Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Verscholen in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek en gelegen aan het water staat Lake House, een uniek en modern restaurant waar de culinaire liefhebber en zondagse wandelaar zich één voelen met de natuur. Voor de verwarming én koeling wordt vertrouwd op Alklima’s warmtepomptechnologie van Mitsubishi Electric.

Wie het Lake House voor het eerst ziet, zal ongetwijfeld worden gegrepen door het vele glas en hout. Dit zorgt voor een open, transparante uitstraling en laat het paviljoen opgaan in de natuur. Ook in het interieur wordt die eenheid met de natuur doorgezet. Natuurlijke kleuren en materialen versterken – samen met de grote raampartijen – het buitengevoel. Het Lake House is daarmee de ideale plek om te genieten. Van ontbijt tot diner of van een grootschalige party. Het paviljoen is ook een officiële trouwlocatie met faciliteiten voor diner, receptie en feest. Loungen doen bezoekers rondom de open haard, terwijl buiten op het terras kan worden genoten van een drankje met uitzicht op de natuur.

Leonard Slagboom van Lake House (links) en Edwin Derksen senior sales engineer bij Kersten Retail (rechts).

Vanaf ontwerpfase betrokken

Bij de bouw van het Lake House werd Kersten Retail ingeschakeld. Het bedrijf onderhoudt al meer dan 20 jaar een nauwe samenwerking met Alklima. “Het is onze vaste partner voor warmtepomptechnologie en airconditioning”, vertelt Edwin Derksen, senior sales engineer bij Kersten Retail. “We zijn al in de ontwerpfase bij het project  betrokken, hebben het volledige pand in 3D uitgewerkt en geëngineerd. Vervolgens hebben we al het installatiewerk verzorgd.”

Door de grote glazen gevel en door een grote verscheidenheid aan bezoekers en evenementen, was het al snel duidelijk dat het project bouwkundige én klimaattechnische uitdagingen met zich mee zou brengen. “Ondanks het vele glas moet het in de zomer én winter toch aangenaam toeven zijn in het restaurant. Daarnaast kan, zoals bijvoorbeeld op een zondagmiddag, het paviljoen in korte tijd vollopen met bezoekers die hun boswandeling willen afsluiten met een drankje en een hapje. Bovendien is er naast het gewone restaurantgedeelte een grote zaal voor feesten en partijen. Genoeg uitdagingen dus.”

Alklima levert warmtepomptechnologie voor verwarming en koeling”
Verzonken dak voor techniek

Al in een vroeg stadium van het ontwerp werd besloten om het nieuwe pand, op het kookgedeelte na, gasloos uit te voeren. Leonard Slagboom van Lake House hierover: “Alhoewel we destijds nog wel voor een gasaansluiting in aanmerking kwamen, hebben we met het oog op de toekomst en de omgeving toch voor bijna volledig gasloos gekozen. Koken doen we op propaangas en verwarmen via Mitsubishi Electric warmtepomptechnologie die Alklima leverde. Om alle techniek netjes uit het zicht te houden is een deel van het hellende dak verdiept. In dit verzonken deel staan de luchtbehandelingskasten en warmtepompen. De rest van het dak is afgewerkt met sedum zodat het paviljoen nog vanzelfsprekender opgaat in de natuur.”

VRF-systeem en luchtbehandeling

De techniek die op het dak staat opgesteld, omvat een gedeelde luchtbehandelingskast met een warmtepompunit voor de feestzaal en het restaurant, en een voor de keuken. De regeling van de luchtbehandeling in het restaurant en de feestzaal verloopt op basis van bezetting en CO2-niveau. Slagboom: “Omdat het er in de feestzaal stevig aan toe kan gaan, is deze volledig geluidsdicht uitgevoerd. Zo voorkomen we dat het feestgedruis en de muziek in het restaurant kunnen doordringen.” Edwin Derksen vult aan: “Die geluidsdichte afwerking moest ook in de installatietechniek worden verwerkt. Waar we normaal gesproken de feestzaal via een wanddoorvoer zouden hebben aangesloten op het luchtbehandelingssysteem, is nu via het dak een aansluiting gemaakt.”

Paviljoen Lake house is gesitueerd aan het water in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek.

Altijd het juiste klimaat

Naast de luchtbehandelingskasten met warmtepomp wordt het klimaat verder aangevuld met een Mitsubishi Electric’s VRF-warmtepompsysteem voor verwarming en koeling. De kwaliteit van installaties op basis van het City Multi VRF-systeem is hoog terwijl de regeling volledig individueel mogelijk blijft. Het systeem is gebaseerd op luchtverwarming/koeling waardoor er snel kan worden gereageerd op wisselende interne warmtebelastingen. Hierdoor kan er volop worden gefeest in de zaal zonder dat bezoekers van het restaurant daar klimaattechnisch iets van merken.

Een hoog comfort wordt zo gecombineerd met het lage energieverbruik waar het City Multi VRF-systeem om bekend staat. Om ook bij topdrukte en plotselinge temperatuurstijging extra te kunnen koelen of verwarmen, zijn vijf units op het VRF-systeem aangesloten: twee voor het restaurant, twee voor de feestzaal en een voor de private dining room. Deze units zijn net als het plafond van de ruimte in een zwarte kleur uitgevoerd en gaan daardoor moeiteloos op in het interieur.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Gecombineerde Elytra dakdoorvoer voor warmtepompen

Dakdoorvoer voor warmtepomp

Burgerhout introduceert de Elytra. Deze gecombineerde dakdoorvoer voor lucht/water warmtepompen zonder buiten-unit is modulair opgebouwd.

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt 

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt

Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om...

Een Duitse kijk op warmtepompen 

Een Duitse kijk op warmtepompen

In Duitsland worden al jaren standaard warmtepompen geïnstalleerd in woningen die op papier verre van geschikt lijken. Zelfs de radiatoren kunnen...

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch 

Nieuwe multi-split airco's van Nefit Bosch

Nefit Bosch komt met nieuwe airconditioning producten. Waaronder nieuwe binnenunits, wandunits, plafondcassettes, kanaalunits en vloerunits. Voor...

'Propaan is geen wondermiddel'

'Propaan is geen wondermiddel'

Een warmtepomp met propaan als koudemiddel kan dan wel 75 graden leveren, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook moet willen. We volgden een...

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam

Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd 

Hybride warmtepomp Elga Ace Monoblock vernieuwd

De nieuwe Elga Ace Monoblock kan direct op de cv-standleiding worden aangesloten. Met meer vrijheid van de locatie van het buitendeel als gevolg.

Verbetering warmtepomp SUZ 

Verbetering warmtepomp SUZ

De lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric - te verkrijgen bij Alklima - hebben een bijzonder hoog rendement op zowel...