Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Verscholen in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek en gelegen aan het water staat restaurant Lake House. Voor de verwarming én koeling wordt vertrouwd op Alklima's warmtepomptechnologie van Mitsubishi Electric.

Wie het Lake House voor het eerst ziet, zal ongetwijfeld worden gegrepen door het vele glas en hout. Dit zorgt voor een open, transparante uitstraling en laat het paviljoen opgaan in de natuur. Ook in het interieur wordt die eenheid met de natuur doorgezet. Natuurlijke kleuren en materialen versterken - samen met de grote raampartijen - het buitengevoel. Het Lake House is daarmee de ideale plek om te genieten. Van ontbijt tot diner of van een grootschalige party. Het paviljoen is ook een officiële trouwlocatie met faciliteiten voor diner, receptie en feest. Loungen doen bezoekers rondom de open haard, terwijl buiten op het terras kan worden genoten van een drankje met uitzicht op de natuur.

Leonard Slagboom van Lake House (links) en Edwin Derksen senior sales engineer bij Kersten Retail (rechts).

Vanaf ontwerpfase betrokken

Bij de bouw van het Lake House werd Kersten Retail ingeschakeld. Het bedrijf onderhoudt al meer dan 20 jaar een nauwe samenwerking met Alklima. “Het is onze vaste partner voor warmtepomptechnologie en airconditioning”, vertelt Edwin Derksen, senior sales engineer bij Kersten Retail. “We zijn al in de ontwerpfase bij het project  betrokken, hebben het volledige pand in 3D uitgewerkt en geëngineerd. Vervolgens hebben we al het installatiewerk verzorgd.”

Door de grote glazen gevel en door een grote verscheidenheid aan bezoekers en evenementen, was het al snel duidelijk dat het project bouwkundige én klimaattechnische uitdagingen met zich mee zou brengen. “Ondanks het vele glas moet het in de zomer én winter toch aangenaam toeven zijn in het restaurant. Daarnaast kan, zoals bijvoorbeeld op een zondagmiddag, het paviljoen in korte tijd vollopen met bezoekers die hun boswandeling willen afsluiten met een drankje en een hapje. Bovendien is er naast het gewone restaurantgedeelte een grote zaal voor feesten en partijen. Genoeg uitdagingen dus.”

Alklima levert warmtepomptechnologie voor verwarming en koeling”
Verzonken dak voor techniek

Al in een vroeg stadium van het ontwerp werd besloten om het nieuwe pand, op het kookgedeelte na, gasloos uit te voeren. Leonard Slagboom van Lake House hierover: “Alhoewel we destijds nog wel voor een gasaansluiting in aanmerking kwamen, hebben we met het oog op de toekomst en de omgeving toch voor bijna volledig gasloos gekozen. Koken doen we op propaangas en verwarmen via Mitsubishi Electric warmtepomptechnologie die Alklima leverde. Om alle techniek netjes uit het zicht te houden is een deel van het hellende dak verdiept. In dit verzonken deel staan de luchtbehandelingskasten en warmtepompen. De rest van het dak is afgewerkt met sedum zodat het paviljoen nog vanzelfsprekender opgaat in de natuur.”

VRF-systeem en luchtbehandeling

De techniek die op het dak staat opgesteld, omvat een gedeelde luchtbehandelingskast met een warmtepompunit voor de feestzaal en het restaurant, en een voor de keuken. De regeling van de luchtbehandeling in het restaurant en de feestzaal verloopt op basis van bezetting en CO2-niveau. Slagboom: “Omdat het er in de feestzaal stevig aan toe kan gaan, is deze volledig geluidsdicht uitgevoerd. Zo voorkomen we dat het feestgedruis en de muziek in het restaurant kunnen doordringen.” Edwin Derksen vult aan: “Die geluidsdichte afwerking moest ook in de installatietechniek worden verwerkt. Waar we normaal gesproken de feestzaal via een wanddoorvoer zouden hebben aangesloten op het luchtbehandelingssysteem, is nu via het dak een aansluiting gemaakt.”

Paviljoen Lake house is gesitueerd aan het water in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek.

Altijd het juiste klimaat

Naast de luchtbehandelingskasten met warmtepomp wordt het klimaat verder aangevuld met een Mitsubishi Electric’s VRF-warmtepompsysteem voor verwarming en koeling. De kwaliteit van installaties op basis van het City Multi VRF-systeem is hoog terwijl de regeling volledig individueel mogelijk blijft. Het systeem is gebaseerd op luchtverwarming/koeling waardoor er snel kan worden gereageerd op wisselende interne warmtebelastingen. Hierdoor kan er volop worden gefeest in de zaal zonder dat bezoekers van het restaurant daar klimaattechnisch iets van merken.

Een hoog comfort wordt zo gecombineerd met het lage energieverbruik waar het City Multi VRF-systeem om bekend staat. Om ook bij topdrukte en plotselinge temperatuurstijging extra te kunnen koelen of verwarmen, zijn vijf units op het VRF-systeem aangesloten: twee voor het restaurant, twee voor de feestzaal en een voor de private dining room. Deze units zijn net als het plafond van de ruimte in een zwarte kleur uitgevoerd en gaan daardoor moeiteloos op in het interieur.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.

Een energieslurpende warmtepomp jaagt de elektriciteitsmeter op hol - Beeld: Vchal/Shutterstock.com

Schadevergoeding na ellende met onaf huis en energieslurpende...

Een energieslurpende warmtepomp die niet kan koelen, dat was een van de twistpunten tussen huiseigenaren en hun aannemer. De werkzaamheden zijn nooit opgeleverd en de eigenaren klagen al zeven jaar over de staat waarin het werk is achtergelaten. Herstellen hoeft voor de eigenaren niet meer, zij stappen naar de rechter voor een schadevergoeding.

Grafiek: Niels van der Horst

Bewegingen in de warmtepompmarkt

Trendrapport warmtepompen 2024-2025 geeft ondanks de frisgroene cover vooral rode cijfers. De hooggespannen verwachtingen rondom warmtepompverkopen zijn in 2024 niet waargemaakt. Wordt ook 2025 een zwaar jaar?

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hybride warmtepomp niet altijd gebaat bij hoge bèta-factor

Als verwarmingsexpert bij Techniek Nederland wil Maurice Roovers graag op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten binnen zijn vakgebied. Dat betekent dus ook dat hij exact wil weten wat er komt kijken bij de plaatsing van een hybride warmtepomp. Daarom was Roovers laatst bij een cursus 'Inbedrijfstellen van warmtepompen'. Een term die tijdens de cursus besproken werd, was de bèta-factor, en daarover schreef hij deze blog.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI en Pixlr

Bèta-factor of β-factor uitgelegd

Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.