien we onder meer in Emmen, waar in de straat Mussenveld in 113 woningen de ventilatie-units worden vervangen door een nieuw apparaat van Itho Daalderop. Die klus wordt geklaard door Airhome Ventilatieservice uit Ter Apel. Monteur Johan Snijder legt uit wat straks het voordeel voor de bewoners is. “Ze gaan het zeker merken”, weet hij. “Dat komt onder meer door het geavanceerde systeem van warmtewisseling. Voordat de binnenlucht naar buiten wordt gebracht, geeft die zijn warmte af aan de lucht die van buiten komt. Dat voorkomt een koude tocht in huis, maar het bespaart ook kostbare energie.”

Wtw-unit-installerenIdeaal binnenklimaat

Behalve een lager energieverbruik, biedt het nieuwe apparaat de bewoners ook andere voordelen. Zo heeft het CO2-sensoren die heel precies het CO2-gehalte in de lucht van de woning meten. Wanneer de wtw-unit waarneemt dat het CO2-gehalte in huis te hoog is, bijvoorbeeld doordat er veel mensen zijn, dan wordt de aanvoer van verse lucht automatisch opgevoerd. Op die manier is de bewoner altijd verzekerd van een ideaal binnenklimaat, zonder dat hij zelf iets hoeft te doen. Handig, want in de praktijk ventileren mensen lang niet altijd voldoende.

Zelf controle hebben

Bewoners vinden het echter meestal ook prettig om zelf de controle te hebben over de luchtverversing in hun woning, weet Johan. “Daarom zijn er in enkele ruimtes ook bedieningen om de aanvoer van lucht te regelen, zoals in de badkamer en de woonkamer. Je kunt dan altijd even extra ventileren als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens het koken en douchen. De nieuwe units zijn tevens veel stiller dan oudere exemplaren, die er toch al ruim 15 jaar hingen. Johan: “De moderne apparaten maken veel minder geluid dan voorheen. Bovendien wordt het geluid nu niet meer door het hele huis vervoerd via de luchtkanalen, omdat daarin efficiënte geluidsdempers zijn aangebracht. Voor veel mensen is dat toch belangrijk.”

Je hoort aan de reacties dat de bewoners het verschil goed merken”

Snelle voordelen

De operatie in het Mussenveld verloopt voorspoedig. Daarbij maken ze ook de luchtkanalen schoon zodat de bewoner een compleet nieuw en brandschoon ventilatiesysteem krijgt. Tot slot krijgt elke bewoner heldere instructies van de monteur. Daarbij vertelt hij niet alleen over het gebruik van het apparaat maar ook over de voordelen van een gezond binnenklimaat. “Je hoort aan de reacties dat ze het verschil goed merken”, vertelt Johan.

Licht apparaat

Voor de installateurs biedt de wtw-unit van Itho Daalderop nog een ander prettig voordeel: het apparaat is licht in gewicht. Johan tilt de unit moeiteloos in zijn eentje vanuit de bus het huis binnen en dan via de vlizotrap naar de zolder. “Heerlijk, die moderne techniek”, lacht hij.

Dit artikel is gesponsord door Itho Daalderop

ComfoVar Aero situatie voorbeeld

De bouwopgave in Nederland is enorm. In de komende jaren komen er flink veel woningen bij, en veel daarvan zullen appartementen zijn, grotendeels als...

Goede woonhuisventilatie is zo geregeld

In de woningbouw wordt het steeds belangrijker om een huis zo duurzaam en gezond mogelijk in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het...

Wat zegt ppm CO2 over luchtkwaliteit?

Wanneer het over CO₂ gaat, wordt vaak de eenheid ppm gebruikt. Voor ventilatiehoeveelheden gebruikt men vaak de kubieke meter of de kubieke decimeter...

Air Excelleren begint aan de tekentafel

Op de tekentafel wordt de winst gemaakt. Achter het scherm worden de beslissingen genomen die het hele bouwproces beïnvloeden. Keuzes voor ontwerp,...